Επισημοποιήθηκε τελικώς, στη συνεδρίαση της 13/5, το «διαζύγιο» των «4» (Σεβαστός Βορέας, Παναγιώτης Γκατζόλης, Παναγιώτης Μούστρης, Ευαγγελία Μπουσίου) με τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο και τους εναπομείναντες φίλα προσκείμενους σε αυτόν συμβούλους του. Είχε προηγηθεί, δύο μήνες νωρίτερα, η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Χριστοφιλοπούλου.
Για περίπου ένα χρόνο η ομάδα ήταν σε «διάσταση» με τον δήμαρχο, συμμετέχοντας τυπικά στον συνδυασμό με τον οποίο κι εκλέχτηκε η πλειοψηφία (Μελίσσια Εναλλακτική Συλλογική Προοπτική), καταψηφίζοντας όμως πολλές φορές τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, υπήρξε και… χωροταξική αλλαγή, με τα έδρανα των «4» να τοποθετούνται δίπλα σε αυτά της μειοψηφίας.
Οι ανεξάρτητοι, πλέον, δημοτικοί σύμβουλοι εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζουν: «Επειδή πλέον δεν μπορούμε να παρέχουμε άλλοθι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, στην καταστρατήγηση της λειτουργίας του Δήμου και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας. (…) Δηλώνουμε την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ μας και την αποχώρησή μας από τον συνδυασμό “Μελίσσια Ενναλακτική Συλλογική Προοπτική”, θέτοντας τον πήχη της πολιτικής μας δράσης ψηλότερα, για το καλό της πόλης και των Μελισσιωτών».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ: «Συνεχίζουμε…»
Πολύ ήρεμα σχολίασε την εξέλιξη ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος: «Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, θεωρούμε ότι την κάνουμε καλά, αλλά έτσι κι αλλιώς σε ενάμισι χρόνο όλους θα μας κρίνουν οι Μελισσιώτες», ανέφερε σχετικά.
Παρ’ όλα αυτά, το ήρεμο κλίμα δεν κράτησε πολύ, ειδικά όταν συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΜΝΕΠ, που ζητούσε το Δ.Σ. της εταιρείας. Ο δήμαρχος πρότεινε να μην συμμετάσχουν τα Μελίσσια σε αυτή τη διαδικασία, για να ενταχθούν στην ΑΜΝΕΠ οι Δήμοι Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής.
Τοποθέτηση που συγκέντρωσε πάνω της τα «βέλη» όλων των αντίπαλων δημοτικών συμβούλων (μειοψηφία και «5»), που κατηγόρησαν τόσο τον δήμαρχο όσο και την εταιρεία για «μη νόμιμες αποφάσεις, αδιαφάνεια, κατασπατάληση και λήστευση του δημόσιου χρήματος», αφού, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και οι κ.κ. Τόλιος, Μούστρης, Μπουσίου, δεν προηγήθηκε γενική συνέλευση, ο κύριος μέτοχος δεν ρωτήθηκε (Δήμος Μελισσίων), ενώ με αυτή τη διαδικασία χάνεται ο έλεγχος της εταιρείας από τον Δήμο.
Ακόμη, τονίστηκε ότι η εταιρεία δεν παράγει έργο. Μάλιστα, η κ. Μπουσίου τη χαρακτήρισε «προεκλογικό όπλο» υπέρ του δημάρχου, ενώ ο κ. Μούστρης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μελέτη βιωσιμότητας, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο «απιστίας». Έκφραση που κινητοποίησε την αντιδήμαρχο Ν. Κοσμοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Μούστρη να μην προβαίνει σε εύκολους χαρακτηρισμούς.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε το Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ ν’ ακυρώσει την απόφασή του, αλλιώς δήλωσε ότι η παράταξή του θα προσφύγει για το θέμα στη δικαιοσύνη. Κατέθεσε δε, συγκεκριμένη πρόταση προς το Σώμα, με την οποία το καλούσε να μην εγκρίνει την απόφαση της ΑΜΝΕΠ, αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της διότι: «Για ένα τέτοιο θέμα προϋπόθεση είναι η λήψη μιας απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αλλά και η έγκαιρη γνωστοποίηση στους μετόχους και δη στον κύριο μέτοχο, αιτιολογημένης πρότασης, όπου αναλύονται η οικονομική θέση της εταιρείας, ο σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το προτεινόμενο ύψος της αύξησης, οι προτάσεις για την κάλυψη της αγοράς των νέων μετοχών, προτάσεις για εισδοχή νέων μετόχων, ποσοστό συμμετοχής νέων μετόχων και τα οφέλη που θα προκύψουν, προκειμένου ο κύριος μέτοχος να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες». Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε: «Ειδικά η ΑΜΝΕΠ δεν είναι μια απλή Α.Ε. Είναι αναπτυξιακή διαδημοτική εταιρεία, όπου ο Δήμος Μελισσίων κατέχει το 75% και ο Δήμος Ν. Πεντέλης το 25% των μετοχών».
Στον κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η πρόταση για την ΑΜΝΕΠ είναι κίνηση «στρατηγικού χαρακτήρα». «Θα γίνει η ισχυρότερη Α.Ε. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να επιτεθεί στη συνέχεια στον κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Εσείς ποτέ δεν θέλατε την ΑΜΝΕΠ, δεν βοηθήσατε σε τίποτα, απλώς εκφράζετε στείρα άρνηση».
Με τη σειρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με αυτή την ενέργεια ο Δήμος Μελισσίων παύει να είναι κύριος μέτοχος στην εταιρεία και περιορίζεται στο 37,5%, επισημαίνοντας: «Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα σε ένα διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο, που όφειλε για μια τέτοια ενέργειά του -ειδικά λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της Α.Ε. την οποία ορίστηκε να διαχειρισθεί- να έχει τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων και δη του κυρίως μετόχου, να διαθέτει το μη αναληφθέν ποσό ελεύθερα κατά την κρίση του, είτε σε παλαιούς μετόχους είτε σε τρίτους».
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος ζήτησε από το Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ ν’ ανακαλέσει άμεσα την εν λόγω απόφασή του και να αποστείλει αιτιολογημένη πρόταση προς τους μετόχους -Δήμους Μελισσίων και Ν. Πεντέλης- αναλύοντας τους λόγους της προτεινόμενης αύξησης. Κάλεσε, ακόμη, την ΑΜΝΕΠ εφεξής να ενημερώνει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τους μετόχους για προθέσεις-προτάσεις του που άπτονται θεμάτων στρατηγικής της εταιρείας και να μην προχωρά σε αποφάσεις χωρίς την έγκρισή τους.
Τελικώς, το Σώμα ψήφισε την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία ζητά ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, κάλεσμα σε γενική συνέλευση και προσφυγή, εάν χρειαστεί, στο Πρωτοδικείο. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους «5», ενώ «παρών» ψήφισαν οι κ.κ. Χρυσικός και Βαρδουλάκης και «απών» ο Τ. Καρατζής της ΔΑΣ (ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την κατάργηση της ΑΜΝΕΠ). Τέλος, ο κ. Ν. Τόλιος, της «Αναγέννησης», δήλωσε ότι φεύγει από την αίθουσα και δεν θέλει να παρευρεθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο!
Τάνια Κατσάνη