Ευαγγελία Μπουσίου: «Αποτύχατε»
Από τη «Δημοτική Κίνηση των 6» τον λόγο πήρε η κ. Ευαγγελία Μπουσίου, η οποία τόνισε ότι, όταν ψήφιζε το Σώμα για τη δημιουργία της ΑΜΝΕΠ, «ήταν κάτι πρωτόγνωρο κι άγνωστο σε μας. Ίσως παρερμηνεύσαμε, ίσως απογοητευτήκαμε από το πώς λειτουργεί η δική μας Αναπτυξιακή. Θεωρούσαμε ότι θα έχει κοινωνικό έργο. Τώρα απογοητευόμαστε και από το αποτέλεσμα χρήσης. Αν της αφαιρέσει κάποιος τους πόρους από τις δραστηριότητες που ουσιαστικά ανήκουν στον Δήμο, βγαίνει και παθητική. Είχατε πει ότι “την ΑΜΝΕΠ την κάναμε εμείς”. Σήμερα φαίνεται ότι δεν προχωράμε, βάζουμε άλλους και θα γίνει ξένη. Περιμένω να πείτε ότι αποτύχατε όλοι, ώστε να μας πείσετε να την ενισχύσουμε. Είναι πλήρης δική σας αποτυχία».
Από την ΔΑΣ ο Τ. Καρατζής στάθηκε στη μη ύπαρξη ανταποδοτικότητας, υποστηρίζοντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μπω στη διαδικασία να ψηφίσω σε αυτό το θέμα, σε τι θα βοηθήσει τον λαό. Αν έχει κέρδη ή ζημιές δεν αφορά τους Μελισσιώτες. Ο κ. Φωτόπουλος κάνει λόγο για κερδοφορία. Σε τι θα ωφελήσει αυτό τους δημότες;
Πιστεύω ότι η ΑΜΝΕΠ μπορεί να κλείσει κι αυτό είναι πολιτική απόφαση».
Τοποθετούμενος, με τη σειρά του, ο Π. Μούστρης («Δημοτική Κίνηση των 6») έθεσε το δίλημμα: «Ή θα χαρίσετε σε άλλους την εταιρεία ή θα πληρώσουμε χρήματα που θα πέσουν στον Καιάδα, όπου έπεσαν και τα προηγούμενα. Τα νούμερα δείχνουν αποτυχία».
Από την «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών», που συμμετέχει στη διοίκηση, τον λόγο πήρε ο Β. Βαρδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν στήσατε καλά την εταιρεία. Τι σκοπό είχε εξαρχής; Να ωφεληθούν οι μέτοχοι; Εάν ναι, έπρεπε να λάβουν μέτρα», για να προσθέσει: «Να μπουν τομείς και κανόνες. Ένα καλό έχουν οι Α.Ε., ότι λαμβάνονται πιο εύκολα αποφάσεις». Αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή κι άλλων Δήμων, υποστήριξε ότι η συνεργασία «δεν βλάπτει, αρκεί οι μέτοχοι να συμφωνήσουν με τους κανόνες. Οι υγιείς συνεργασίες κάνουν καλό».
Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο, ο Α. Φωτόπουλος δήλωσε «λυπημένος από καρδιάς», γιατί δεν αναγνωρίζεται μια συλλογική προσπάθεια που έφερε τα μέγιστα στον Δήμο, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους, ότι «αναφέρεστε απαξιωτικά για όλες τις δράσεις που δεν σας ωφελούν πολιτικά». Τέλος, αναφερόμενος στον έλεγχο που θέλει το Σώμα ν’ ασκήσει στην ΑΜΝΕΠ, αναρωτήθηκε, «ποιος ο λόγος, αφού δεν πιστεύει σε αυτήν; Ήταν απόφασή σας να μη συμμετέχετε σε αυτήν. Από όλα τα Νομικά Πρόσωπα ενημερώνεστε από τη συμμετοχή σας σε αυτά. Εμείς δεν κληθήκαμε ποτέ να σας παρουσιάσουμε κάτι. Και δεν σχολιάζετε ότι κλείσαμε θετικά, τη στιγμή που εισπράττουμε το 1/10 που δίνετε στη ΔΕΑΜ»!
Απευθυνόμενος μάλιστα στην κ. Μπουσίου, της είπε «δεν είστε άξια να υπηρετήσετε τέτοια οράματα». Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής συμβούλου, επί προσωπικού, η οποία υπενθύμισε στον κ. Φωτόπουλο ότι είναι πρόεδρος της ΑΜΝΕΠ και με την ψήφο της, για να προσθέσει: «Δεν ακούσατε τι σας είπα. Λέτε ότι δεν εξυπηρετούνται τα πολιτικά μας συμφέροντα. Εμείς, πιστεύουμε ότι εξυπηρετούνται αυτά της διοίκησης. Αλλά κι αυτό θα το δεχόμασταν, αν παράλληλα εξυπηρετούσε και τους δημότες».
Τελευταία πήρε τον λόγο η αντιδήμαρχος Ν. Κοσμοπούλου, η οποία συνεχάρη τον κ. Φωτόπουλο και τους συνεργάτες του για το έργο τους και δήλωσε ότι «η ΑΜΝΕΠ τιμά την πόλη μας κι αυτό θα κριθεί αργότερα και από τους δημότες. Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες τελικά δεν τους συναντάς, εάν δεν τους κουβαλάς μέσα σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εισήγηση για την αύξηση κεφαλαίου
«Για ν’ ανταποκριθεί η εταιρεία στα κελεύσματα των καιρών», δήλωσε ο κ. Ασημάκης Φωτόπουλος στην εισήγησή του, «και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται, καθίσταται πλέον αδήριτη η ανάγκη το εταιρικό σχήμα να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ βαθμού όμορων περιοχών). Ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν οι Δήμοι Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής. Για την υλοποίηση της διεύρυνσης απαιτείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την έκδοση νέων μετοχών, την οποία και θα καλύψουν, μετά από μη άσκηση ή παραίτηση εκ του δικαιώματός τους προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων».
Ακολούθως ανέφερε ότι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση είναι οι εξής:
● Στρατηγικοί λόγοι: Οι δύο βασικότερες δραστηριότητες της εταιρείας, η παραγωγή λογισμικού και η κατάθεση προγραμμάτων για χρηματοδότηση δράσεων από την Ε.Ε., προωθούνται καλύτερα από την ύπαρξη ευρύτερου δικτύου συνεργαζόμενων Δήμων.
Οι νέοι Δήμοι που θα ενταχθούν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι από τους μεγαλύτερους δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, με αυξημένες ανάγκες σε ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής, ενώ ο κάθε ένας στην περιοχή του έχει δεσπόζουσα θέση και καλή συνεργασία με τους όμορούς του ΟΤΑ. Θεωρείται και με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ότι θα έχουν μια διαρκή ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής από την ΑΜΝΕΠ, ενώ θα είναι σε θέση να προωθήσουν και τις πωλήσεις στους όμορούς τους ΟΤΑ.
Οι δύο νέοι Δήμοι έχουν μεγάλο πληθυσμό και σαφώς ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων που θα καταθέτει η εταιρεία για χρηματοδότηση είτε από ευρωπαϊκούς πόρους απευθείας, είτε μέσω ΕΣΠΑ.
● Ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης: Η αύξηση των εργασιών της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη φύση της δραστηριότητάς της, δημιουργούν ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία δεν έχει σταθερές ταμειακές ροές. Έχει αυξημένη ρευστότητα κατά περιόδους (λειτουργία σινεμά, Μελισσόραμα) και μειωμένη σε κάποιες άλλες. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πληρώνει τις υποχρεώσεις της μηνιαία, ενώ εισπράττει τις απαιτήσεις της από την αγορά σε 3-4 μήνες, ενώ από τους ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε τις προοπτικές της εταιρείας μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου: «Η εταιρεία έχει υλοποιήσει τις επενδύσεις της, βρίσκεται σε δικά της γραφεία κι έχει ήδη στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε ν’ ανταπεξέλθει σε αυξημένο κύκλο εργασιών.
Είναι δομημένη να λειτουργεί με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Έτσι όπως είναι σήμερα, η εταιρεία μπορεί να ικανοποιήσει διπλάσιο κύκλο εργασιών. Με τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης, εκτός από τους νέους μετόχους, οι οποίοι και θα συνάψουν προγραμματική σύμβαση μαζί της, η εταιρεία ανοίγεται σε δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές αγορές των Βορείων Προαστίων. Από τη δραστηριοποίησή της στις αγορές αυτές, η εταιρεία αναμένει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εταιρεία το 2009 θα εισέλθει σε περίοδο κερδοφορίας, η οποία εκτιμούμε βάσιμα ότι θα διευρυνθεί αισθητά τα επόμενα χρόνια».
Τάνια Κατσάνη