Με τη μείζονα μειοψηφία να ψηφίζει λευκό, την «Δημοτική Κίνηση των 6» ν’ αποχωρεί, δηλώνοντας ότι έχει ληφθεί απόφαση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Τάσο Καρατζή της ΔΑΣ να μη μετέχει της ψηφοφορίας και τον Νίκο Τόλιο της «Μελίσσια Αναγέννηση» να δηλώνει «απών» (sic), πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση της διοίκησης περί μη συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΜΝΕΠ.
Ήταν το τέλος μιας μακράς συνεδρίασης, της δεύτερης στη σειρά για το θέμα της Αναπτυξιακής Μελισσίων. Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι δυνάμεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση της διοίκησης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο του το Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ για ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί γενική συνέλευση των μετόχων ή ενημέρωση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου».
Η εισήγηση στη νέα συνεδρίαση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΑΜΝΕΠ Ασημάκη Φωτόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο τι κάνει η εταιρεία και στους λόγους που οδήγησαν το Δ.Σ. της να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Ορυμαγδός ερωτήσεων
Ερωτήσεις απηύθυναν στον Α. Φωτόπουλο οι δημοτικοί σύμβουλοι Κρουστάλης και Μούστρης για το γεγονός ότι δεν μοιράστηκε στο Σώμα το ισοζύγιο της εταιρείας, καθώς και ότι ο προϋπολογισμός που δόθηκε ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Ο Α. Φωτόπουλος απάντησε ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία αναλυτικότερα στοιχεία, ενώ τόνισε ότι «η καθαρή θέση του 5ου μήνα αδικεί την εικόνα της εταιρείας, που είναι οπισθοβαρής. Το 12μηνο που φέραμε δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΑΜΝΕΠ.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μελίσσια-Αναγέννηση», Νίκος Τόλιος, κατέθεσε ερωτήσεις αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, το αν έχει λάβει άδεια από το Δ.Σ. για τον κινηματογράφο και για το αν το «Μελισσόραμα» θεωρείται κάτι νέο για την πόλη. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε ότι όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει βάσει του Κώδικα, ο κινηματογράφος λειτουργεί όπως σε όλους τους δήμους και ότι το «Μελισσόραμα» είναι «η συνέχεια μιας αξιέπαινης προηγούμενης προσπάθειας».
Τέλος, ο Τάσος Καρατζής της ΔΑΣ ρώτησε για το αν το «Οξυγόνο» είναι ανοικτό για όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό ο Α. Φωτόπουλος απάντησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν «να είναι ένα περιοδικό για τον Δήμο, το οποίο τελικά όμως δεν χρηματοδοτήθηκε».
Δ. Παπακωνσταντίνου: «Όχι σε αυτή την ΑΜΝΕΠ»
Στις τοποθετήσεις, τον λόγο πήρε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε: «Με τη γενική επιφύλαξη αναγκαιότητας δημιουργίας τους (σ.σ. των Αναπτυξιακών Εταιρειών), αν δεν είναι σαφείς και συγκεκριμένοι οι σκοποί τους προς όφελος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών και αν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στη λειτουργία τους, ανεπιφύλακτα φρονούμε ότι η ΑΜΝΕΠ έχει αποκλίνει του σκοπού των Αναπτυξιακών Δημοτικών Εταιρειών και δραστηριοποιείται κυρίως στον εκδοτικό τομέα, απασχολώντας 3 έγκριτους δημοσιογράφους, στα 9 άτομα που έχει, έχοντας δημιουργήσει ανελαστικές δαπάνες τάξης μεγέθους άνω των 220 χιλ. ευρώ ετησίως και κυρίως χρησιμοποιώντας τα έσοδά της από υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία (κινηματογράφος, οδηγός πόλης) για να καλύψει τις εκδοτικές ζημιές της».
Σχολιάζοντας το παραγόμενο έργο της εταιρείας, ο Δ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Η κοινωνία των Μελισσίων δεν χρειάζεται περιοδικά για να διαβάσει αναλύσεις τοπικών και επικρατειακών παραγόντων, για τον Ομπάμα, το Μακεδονικό κ.ά. Τέτοιες αναλύσεις έχουμε βαρεθεί να βρίσκουμε στα περιοδικά του εκδοτικού κατεστημένου. Πιθανόν βέβαια να χρειάζεται ο δήμαρχος τούς δημοσιογράφους.
Απαιτείται τα κέρδη από τον κινηματογράφο και το “Μελισσόραμα”, που είναι σημαντικά κι αποτελούν χρήματα των πολιτών και των μικροεπαγγελματιών, να γυρίσουν στους πολίτες και στην τοπική αγορά και όχι να καλύπτουν τις εκδοτικές ζημιές, που συμπαρασύρουν και σε σημαντική ζημιά την εταιρεία. Ούτε, επίσης, είναι ηθικό να βγαίνει η Δημοτική Επιχείρηση ανταγωνιστικά για εκδόσεις εντύπων, φυλλαδίων κ.ά, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας. Υπάρχουν μικροεπαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση, ρισκάροντας τα πάντα. Ένας δημόσιος, δημοτικός φορέας δεν επιτρέπεται, με τα χρήματα των φορολογουμένων, να τους ανταγωνίζεται. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τι σόι μοντέλο ανάπτυξης άραγε είναι το συγκεκριμένο; Κρατικού καπιταλισμού με νεοφιλελεύθερο μανδύα;».
Τέλος, αναπτύσσοντας τη διαφωνία του συνδυασμού του, ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα εξής:
«Και γιατί σε τελική ανάλυση λειτουργίες πολιτισμού και ενημέρωσης πρέπει να γίνουν από την Ανώνυμη Εταιρεία, που μετά και την αποφασισθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από το διοικητικό της συμβούλιο, βάσει πρόβλεψης της αρμοδιότητας από το καταστατικό της εταιρείας, μετατρέπεται σε μια πολυμετοχική ανώνυμη που σε λίγο θα είναι παντελώς ανεξέλεγκτη κι άδηλο πού θα οδηγηθεί και ποιων συμφέροντα θα εξυπηρετεί;
Πάντως, το πλέον πιθανό, είναι όχι των πολιτών… Γι’ αυτό πολιτικά λέμε όχι σε αυτή την ΑΜΝΕΠ».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τόλιος τόνισε τη διαφωνία του συνδυασμού του με την ύπαρξη της εταιρείας, σημειώνοντας τα εξής: «Ό,τι κάνει η ΑΜΝΕΠ θα μπορούσε να τα κάνει ο Δήμος, γι’ αυτόν τον λόγο κι εμείς ήμασταν από την αρχή αντίθετοι. Τζάμπα τα λειτουργικά έξοδα. Ακόμη και μόνο με την οικολογία ν’ ασχολείται και πάλι δεν μπορούμε εμείς να την ελέγχουμε.
Το “Οξυγόνο” είναι άχρηστο, δεν ενημερώνει σε κάτι τους Μελισσιώτες. Καλύτερα να έβγαινε μια εφημερίδα του Δήμου, μ’ ενημέρωση αποκλειστικά για την πόλη. Στα θέματα που μπαίνουν φαίνεται μόνο η φωνή της διοίκησης.
Ο κινηματογράφος είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Ας μην γίνουν τα περσινά, αισθάνθηκα πολύ άσχημα για τον κ. Φωτόπουλο που πέρασε ένα βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι ο χαρακτήρας αυτών των εταιρειών δεν ωφελεί τον Δήμο και προτείνω να βρούμε τρόπο ν’ απεμπλακούμε από την ΑΜΝΕΠ».