Την επέκταση του Μετρό στην Πεύκη και τη Λυκόβρυση, καθώς και την ίδρυση τοπικού καταστήματος ΙΚΑ ανακοίνωσαν, σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δήμαρχοι των πόλεων Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Δημήτρης Φωκιανός. Πρόκειται, όπως επισήμαναν και οι δύο, για «σημαντικά έργα ζωής, που αλλάζουν τα δεδομένα στις δύο πόλεις».
Κοντά στο «άπιαστο όνειρο»
Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πεύκης, ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «δρομολογήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η επέκταση της γραμμής 4 προς την Πεύκη, ύστερα από πολλές προσπάθεις που κάναμε μαζί με τον κ. Φωκιανό».
Η κατασκευή της γραμμής 4 αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο έτος και στην αρχική της μελέτη περιλαμβάνει σταθμούς στο Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, δικαστήρια, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό, Άνω Λιόσια, Γουδί, Κατεχάκη, Φάρο, Φιλοθέη, Σίδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισο και Μαρούσι.
Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν ότι η απόκτηση Μετρό αποτελούσε και για τις δύο πόλεις «άπιαστο όνειρο» πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι τώρα θεωρούν δεδομένο ότι «το σπουδαίο έργο θα γίνει, αφού ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά».
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος στάθηκε στις κοινές προσπάθειες των Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η σημαντική εξέλιξη για το μέλλον των δύο πόλεων, αναφέροντας:
«Πριν από περίπου δύο χρόνια αρχίσαμε με τον κ. Φωκιανό έναν αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Το 2007 συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της “Αττικό Μετρό”, κ. Γιαννή, αλλά και με ειδικούς πάνω σε θέματα συγκοινωνιών. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαγρύπνηση για την υλοποίηση του ονείρου των πολιτών της Πεύκης και της Λυκόβρυσης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Δημήτρης Φωκιανός ανέφερε ότι «όταν κατασκευάζεται μία γραμμή του Μετρό, πάντα υπάρχουν προοπτικές επέκτασης. Επιμένουμε ότι η γραμμή 4 μπορεί να επεκταθεί στην Πεύκη και στη Λυκόβρυση συντομότερα σε σχέση με άλλες επεκτάσεις. Παρακολουθούμε από κοντά το θέμα κι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε». Επίσης, ο κ. Φωκιανός εξέφρασε την άποψη ότι η προοπτική ανάσας για ένα χώρο σαν την Αττική, που είναι τόσο κορεσμένος, είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Θετική η διοίκηση του ΙΚΑ
Την ίδια ημέρα, οι δύο δήμαρχοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθσνότητες ν’ αποκτήσει τοπικό κατάστημα ΙΚΑ ο Δήμος Πεύκης ή ο Δήμος Λυκόβρυσης.
Ο κ. θεοδωρακόπουλος δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Φωκιανό επισκέφτηκαν τον διοικητή του ΙΚΑ, Θεόδωρο Αμπατζόγλου και του εξέθεσαν τη «μεγάλη ανάγκη των δημοτών μας για ΙΚΑ, καθώς δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν λόγω υπερβολικού φόρτου στο ΙΚΑ Αμαρουσίου».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, «ο κ. Αμπατζόγλου ήταν θετικός, γιατί γνωρίζει το πρόβλημα από κοντά». Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση θα την πάρει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, η οποία παρακολουθεί το θέμα.
Οι δύο δήμαρχοι επισήμαναν ότι επίκειται ψήφιση νόμου η οποία θα επιτρέπει, με απλή υπουργική απόφαση, να ιδρύονται καταστήματα του ΙΚΑ, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν ισχύει, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες, καθώς προαπαιτείται Προεδρικό Διάταγμα.
Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης ανέφερε, ακόμη, ότι είναι εφικτό να κατασκευαστεί ένα τοπικό πολυϊατρείο ΙΚΑ, το οποίο θα καλύπτει πολλές ειδικότητες, δεν θα έχει πολλές διοικητικές υπηρεσίες και θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Ως προς την τοποθεσία, ο κ. Θεοδωρακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν τους απασχολεί αν το κατάστημα του ΙΚΑ θα γίνει 100 μέτρα εντός της Πεύκης ή 100 μέτρα εντός της Λυκόβρυσης, αλλά τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των πολιτών. «Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση του ΙΚΑ και σύντομα θα κάνουμε και προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα αποτελέσουν τον αρχικό κορμό», δήλωσε ο δήμαρχος Πεύκης.