Την αγωνία τους για την «τρομακτική» κατάσταση που διαμορφώνεται στα περιαστικά δάση της Πεντέλης (Παπαδημητρίου, ΝΑΤ, Προφήτης Ηλίας κ.λπ.) εξέφρασαν στη δεύτερη, έκτακτη σύσκεψη για τα φλοιοφάγα έντομα, τα μέλη του ΣΠΑΠ, την Κυριακή 31 Μαΐου, στο Δημαρχείο Πεντέλης.
Στην πρώτη σύσκεψη είχε αποφασιστεί να ζητηθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να πάρουν θέση, προτείνοντας λύσεις κι επιτρέποντας στους Δήμους να κόψουν τ’ άρρωστα δέντρα, πριν εξαπλωθεί η καταστροφή και στα υγιή, σύμφωνα με τη διάγνωση του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας).
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, ο δημοτικός σύμβουλος Μελισσίων Παναγιώτης Μούστρης, ο αντιδήμαρχος Ν. Πεντέλης Γ. Μουαμελετζής και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νέας Πεντέλης Ι. Σαφλιάνης, τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου εντόμου που ξεραίνει τα πεύκα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς κανένας αρμόδιος φορέας (υπουργείο Γεωργίας, Δασαρχείο) δεν προτείνει λύσεις και δεν επιτρέπει να κοπούν τα άρρωστα δέντρα. Σημειώνεται ότι η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για το θέμα από τον χειμώνα, όταν είχε εμφανιστεί το πρόβλημα αρχικά γύρω από τη Νέα Πεντέλη.
Στην έναρξη της σύσκεψης ο κ. Δ. Στεργίου ανέφερε συνοπτικά ότι, από την τελευταία σύσκεψη, έχει κοινοποιήσει το ψήφισμα του ΣΠΑΠ για το θέμα, το οποίο ανέφερε το μέγεθος της ζημιάς και καλούσε τους αρμόδιους να πάρουν θέση, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση, ενώ η ξήρανση προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του, ότι «τόσα χρόνια μέσα στα δάση, πρώτη φορά βλέπω τόσο γρήγορο ρυθμό καταστροφής! Είναι φοβερός… Δεν ξέρω αν ο ενεργός πολίτης πρέπει να εκδηλώσει την αντίδρασή του στην αναισθησία των αρμοδίων. Χάνουμε τα δάση μας, τα δίνουμε βορά στους επιτηδείους που τα επιβουλεύονται».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί από τον ΣΠΑΠ, ο κ. Π. Πετράκης από το ΕΘΙΑΓΕ και ο κ. Ν. Γιάσογλου, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι όμως τελικά δεν συμφώνησαν σε κάτι κοινό. Ειδικότερα, ο κ. Πετράκης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η βαμβακίαση και τα νέα έντομα είναι οι «καθαριστές» του δάσους, οι οποίοι «τρώνε» τα άρρωστα από βαμβακίαση πεύκα. «Τα κολεόπτερα είναι ευλογία Θεού, πάντα υπήρχαν για να καθαρίζουν τα κατεστραμμένα», τόνισε, ενώ δεν συμφώνησε ότι πρέπει να κοπούν τα πεύκα. Στο τελευταίο συνηγόρησε και ο κ. Γιάσογλου, ο οποίος επίσης κατηγόρησε τη βαμβακάδα, αλλά και την απομάκρυνση των ξερών πεύκων: «Τα ξερά ή καμμένα πεύκα δεν πρέπει να απομακρύνονται, γιατί βοηθούν στην αναγέννηση του δάσους.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δ. Στεργίου, ο οποίος και τόνισε ότι «εμείς, οι αυτοδιοικητικοί, απαντούμε με πράξεις. Από τη μια έχουμε επιστήμονες που διαφωνούν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια και με τη βαμβακίαση και με τους τρόπους αντιμετώπισής της και από την άλλη έχουμε έγγραφο που λέει ότι τα ξερά πρέπει να κοπούν. Εμείς, σήμερα, δεν είμαστε εδώ για να πούμε ποιο έντομο φταίει, η διάγνωση είναι αλλουνού δουλειά. Εμάς μας ενδιαφέρει το εξής: Αν είχατε σπίτι κοντά στο Παπαδημητρίου ή στον Άγιο Σύλλα, που είναι πια μπαρουταποθήκες από τα ξερά, θα κοιμόσασταν μέσα ή θα περνάτε τα παιδιά σας και θα φεύγατε;»
Ούτε όμως και ο Α. Καρζάζης, από το Δασαρχείο, πήρε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, περιοριζόμενος στη δήλωση: «Δεν μπορώ να πω να κοπούν τα δέντρα, όταν η επιστήμη δεν λέει αν αυτό θα τα σώσει ή όχι».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Νέας Πεντέλης τόνισαν ότι τα δέντρα που ξεράθηκαν ήταν υγιή και δεν είχαν ίχνος βαμβακίασης. «Έχουμε δέντρα με βαμβακίαση, που με πλύσεις και ταινίες μένουν ζωντανά εδώ και δέκα χρόνια. Αυτά που ξεραίνονται τώρα πεθαίνουν μέσα σε 40 ημέρες! Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Τις προάλλες μου ζήτησε τα στοιχεία μου άνθρωπος του Δασαρχείου, γιατί κάναμε πλύσεις. Αν μπω κι αρχίσω και κόβω, θα πάω αυτόφωρο. Αν δεν τα κόψω, θα καταστραφούν όλα τα δάση. Τι να κάνουμε επιτέλους;», ρωτούσε ο κ. Μουαμελετζής.
Ερωτήματα με αγωνία απηύθηνε στους επιστήμονες κι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου Επ. Κατσιγιάννης, μιας και σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο κ. Πετράκης είπε, ότι οι πλύσεις στη βαμβακίαση δεν προσφέρουν κάτι. «Εμείς αυτές τις ημέρες έχουμε δυο συνεργεία που κάνουν πλύσεις και βάζουν ταινίες. Μου λέτε υπεύθυνα να τα μαζέψω»; Οι απαντήσεις που έλαβε ο κ. Κατσιγιάννης ήταν για διαφορετικούς τρόπους πλύσεις από πάνω προς τα κάτω, χρήση πράσινου σαπουνιού κ.λπ.
Η σύσκεψη έκλεισε με τον Δ. Στεργίου να δηλώνει ότι «είναι διαπιστωμένο ότι τα περιαστικά δάση επιβάλλεται να καθαριστούν. Το μπαλάκι για το τι έντομο είναι και πως αντιμετωπίζεται επιστρέφεται εκεί που πρέπει, στο Δασαρχείο και στο υπουργείο. Δεν μας νοιάζει πώς ξεραίνονται, μας νοιάζει ότι ξεραίνονται». Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμοδίους μέσα στις επόμενες ημέρες, μιας και η κατάσταση έχει πια φτάσει «στο μη περαιτέρω». Τέλος, είχε προγραμματιστεί Δ.Σ. ΣΠΑΠ στις 4 Ιουνίου και με αυτό το θέμα.
Τάνια Κατσάνη