Ποδηλατόδρομος τέλος!
Στη συζήτηση για τον ποδηλατόδρομο, το μόνο που ίσως αξίζει να σημειωθεί είναι η παρέμβαση ενός ποδηλάτη, που για 5η (;) 6η (;) φορά, ήρθε στο Δ.Σ., μαζί με δεκάδες άλλους, για να ζητήσει να πραγματοποιηθεί επιτέλους το έργο. «Για εμάς το σοβαρότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια. Δυστυχώς, κύριοι, η τύχη μας τελείωσε. Μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, σκοτώθηκε ένας ποδηλάτης. Φαίνεται πια και με αυτό τον τρόπο η έλλειψη των υποδομών. Τι θα πείτε στους γονείς του Σπύρου; Πώς θα κοιμάστε τα βράδια, αν σκοτωθεί στα Μελίσσια ποδηλάτης»; Έτσι, για άλλη μια φορά, δεν ψηφίστηκε το έργο του ποδηλατόδρομου. Καταψηφίστηκε από τον κ. Τόλιο, τη μείζονα μειοψηφία και τους «6».
Νωρίτερα ο Μανώλης Γραφάκος είχε τονίσει ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο, μιας και έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το έργο δεν θα προλάβει να ξεκινήσει, γιατί λήγει η χρηματοδότησή του και ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της διαδρομής του. Τέλος, ανέφερε ότι ο ποδηλατόδρομος στη Ν. Ερυθραία έφερε μαζί του προβλήματα.
Τις μικρές ώρες
Το «αποκορύφωμα» πάντως της βραδιάς ήταν όταν έφτασε το θέμα της εκλογής μελών για την Δημαρχιακή Επιτροπή. Νέος νόμος προβλέπει ότι οι ανεξαρτητοποιηθέντες δεν μπορούν να είναι μέλη της. Έτσι, ο κ. Γραφάκος ζήτησε να τοποθετήσει αυτός έναν δικό του δημοτικό σύμβουλο και να πάρει θέση και η μειοψηφία. Δεν έγινε δεκτό. Διαβάστηκαν άρθρα του Συντάγματος. Έγιναν αναγνώσεις του νόμου από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους. «Συζητήθηκε», μέσα σε οχλαγωγία, το τι σημαίνει «αναδρομική ισχύς ενός νόμου». Ζητήθηκε γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ο κ. Μούστρης ζήτησε να κατεβεί πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που λίγο έως πολύ θα έλεγε ότι δεν γίνεται δεκτός ο νόμος! Ο κ. Χρυσικός του απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται, για να εισπράξει τη μήνι του κ. Μούστρη, που του ζητούσε να κατεβεί από την έδρα γιατί και αυτός έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Ταυτόχρονα ο κ. Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους συμβούλους του, δήλωνε ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και δεν θα υποδείξει άτομο για την κενή θέση, η κ. Μπουσίου και ο κ. Μούστρης δήλωναν ότι δεν παραιτούνται και ο κ. Χρυσικός έθεσε σε ψηφοφορία τον κ. Γραφάκο ως πρόεδρο της Δημαρχιακής, με νέα μέλη τις κ. κ. Κοσμοπούλου και Κεχαγιά. Κάπου στην αίθουσα δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Παπακωνσταντίνου τσακώνονταν με την ανεξαρτητοποιηθείσα Ελένη Πολίτη για τον ποδηλατόδρομο. Μέσα σε μια θυελλώδη ψηφοφορία, οι δημοτικοί σύμβουλοι των «6», εκτός εαυτού και ωρυόμενοι προς τον δήμαρχο για «φασισμό», «δικτατορία», «πραξικόπημα», «Παπαδόπουλος» κ.λπ., εκλέχτηκαν τα νέα μέλη της Δημαρχιακής. Αμέσως ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι παραιτούνται όλα τα δικά του μέλη από τη Δημαρχιακή, για να δεχθεί τα θερμά συγχαρητήρια των «6». Από τη Δημαρχιακή Επιτροπή δήλωσε ότι παραιτείται και ο κ. Τόλιος και σύσσωμη η μειοψηφία, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυταρχική συμπεριφορά» του δημάρχου, καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης…
Ανακοίνωση της παράταξης Γραφάκου
Λίγες ημέρες αργότερα, η παράταξη του δημάρχου Μανώλη Γραφάκου ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την μη ψήφιση του έργου του ποδηλατόδρομου. Σε αυτήν υποστηρίζεται οτι η «μικροπρεπής αντιπολίτευση», λόγω «προσωπικού μένους προς τον δήμαρχο», καταψήφισε την κατασκευή του έργου.
Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η Διοίκηση του Μανώλη Γραφάκου ακούραστα εξαντλεί κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου πνοής που, υπενθυμίζουμε, δεν αφορά μόνο στα Μελίσσια αλλά επτά Δήμους από την Εκάλη ως το Ψυχικό. Έργο που και την ασφάλεια των παιδιών και ποδηλατών ενισχύει αλλά και ανεβάζει την αισθητική των δρόμων από τους οποίους περνά.
Στην προηγούμενη απόρριψη, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν υπήρχε βεβαιότητα -αποδεικνυόμενη εγγράφως- ότι η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη.
Και αυτό το έγγραφο περιήλθε όμως στο Δήμο και το κατέθεσε ο δήμαρχος επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Οκτωβρίου 2009, στο οποίο επανέφερε την εισήγηση επί του θέματος. Μάταια όμως.
Με την εξαίρεση του δημοτικού συμβούλου της ΔΑΣ Τάσου Καρατζή και της μόλις ανεξαρτητοποιηθείσας Ελένης Πολίτη, οι υπόλοιποι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι, παρά και τις παραστάσεις των παρόντων ποδηλατών, καταψήφισαν και πάλι την νέα εισήγηση.
Η κοινή αιτιολόγηση εκ μέρους των έντεκα της απόρριψης ήταν ότι ο ποδηλατόδρομος δεν είναι ασφαλής! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναρμόδια άτομα, κατηγορούν τους μελετητές καθηγητές του ΕΜΠ -που ούτως ή άλλως τους κατηγόρησαν εις το παρελθόν και για επιχειρηματίες (!)- ως ανίκανους να σχεδιάσουν ασφαλή ποδηλατόδρομο αλλά και παρομοίως τους άλλους μηχανικούς των δύο υπουργείων, οι οποίοι ενέκριναν την μελέτη και την υλοποίησαν στους υπόλοιπους Δήμους. Εννοείται ότι η τοποθέτηση τους επί της ανασφάλειας του έργου δεν συνοδεύεται από καμιά αντίστοιχη επιστημονική μελέτη που θα ήταν λογικό να γίνει αποδεκτή ως η άλλη επιστημονική άποψη.
Η παράταξη ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου πρόταξε επιπλέον το ασύλληπτο επιχείρημα ότι διαφωνεί και ότι πρέπει να γίνει ξανά σχεδιασμός.
Ξεχνά βέβαια ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι τη διαδρομή του ποδηλατοδρόμου την είχε ψηφίσει ο ίδιος το 2005!
Αγαπητοί Συμπολίτες,
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η άρνηση υπερψήφισης της εισήγησης έχει άλλους λόγους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο μια στείρας και μικροπολιτικής στάσης με γνώμονα το “δε θα γίνει τίποτε στα Μελίσσια για να μειώνεται η αξία του δημάρχου Μανώλη Γραφάκου”, προσπαθεί να οδηγήσει την πόλη μας στο μαρασμό.
Η δήλωση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου “θέλω να γίνω δήμαρχος” έχει αφήσει εποχή! Το πώς γίνεται κάποιος δήμαρχος το καταδείξαμε ως αντιπολίτευση του κ. Μητρόπουλου του οποίου πάντοτε υπήρξαμε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά του για το καλό της πόλης.
Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.
Από την πλευρά μας, ως παράταξη που έχει ψηφιστεί για να ασκεί Διοίκηση και να παράγει έργο, θα συνεχίσουμε υπομονετικά και ακούραστα τις προσπάθειες, ώσπου ο ποδηλατόδρομος να αποτελέσει πραγματικότητα. Και είμαστε βέβαιοι ότι με την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας θα τα καταφέρουμε»!
Τάνια Κατσάνη