Ο ποδηλατόδρομος δεν πέρασε για ακόμη μία φορά, οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν τους μισθούς τους, νόμοι έγινε προσπάθεια να κριθούν αντισυνταγματικοί με «γνωμάτευση» δημοτικών συμβούλων, η οικονομική πολιτική του Δήμου αναμένεται να χαραχθεί από άγνωστες τον αριθμό επιτροπές, εκστομίσθηκαν κατηγορίες για «αυταρχισμό», «φασισμό» και «χούντα», ενώ γύρω στα 15 θέματα καταψηφίστηκαν, χωρίς συζήτηση, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, που θα χρειάζονταν… τεύχη ολόκληρα για να περιγραφούν, συνέβησαν -που αλλού;- στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων.
Το, κατά τα άλλα, ανώτατο θεσμικό όργανο της πόλης, μετατράπηκε για μια ακόμη φορά σε αρένα, με ανταλλαγές ύβρεων, απειλών για μηνύσεις, ακόμη και απόπειρες βιαιοπραγίας, να χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ολοκληρώθηκε σε κλίμα χάους στις 4 π.μ.!
Μέσα στον γενικό χαμό, είχαμε και την ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου Ελένης Πολίτη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις μελών του συνδυασμού.
Η αρχή με το Ταμείο…
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από δύο συνεχόμενα ακυρωμένα συμβούλια, στα οποία δεν είχε προσέλθει η μειοψηφία του Δήμου πλην της ΔΑΣ του Τάσου Καρατζή. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον επικεφαλής της ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκο Τόλιο να φέρνει ξανά ως θέμα την ταμειακή κατάσταση του Δήμου και ζητώντας αυτό να συζητηθεί, κάτι που απέρριψε η πρόεδρος του Δ.Σ. Φωτεινή Μαρκαντώνη.
Αυτό δεν εμπόδισε τους δημοτικούς συμβούλους Δ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Μπουσίου, Ν. Τόλιο και Γ. Κρουστάλη να τοποθετηθούν επ’ αυτού, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα του Ταμείου» και τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο να απαντά για «λογιστικές εκκρεμότητες που τακτοποιούνται». Ακόμη, τόνισε ότι με προσωπική του ευθύνη, από τις αρχές του 2009, πληρώνει τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, μιας και η μειοψηφία δεν ψηφίζει τους προϋπολογισμούς τους. Λόγο στον λόγο ανταλλάχθηκαν τα πρώτα «πυρά» που περιείχαν ακόμη και απειλές σωματικής βίας(!), ενώ ο κ. Καρατζής δήλωσε ότι «εδώ κάνετε σπέκουλα ο ένας τον άλλο. Έχετε κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο τσίρκο. Δεν συμμετέχω σε αυτό το θέατρο».
Καυγάς για τα οικονομικά
Σε αυτό το σημείο είχαν φτάσει τα πράγματα όταν προκρίθηκε το 19ο θέμα που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και εμπεριείχε το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους τελευταίους δύο μήνες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν ψήφιζε τους προϋπολογισμούς γιατί έλειπαν τα αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες και τη μισθοδοσία και πρότεινε τη λειτουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη τύπου πριν από τις εκλογές. Από την πλευρά της η κ. Πολίτη επεσήμανε ότι «δεν γίνεται να πληρώνουμε μόνο τους εργαζομένους και τα λειτουργικά έξοδα. Είναι σαν να τους πληρώνουμε για να κάθονται. Το καρναβάλι και τους χορούς τους πληρώναμε πάντα». Απάντηση στην κ. Πολίτη έδωσε ο κ. Τόλιος, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει διαφορά με το παρελθόν, αφού τώρα ζητήται από εμάς να πληρώσουμε 30.000 ευρώ για εκδηλώσεις, ενώ το ΙΚΑ των εργαζομένων είναι απλήρωτο. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος εμφανίζεται Ρομπέν των εργαζομένων».
Μετά από μία «συζήτηση» που κράτησε πάνω από 3 ώρες και στην οποία διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις της ΚΟΒ ΚΚΕ Μελισσίων και του Δ. Παπακωνσταντίνου, έπεσαν ατάκες για «μπακαλόχαρτα που γυρνούν στα καφενεία», ζητήθηκαν αποδείξεις… «ανδρισμού», έγιναν διακοπές στη συνεδρίαση λόγω οχλαγωγίας, ακούστηκαν παρεμβάσεις «θερμόαιμων δημοτών», έγιναν «αναδρομές» στο παρελθόν για το τι γινόταν στην προηγούμενη Επιτροπή Οικονομικών του Δήμου, έφτασε ο δήμαρχος να δέχεται την πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής (παρότι είχε επισημανθεί ότι αυτό είναι δουλειά της παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ορκωτών λογιστών), φθάνει «να δεχθεί η μειοψηφία τη σύσταση μιας ακόμη Επιτροπής Οικονομικών, που θα εξετάσει γενικά τα οικονομικά του Δήμου και θα χαράξει στρατηγική». Μερίδα δημοτικών συμβούλων από τους «6» φωνάζοντας τόνιζε ότι αυτή η επιτροπή θα δίνει άλλοθι και νομιμοποίηση στον δήμαρχο να πάρει δάνειο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν δέχτηκε την πρόταση του δημάρχου, τονίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ο ισολογισμός του Δήμου για να είναι γνωστά όλα τα στοιχεία, κάτι που εξόργισε τον κ. Γραφάκο που δήλωσε: «Μας δουλεύουν! Δεν αναγνωρίζουμε την Επιτροπή σας! Ό,τι θέλετε να μάθετε με γραπτή αίτηση στις υπηρεσίες και θα λαμβάνετε απάντηση όπως όλοι οι δημότες»! Τόσο η αντιδήμαρχος Πόλης Νατάσσα Κοσμοπούλου όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Ασημάκης Φωτόπουλος συμφώνησαν μαζί του. Ο τελευταίος, μάλιστα, δήλωσε ότι «ξεφτιλίζετε τους θεσμούς και βάλετε ενάντια στο Δ.Σ». Ενώ ο κ. Καρατζής δήλωσε ότι δεν συμφωνεί να μπει «ομπρέλα στους εργαζομένους. Εμπιστευόμαστε τη δουλειά τους, δεν συμφωνούμε σε αυτή τη δημαγωγία». Στην υζήτηση θέση πήρε και ο κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος από τον ΣΥΝ Μελισσίων, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι ο πολιτικός έλεγχος και όχι ο οικονομικός.
Για την… ιστορία και αφού στο προεδρείο ανέβηκε ο Φώτης Χρυσικός, στη διαπαραταξιακή ορίσθηκαν οι Γ. Κρουστάλης και Π. Μούστρης, ενώ από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψηφίσθηκαν, από τους «6» και την ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ορισμένοι κωδικοί, που αφορούν μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Νωρίτερα, βέβαια, ο δήμαρχος είχε επισημάνει ότι ο ταμίας μπορεί να δώσει τα χρήματα αλλού, «εκεί όπου είναι ανοιχτός». Λευκό ψήφισαν οι Β. Βαρδουλάκης και Φ. Χρυσικός.