Η σαφής πρόβλεψη του «Καλλικράτη» για διατήρηση μιας μόνο Κοινωφελούς Επιχείρησης κι ενός ΝΠΔΔ σε κάθε δήμο, δίνει επιχειρήματα ακόμα και στη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου των Μελισσίων -που είχε υπερψηφίσει στο παρελθόν τη δημιουργία τους- να στρέφεται σήμερα κατά της λειτουργίας τους.
Η διαμάχη περί κοινωφελών ανέκυψε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Μαΐου, με αφορμή την εισήγηση για έγκριση του προϋπολογισμού του 2010 της Επιχείρησης Νεολαίας & Απασχόλησης, ύψους περίπου 90.000 ευρώ.
«Δεν ψηφίζουμε, κλείστε την», ήταν η αποστροφή του επικεφαλής της μείζονος Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου. «Τι έχει δώσει στην απασχόληση;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ΔΑΣ Τάσος Καρατζής, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξής του για κλείσιμο όλων των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου. «Είναι όνειδος για την πόλη η ύπαρξή της», υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Τόλιος.
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, από την πλευρά της, έβαλε ως προϋπόθεση για την ψήφιση της εισήγησης να περιοριστεί στις 40.000 ευρώ η επιχορήγηση του Δήμου προς τη συγκεκριμένη κοινωφελή.
Μια επιχείρηση, βέβαια, δεν μπορεί να κλείσει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως παραδέχτηκε μιλώντας στην «Α» ο επικεφαλής της μείζονος, συμπληρώνοντας όμως «ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τον “Καλλικράτη” για να δρομολογήσουμε κάποιες εξελίξεις». Η βασική του ένσταση έγκειται στο ότι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις λειτούργησαν τελικά -και όχι μόνο στον Δήμο Μελισσίων- με τρόπο που καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας κι είχε ως αποτέλεσμα την κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νεολαίας & Απασχόλησης σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. (σ.σ.: κάτι που ίσως να συνέβαινε στη συνεδρίαση της 18/5), με την προϋπόθεση ότι θα καταρτιστεί ένας πολύ πιο σφιχτός προϋπολογισμός, δεδομένης της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας.
Η πρόεδρος της επιχείρησης Μάντυ Τζινιέρη διευκρίνισε στην «Α» ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις της διοίκησης να εξαντλήσει το ποσό των 90.000 ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση ενός μειωμένου, περίπου κατά το ήμισυ, προϋπολογισμού. Στο ερώτημα της εφημερίδας μας γιατί αυτό δεν έγινε ευθύς εξαρχής, απαντά ότι ο αρχικός προϋπολογισμός κατατέθηκε βάσει του διετούς επιχειρησιακού σχεδίου που είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια, μιας και δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την ανάγκη κατάρτισής του.
Παράλληλα, βέβαια, αντέκρουσε τα περί ανυπαρξίας έργου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στα τρία χρόνια λειτουργίας της η επιχείρηση έχει καθιερώσει τα μαθήματα ECDL -την προηγούμενη χρονιά τα παρακολούθησαν περίπου 100 μαθητές- τα σεμινάρια εκμάθησης Η/Υ και photoshop, και μάλιστα με την μικρότερη, σε σχέση με την ελεύθερη αγορά, επιβάρυνση των δημοτών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αυτοχρηματοδότησή της σε μεγάλο βαθμό».
Σημειώνει επίσης ότι, πέρα από τη μεγάλη απήχηση που είχε η λειτουργία της θεατρικής ομάδας για παιδιά, θετική υποδοχή είχε μεταξύ των δημοτών και η δωρεάν παροχή του Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο πέρσι, πρώτη χρονιά καθιέρωσής του, το δοκίμασαν 50 παιδιά. Τέλος, όπως υποστήριξε, στα τρία χρόνια που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νεολαίας η προσέλευση του κόσμου ήταν μαζική.
Παραδέχεται βέβαια ότι στον τομέα της Απασχόλησης -αν και έξι νέοι βρήκαν δουλειά μέσω της επιχείρησης- δεν έγιναν όσα είχαν σχεδιαστεί πράγματα και αυτό κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
Κατερίνα Καρύγιαννη