Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας τού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στο Κολυμβητήριο Μελισσίων, όπου στεγάζεται, για να καταγράψει έναν πρώτο απολογισμό δράσης στο διάστημα αυτό.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Στα δέκα λεπτά που περιμέναμε την πρόεδρο του Δ.Σ. Ευσταθία Κατοίκου για μια ενημερωτική κουβέντα, πέρασαν από το χώρο υποδοχής τρεις ηλικιωμένοι, είτε για να κλείσουν ένα ραντεβού με τους γιατρούς που έρχονται το απόγευμα, είτε, σε μια περίπτωση, για μέτρηση πίεσης. Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι ο ηλικιωμένος κύριος είχε περάσει και νωρίς το πρωί, αλλά η ζαλάδα δεν είχε υποχωρήσει κι έτσι επέστρεψε για μια δεύτερη μέτρηση.
«Αν καταφέρουμε ο δημότης για τέτοια συμπτώματα να έρχεται στο πολυϊατρείο, αντί να προσφεύγει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, επιτείνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εκεί, αυτό είναι μια επιτυχία», μας λέει στη συνέχεια η κ. Κατοίκου.
Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη από την υποδοχή που επιφύλαξαν οι δημότες στο νέο εγχείρημα του Δήμου, σημειώνοντας ότι, από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις 23 Απριλίου, προσέφυγαν στο Κέντρο 375 άτομα συνολικά.
Στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 202 ηλεκτρονικές κάρτες πρόληψης υγείας. Αυτές αφορούν σε άτομα των λεγόμενων ευπαθών ομάδων -μέλη του ΚΑΠΗ, ανασφάλιστους, απόρους, μαθητές, αθλητές- που υποβλήθηκαν σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αρχειοθετούνται στην ηλεκτρονική κάρτα.
Η καινοτομία της κάρτας υγείας έγκειται, όπως εξηγεί η κ. Κατοίκου, όχι μόνο στην ασφαλή διατήρηση του ιατρικού αρχείου κάθε επισκέπτη σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και στην πρόσβαση που θα μπορεί ο κάτοχός της να έχει στο προσωπικό του αρχείο, μέσω διαδικτύου.
Η κ. Μαργαρίτα Χατζηγιάννη, που εξυπηρετεί τους δημότες στην υποδοχή του πολυϊατρείου, συμπληρώνει ότι έως και 200 δημότες έχουν φτάσει μέχρι την πόρτα του Κέντρου απλά για να ρωτήσουν λεπτομέρειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Όταν ρωτάμε τους συνήθεις λόγους που φέρνουν ένα δημότη στο Κέντρο, η κ. Κατοίκου σημειώνει ότι από τα καταγεγραμμένα ραντεβού προκύπτει ενδιαφέρον σε επίπεδο πρόληψης για όλες τις ιατρικές ειδικότητες.
Ως ευχάριστη έκπληξη υποδεχόμαστε την πληροφορία ότι ιδιαίτερος συνωστισμός παρατηρείται στα ραντεβού των διατροφολόγων και των ψυχολόγων, στον βαθμό που μπορεί αυτό να καταδεικνύει μια κάποια αφύπνιση της κοινωνίας μας σε θέματα φροντίδας ψυχής και σώματος.