Σε περίπτωση πυρκαγιάς τηλεφωνείστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που καλύπτει τις απαιτήσεις Πολιτικής Προστασίας Πεντελικού από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, περιλαμβάνει και στοιχεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς που αφορούν άμεσα τους δημότες.
Κρατήστε αυτές τις οδηγίες και ανατρέξτε σε αυτές για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης
Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
1. Τηλεφωνείστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
2. Περιγράψτε το είδος της βλάστηση που καίγεται.
3. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
4. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας:
1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
2. Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
3. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
4. Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
5. Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
6. Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων
7. Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
8. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
9. Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
1. Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
2. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
3. Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια σας.
4. Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
5. Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
6. Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
7. Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
8. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
9. Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
10. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
11. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
1. Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
2. Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.
3. Είναι γνωστό ότι η πρώτη εμφάνιση της φωτιάς (ανάφλεξη), η οποία στη συνέχεια οδηγεί στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς, οφείλεται κατά ποσοστό 99% σε ανάφλεξη της φυτικής ύλης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους., π.χ. ξερά χόρτα, κλαδιά, ποώδης βλάστηση, θάμνοι, υπολείμματα υλοτομιών κ.λ.π.
4. Η δημιουργία συνεπώς ζωνών καθαρισμού γύρω από περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως κατοικημένους χώρους, σκουπιδότοπους, κατασκηνώσεις – χώρους αναψυχής, καθώς και περιοχών που απαιτούν αυξημένη προστασία (π.χ. αναδασώσεις, περιαστικά δάση κ.λ.π). θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ανακοπή της.
5. Με τον όρο «καθαρισμό» εννοούμε σειρά εργασιών με σκοπό την πλήρη απομάκρυνση της λεπτής διαμέτρου ξερής καύσιμης φυτικής ύλης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα, φύλλα, βελόνες, μικροί θάμνοι, υπολείμματα δένδρων, κλπ και κλάδεμα των δασικών δένδρων μέχρι ύψους τριών (3) μέτρων ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των κλαδιών τους.
6. Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να προστατευθούν τα πάσης φύσεως κτίσματα που βρίσκονται πλησίον ή εντός δασών και δασικών εκτάσεων, θα πρέπει να γίνεται περιμετρικός καθαρισμός τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων αυτών, καθώς επίσης και καθαρισμός της στέγης και της υδρορροής των.
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
1. Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια θερινών μηνών.
2. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
3. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
4. Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
5. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
6. Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
7. Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση:
α. Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κ.λ.π.
β. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
γ. Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
δ. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια.
ε. Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνεται την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
στ. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
ζ. Προφυλάξτε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
η. Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
θ. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
ι. Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
ια. Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
ιβ. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
ιγ. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
ιδ. Μία δεξαμενή νερού, μία απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.
Διοικητική μέριμνα πληγέντων
1. Ως πληγέντες προσδιορίζονται οι πολίτες οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τον τόπο κατοικίας τους ή διαμονής τους, εξ’ αιτίας τεκμηριωμένου κινδύνου από την εξέλιξη της Δασικής Πυρκαγιάς.
2. Η διοικητική μέριμνα των πληγέντων, αναφέρεται στην μετακίνηση και παραμονή των πολιτών σε ασφαλείς χώρους κατά τη διάρκεια ή μετά από μια πυρκαγιά, με στόχο την προστασία τους και την αποφυγή έκθεσής τους στα προϊόντα καύσης (καπνός, αιωρούμενα σωματίδια, κ.λ.π.).
3. Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι προσδιορίζουν τους χώρους καταφυγής για προστασία την πολιτών από την πυρκαγιά και φροντίζουν για την Διοικητική Μέριμνά τους.
4. Αν η παραμονή των πολιτών στους χώρους καταφυγής γίνει πολύωρη ή πολυήμερη, ο Δήμαρχος μπορεί να δρομολογήσει δράσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών, που έχουν συγκεντρωθεί σ’ αυτούς.
5. Η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους φορείς, συλλέγει πληροφορίες που αφορούν τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εκτιμηθεί ο αριθμός των πολιτών για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλισθούν άμεσα καταλύματα.
ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:
1. Πιστή εφαρμογή της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2000 (ΦΕΚ 1459/8/30-11-2000), καθώς και της Πυροσβεστικής Διάταξης υπ’ αριθμ. 1/2003 της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Υ. Αττικής περί καθορισμού Χρονικών ορίων για την χρήση πυρός.
2. Αντιμετώπιση προβλημάτων οργάνωσης – αποτελεσματικής λειτουργίας Γραφείου Πολ. Προστασίας, σε όλα τα επίπεδα Δ/νση.
3. Έγκαιρη εκπαίδευση προσωπικού Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του προσλαμβανόμενου εποχιακού προσωπικού και στους εθελοντές.
4. Διασφάλιση δυνατότητας 24ωρης λειτουργίας του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
5. Ανοικτά κινητά τηλέφωνα όλο το 24ωρο από όλους τους υπευθύνους.
6. Προγραμματισμός αδειών στα προβλεπόμενα ποσοστά, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας στο σύστημα.
7. Απομάκρυνση των υλικών κλάδευσης και απορριμμάτων από δάση και αλσύλλια. Επίλυση του προβλήματος διαχείρισης της δημιουργούμενης βιομάζας.
8. Αποψίλωση κρασπέδων παρόδιων περιοχών με μέριμνα των αρμόδιων φορέων καθώς και εργασίες καθαρισμού περιοχών υψηλού κινδύνου.
9. Μέριμνα για καθαρισμό Ιδιωτικών οικοπέδων. Ειδοποίηση Ιδιοκτητών.
10. Αποψιλώσεις – Κλαδεύσεις από ΔΕΗ – ΟΤΕ, κ.λ.π. μετά από σχετική άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, επικίνδυνων περιοχών εγγύς των δικτύων τους και λήψη προληπτικών μέτρων προκλήσεως πυρκαγιάς στα δίκτυά τους.
11. Σύνταξη Μνημονίων Πολιτικής Προστασίας, (καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού – υλικού Πολιτικής Προστασίας), τρόπος δράσης – χρησιμοποίησης τους.
12. Επικαιροποίηση πινάκων υφισταμένων ιδιωτικών μέσων στο Δήμο, με ευθύνη Αντιδημάρχων.
13. Διατήρηση άριστης λειτουργίας, διαθεσιμότητας, ταχείας επέμβασης των υδροφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου και λοιπών υπηρεσιών.
14. Ύπαρξη σχεδίασης για συγκέντρωση και σε περιόδους μεγάλου κινδύνου σε κατάλληλους στρατηγικούς χώρους αριθμού πυροσβεστικών μέσων με ετοιμότητα άμεσης επέμβασης.
15. Συντήρηση και έλεγχος επάρκειας και καταλληλότητας πυροφυλακίων.
16. Εκπομπή περιπολιών στις ευαίσθητες περιοχές, με ορθή εκτίμηση της επικινδυνότητας των περιοχών και λοιπών τρεχουσών συνθηκών και έλεγχος ορθής εκτελέσεώς των.
17. Καθορισμός δρομολογίων προς απαγόρευση σε δάση, κατά τις ημέρες που ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.
18. Καταγραφή, έλεγχος λειτουργίας – επάρκειας – συμβατότητας και συντήρησης του Δικτύου Κρουνών.
19. Μελέτη για ορθολογιστική τοποθέτηση και εγκατάσταση δεξαμενών νερού κοντά ή μέσα στα Δάση. Πληρότητα τους με μέριμνα Τοπικού Δ/κτή Π.Σ.
20. Έλεγχος λήψεως όλων των Μέτρων Πυρασφάλειας από τους υπευθύνους των Κατασκηνώσεων και επάρκεια μέσων Εκκένωσής των.
21. Μελέτη των ιδιαιτεροτήτων διαφόρων περιοχών.
22. Καλή συνεργασία και συντονισμός / Διακριτοί ρόλοι όλων των Υπηρεσιών. Οι Δασικές Υπηρεσίες δίνουν έμφαση στην πρόληψη, ενώ οι Πυροσβεστικές στην καταστολή.
23. Αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς με τον κατάλληλο τρόπο και μέσα.
24. Οργάνωση και έγκαιρη εκτέλεση ασκήσεων ετοιμότητας σε επίπεδο Δήμου