Το νέο σύστημα αυτόματης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών FOREST WATCH, παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, από τον δήμαρχο Μελισσίων Μανώλη Γραφάκο, τον πρόεδρο της ΑΜΝΕΠ, Ασημάκη Φωτόπουλο και τον πρόεδρο του ∆ημοτικού Συμβουλίου Νέας Πεντέλης, Αντώνη Φειδοπιάστη.
Το FOREST WATCH αποτελεί ένα λογισμικό με ειδικούς αισθητήρες στην κάμερα που τοποθετείται στην περιοχή ελέγχου και το οποίο, μόλις εντοπίσει καπνό, ενεργοποιεί αυτόματα ένα συναγερμό, με αποτέλεσμα να κινητοποιείται το συνδεδεμένο κέντρο, στο οποίο στέλνεται η σχετική ειδοποίηση. «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πρόληψης για την προστασία των δασών», σημείωσε αναφορικά με το έργο ο κ. Γραφάκος, τονίζοντας ότι ήδη από τον Αύγουστο που εφαρμόζεται πιλοτικά είναι απόλυτα επιτυχημένο.
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται σε λάθος συντονισμό και καθυστερημένη αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων. Ως ∆ήμος Μελισσίων και από κοινού με τη ∆ιαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχουμε συστήσει με τον ∆ήμο Νέας Πεντέλης, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να θωρακίσουμε τα δάση μας και να περιφρουρήσουμε το περιβάλλον από την πύρινη απειλή», συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος.
«Η έλλειψη συντονισμού καταστρέφει τα δάση»
Με την σειρά του τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ∆ημοτικού Συμβουλίου Νέας Πεντέλης Α. Φειδοπιάστης, ο οποίος μίλησε για τους τρόπους δασοπυρόσβεσης διαχρονικά: «Εμπειρία από τις πυρκαγιές έχουμε από το 1989. Αρχικά τις σβήναμε με ένα κλαδί ελιάς. Αργότερα πήραμε ένα βυτιοφόρο, μετά δημιουργήσαμε τις ομάδες δασοπυρόσβεσης και τα πυροφυλάκια, τώρα είναι η ώρα της τεχνολογίας. Σκεφτόμαστε πρώτα την πρόληψη και μετά την καταστολή».
Την παρουσίαση του έργου έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eagle Eye Protection Θάνος Τζώρτζιος. Η παρουσίαση κινήθηκε σε 4 άξονες Αρχικά παρουσιάστηκε το πρόβλημα των πυρκαγιών και στη συνέχεια αναφέρθηκε η εφαρμογή του FOREST WATCH ανά τον κόσμο, έγινε σύγκρισή του με άλλα συστήματα και τέλος αναφέρθηκαν πιο διεξοδικά κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το FOREST WATCH, όπως αυτά αναφέρθηκαν στην παρουσίαση, είναι το ότι μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια τη θέση μιας πυρκαγιάς ακόμη και τη νύχτα, όπως επίσης και το ότι με τον εντοπισμό της μπορεί να προωθήσει το γεγονός μέσω internet ή και μέσω τηλεφώνου GPRS προς το προσωπικό του κέντρου επιχειρήσεων ή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στο σημείο της έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας επικεντρώθηκε και η ομιλία του κ. Νίκου Λαμπρογιώργου από την CISCO SYSTEMS HELLAS, την εταιρεία που θα προμηθεύει το σύστημα συντονισμού, κατασκευής General Data Business. Ο κ. Λαμπρογιώργος, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο και την ΑΜΝΕΠ, αναφέρθηκε στον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση φωτιάς και πώς αυτός επιτυγχάνεται μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος.
Στο πλαίσιο της πιλοτικής έναρξης του προγράμματος στον ∆ήμο Μελισσίων τοποθετήθηκε μια κάμερα στην κορυφή της Πεντέλης, η οποία συνδέθηκε με το κέντρο ελέγχου στο Γραφείο Πυρασφάλειας του ∆ήμου, στέλνοντας επί 24ωρης βάσης ζωντανά δεδομένα και λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως «άγρυπνο μάτι» σε όλη την περιοχή του Πεντελικού Όρους. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα συστήματα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στον Καναδά, το Όρεγκον και το Σακραμέντο των ΗΠΑ, τη Χιλή και τα δάση της Νοτίου Αφρικής, ενώ πιλοτικά είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα και στην Ξάνθη.
Την παρουσίαση-εκδήλωση χαιρέτησε με επιστολή του και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης.
Τάνια Κατσάνη