Τελικά, το πολυσυζητημένο έργο κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων στα Μελίσσια, αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» και υπήρξε η αιτία για την αποπομπή πέντε συμβούλων της πλειοψηφίας, θα γίνει με ευθύνη της Νομαρχίας και όχι του ∆ήμου, για να υπάρχει, όπως τονίστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, «καλύτερη εποπτεία και συντόμευση των διαδικασιών».
Και τούτο καθώς, μετά τις συγκρούσεις και την αναγκαστική τροποποίηση του αρχικού προϋπολογισμού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της αλλαγής της τιμολόγησης από τις 22/10/2007, η δαπάνη εκτινάχτηκε στα 5.333.500 ευρώ, διαφορά η οποία για να καλυφτεί έπρεπε ο ∆ήμος να συμμετέχει ως συγχρηματοδότης, κάτι που ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτό, λόγω «οικονομικής αδυναμίας».
Ο Μανώλης Γραφάκος χαρακτήρισε τη λύση «ως την καλύτερη για όλους», ενώ κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου για όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι την πρόταση αυτή, ανεδείχθη εκ νέου η διένεξη ∆ήμου και Νομαρχίας για το ποιος ευθύνεται σχετικά με την καθυστέρηση της δημοπράτησης του έργου, που οδήγησε τελικά σε απώλεια χρόνου και αύξηση του προϋπολογισμού.
Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η ευθύνη βαρύνει την άλλη πλευρά, καθώς, όπως είπε, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τελικά θα γινόταν ο διαγωνισμός, η Νομαρχία δεν είχε αποστείλει στον ∆ήμο την αναγκαία για την εκκίνηση του έργου εγκεκριμένη μελέτη. Μάλιστα, ανέγνωσε και σχετική μακροσκελή επιστολή που επρόκειτο να αποστείλει προς επίρρωση των δηλώσεών του και προς απάντηση αντίστοιχης επιστολής της αρμόδιας αντινομάρχου.
Αντιθέτως, η κ. Χαρά Κεφαλίδου στην επιστολή της προς τον δήμαρχο αποδίδει την καθυστέρηση στην «άστοχη επιλογή του για δημοπράτηση του έργου με διαδικασίες μη νόμιμες προς την προγραμματική σύμβαση». Επισημαίνει, επίσης, ότι ο χρόνος που μεσολάβησε, από την υπογραφή της προγραμματικής έως σήμερα, ήταν «υπεραρκετός για την ανάδειξη μειοδότη με ανοικτό διαγωνισμό με όλες τις προϋποθέσεις διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αδιάβλητου αποτελέσματος».
Για «άστοχους» χειρισμούς του δημάρχου έκανε λόγο ο ∆ημοσθένης Παπακωνσταντίνου με τους οποίους, όπως είπε, «κινδύνευσε να χαθεί το έργο», ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις «σκιές και τα σύννεφα» στις σχέσεις ∆ήμου – Νομαρχίας.
Ο Τάσος Καρατζής, για άλλη μια φορά, έκανε λόγο για έργο το οποίο υπήρξε αντικείμενο «παζαριού», ενώ ο Νίκος Τόλιος επέρριψε ευθύνη στον δήμαρχο για την τροπή της υπόθεσης, τονίζοντας ότι δεν τιμά τον ∆ήμο το γεγονός ότι η Νομαρχία «μας πήρε το έργο». Και οι δύο σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μανώλη Γραφάκο για μόνιμο αποκλεισμό τους από την ενημέρωση όταν συμβαίνουν ή εξελίσσονται τόσο σοβαρά γεγονότα.
Η εξέλιξη της υπόθεσης έρχεται να «δικαιώσει όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα των διαδικασιών και κατασυκοφαντήθηκαν για καθυστέρηση του έργου», σχολίασε η Ευαγγελία Μπουσίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Μούστρης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τώρα ανησυχούσα εάν το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη τελικά θα γινόταν», ενώ επέρριψε ευθύνες και στην τεχνική υπηρεσία του ∆ήμου.
«Είναι παρήγορο ότι το έργο θα γίνει, έστω και χωρίς την εμπλοκή του ∆ήμου», σημείωσε ο Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση ότι με τους χειρισμούς της εξέθεσε και προσέβαλε το ∆ημοτικό Συμβούλιο.