Τελικά, ύστερα από έντονο προβληματισμό, και δη νομικό, αλλά και ωριμότερες πολιτικά σκέψεις, ο Δήμος δεν πρόκειται να ηγηθεί, όπως αρχικά συζητείτο, οποιασδήποτε προσπάθειας για την ακύρωση της απόφασης του περιφερειάρχη, με την οποία κηρύχτηκαν ως αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις.
Αντιθέτως, θα στηρίξει μέσω αίτησης θεραπείας «αποκατάσταση» των θιγέντων, θέτοντας ως πρώτιστο μέλημα και αίτημα την ανάρτηση και κύρωση εδώ και τώρα των δασικών χαρτών που εκκρεμούν επί χρόνια.
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η συζήτηση γίνεται την ώρα που το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης έχει εγκριθεί χωρίς τον απαραίτητο, τυπικά, προσδιορισμό των δασικών εκτάσεων, οι οποίες συνταγματικά αποκλείονται από την ένταξή τους στο σχέδιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Δήμος προχωρεί σε επαναλαμβανόμενες εκστρατείες αναδάσωσης καμένων εκτάσεων, προς το παρόν, όμως, εκτός των χωρικών ορίων του.
Της επιλογής αυτής είχε προηγηθεί ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2007, παρουσία δεκάδων κατοίκων, που έχουν ιδιοκτησίες στα καμένα και ζητούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την άρση της απόφαση κήρυξης της αναδάσωσης.
Στη συνεδρίαση αυτή ο δήμαρχος είχε χαρακτηρίσει «άδικη την απόφαση του περιφερειάρχη, που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και πλήττει συμπολίτες στους οποίους η ίδια η Πολιτεία είχε εμμέσως αναγνωρίσει δικαιώματα νομιμοποίησης. Πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε και οι συμπολίτες μας να μην αδικηθούν και οι δασικές εκτάσεις να προστατευθούν», τόνισε ο Μανώλης Γραφάκος και πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει το όλο ζήτημα με τη συνδρομή νομικών και δασολόγων.
Άμεση ολοκλήρωση του δασικού κτηματολογίου και χαρακτηρισμό των εκτάσεων με τις νόμιμες διαδικασίες που οι δασικοί νόμοι επιτάσσουν ζήτησε ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου. Επισήμανε πως στόχος του Δήμου πρέπει να είναι οι μεν καμένες δασικές εκτάσεις να αναδασωθούν και να αποφευχθεί η παράνομη ανοικοδόμησή τους, οι δε μη δασικές να ενταχτούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ώστε να ξεκαθαρίσει οριστικά και διά παντός η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη αποκλειστικά της Πολιτείας. «Ό,τι ίσχυε ένα λεπτό πριν ξεσπάσει η φωτιά να συνεχίσει να ισχύει και μετά και όχι να καλούνται συμπολίτες μας να αναδασώσουν τις κατοικίες τους… Το Δημόσιο εδώ και χρόνια έχει αποδεχτεί το μη δασικό χαρακτήρα εκτάσεων… Οι πυρκαγιές δεν πρέπει να αποτελούν με κανένα τρόπο την αιτία για την αλλαγή των χρήσεων γης…», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Καρατζής τάχτηκε υπέρ της αναδάσωσης όλης της καμένης γης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ενώ εγκάλεσε δριμύτατα τη διοίκηση Γραφάκου και όχι μόνο, καθώς από τη μία εκδίδει ψηφίσματα για την αναδάσωση και από την άλλη με τις πράξεις της «ανοίγει την όρεξη για την απαλλοτρίωση δασικών εκτάσεων», αναφερόμενος σε 50 στρέμματα που ο Δήμος επιδιώκει να μετατρέψει σε αθλητικό χώρο. «Καμία πράξη απαλλοτρίωσης των καμένων και αλλαγής χρήσεων γης. Όχι στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση της γης…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΔΑΣ, χαρακτηρίζοντας προσβολή και υποκρισία τις «φωνές» για ακύρωση του αναδασωτέου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.
Αντίθετος με απόφαση ακύρωσης της αναδάσωσης δήλωσε και ο Νίκος Τόλιος, επιση-μαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι προέχει για την πόλη να προστατευτούν οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και να μη γίνουν τσιμέντο άλλες εκτάσεις.
«Οποιαδήποτε πράξη ακυρώνει την προστασία του δάσους ανακυκλώνει το κέρδος», σχολίασαν ασε παρέμβασή τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσθένης Παπασταμόπουλος (φωτογραφία) και Γιώργος Ντιλιντάς.