Βουνό… διεκδικήσεων έχει καταντήσει το Πεντελικό με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα να αδημονούν και να πιέζουν προκειμένου να αλλάξουν τη χρήση της γης και να μετατρέψουν το πράσινο σε οικόπεδα.
Ελλείψει δασολογίου, με κατακερματισμένες τις δασικές υπηρεσίες και με τίτλους ιδιοκτησίας από τον… κυρίαρχο σουλτάνο, προκύπτουν σχεδόν καθημερινά δικαστικές διαμάχες από ιδιοκτήτες και επίδοξους καταπατητές, που δεν θα δίσταζαν να χτίσουν ακόμα και στην κορυφογραμμή του Πεντελικού!
«Αν προσθέσει κανείς το σύνολο των περιοχών που διεκδικείται σε Πεντέλη και Υμηττό, το άθροισμα θα είναι μεγαλύτερο από τα στρέμματα των δύο βουνών, αφού σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικοί ιδιώτες, συνεταιρισμοί ή φορείς έχουν αξιώσεις στο ίδιο κομμάτι γης», αποκάλυπτε πρόσφατα σε αθηναϊκή εφημερίδα ο δασάρχης Πεντέλης.
Ειδικά στο Πεντελικό διεκδικείται το… σύμπαν. Στο βόρειο τμήμα του όρους, όπου βρίσκονται η Σταμάτα και ο Διόνυσος, έχουμε ένα ιδιωτικό δάσος που διακόπτεται από… δημόσια χωράφια. Τι έχει συμβεί; Οι κληρονόμοι Ηλιόπουλου έχουν δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο και στην κυριότητά τους έχει περιέλθει στο μεγαλύτερο μέρος της μία έκταση που υπολογίζεται σε περίπου 20-25.000 στρέμματα.
Η μόνη «ελεύθερη» από διεκδικήσεις δασική έκταση στο βουνό της Πεντέλης είναι η Ραπεντώσα, στη βόρεια πλευρά της, κοντά στον Διόνυσο. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο στόχαστρο της Εκκλησίας και των συνεταιρισμών. Η Ιερά Μονή Πεντέλης διεκδικεί 150.000-200.000 στρέμματα σε μια περιοχή που καταλαμβάνει από τη Νέα Πεντέλη, την Παλιά Πεντέλη, τη Νέα Μάκρη, την Ανθούσα, την Παλλήνη έως και τη Ραφήνα.
Το υπόλοιπο βρίσκεται στο έλεος των οικοδομικών συνεταιρισμών: 24 συνολικά διεκδικούν περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης που κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές της δεκαετίας του ‘90. Όταν όμως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το 1998 σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέταξε στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης 800 στρέμματα δασικής γης για να εξυπηρετήσει τον οικοδομικό συνεταιρισμό του ΑΟΟΑ, οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί άρχισαν να τρίβουν… τα χέρια τους.