Για πολλοστή φορά το ζήτημα της αποτελεσματικής πρόληψης κατά των πυρκαγιών αποτέλεσε το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς την Πολιτεία ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στην έκτακτη συνεδρίαση των δημάρχων-μελών του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Πεντέλης την Παρασκευή 20 Ιουνίου.
Κύριο θέμα της ήταν η αποτίμηση των όσων έχουν γίνει αυτό το «καυτό» καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, καθώς και το μέλλον της πυροπροστασίας-πυρασφάλειας του Πεντελικού και των γύρω Δήμων. Ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης έκανε τον απολογισμό των έως τώρα πυρκαγιών που έχουν αντιμετωπιστεί στα όρια των αρμοδιοτήτων του Συνδέσμου, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στην έως τώρα λειτουργικότητα και ευελιξία του ΣΠΑΠ.
Ειδικότερα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας τα μέλη του Συνδέσμου αναλυτικά για το περιεχόμενο της γραπτής τους αναφοράς προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και στις προτάσεις που κατέθεσε πάντα με επίκεντρο την πρόληψη. Μάλιστα, ο κ. Στεργίου προανήγγειλε και νέες συναντήσεις του με τον υπουργό, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μηχανισμός πυροπροστασίας του ΣΠΑΠ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, προκειμένου να γενικευτεί τουλάχιστον σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Ωστόσο, ο κ. Στεργίου δεν έμεινε μόνο στην παράθεση των επιδόσεων του μηχανισμού του ΣΠΑΠ, αλλά αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν. «Κατ' αρχάς χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Για να προσληφθούν περισσότεροι υπάλληλοι, να γίνει συντήρηση των πυροφυλακίων, να καθαρίζονται τα δάση, να ανοίγονται ζώνες πυροπροστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην Πολιτεία: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παίρνουμε όλο και μικρότερα κονδύλια. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, γιατί αυτή σβήνει τις πυρκαγιές».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πεντέλης, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις και σε μεγάλο εύρος χρόνου, καθώς η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε στα τέλη Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο οι φωτιές ήταν 11 και στο πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου ξεπέρασαν τις 30! Επίσης, επισήμανε πως τα περιστατικά αντιμετωπίζονται κάθε μέρα και καλύτερα, μια και το σύστημα με τις περιπολίες, τα παρατηρητήρια και τα τμήματα άμεσης επέμβασης μέσα στα δάση είναι καλά προετοιμασμένο: «Έχουμε άμεσα 45 οχήματα σε ετοιμότητα, αλλά χρειάζεται να φτάσουμε τα 130».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Στεργίου εξήρε τη διαφορά της «φιλοσοφίας» που διέπει τον ΣΠΑΠ, σε σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία: «Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να δρούμε σε 3 φάσεις: να γίνεται διαχείριση των δασών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να υπάρχει σωστή πρόληψη από τους ΟΤΑ και τέλος να υπάρχουν καλά στελεχωμένα τμήματα άμεσης επέμβασης. Αντιθέτως, τα δάση έχουν αφεθεί. Για παράδειγμα, το δάσος της Ν. Ερυθραίας κάποια στιγμή θα γίνει παρανάλωμα και θα καούν Εκάλη και Κηφισιά. Το δάσος είναι γεμάτο σκουπίδια και παραμελημένο».
Από την άλλη, ο κ. Στεργίου έκανε λόγο και για κρατική αδιαφορία: «Το κράτος δεν μας βοηθά καθόλου, ούτε καν στον τομέα της πρόληψης. Οι Δήμοι έχουν πάρει ελάχιστα χρήματα φέτος, ενώ οι προσλήψεις των πυροσβεστών και των υπαλλήλων θα γίνουν τελικά μέσα στο φθινόπωρο».
Επίσης, επισημάνθηκε πως σε σχέση με την πυροσβεστική υπηρεσία, ο ΣΠΑΠ είναι ανά πάσα στιγμή «ετοιμοπόλεμος»: «Είδαμε πυροσβεστικά να έρχονται όταν εμείς φεύγαμε και πυροσβέστες να μην βρίσκουν το δρόμο. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχουν μονάδες άμεσης επέμβασης μέσα στο δάσος, όχι να ψάχνουν να βρουν κάθε φορά πού είναι η πυρκαγιά».
Τέλος, ο κ. Στεργίου κάλεσε τους Δήμους-μέλη του ΣΠΑΠ να είναι συνεπείς ως προς την οικονομική ενίσχυσή τους προς τον Σύνδεσμο, διαπιστώνοντας ότι κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν διαθέσει χρήματα εδώ και αρκετά χρόνια.
Γιάννης Μπεθάνης