«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα»… Έπρεπε να καούν η Πάρνηθα και ο Υμηττός για να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία ότι το σύστημα πυροπροστασίας που εφαρμόζει ακολουθεί πάντα τη φωτιά και την καταστροφή.
Επί χρόνια ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης φώναζε όχι μόνο για την ανύπαρκτη πρόληψη, αλλά και για την αλλαγή της φιλοσοφίας, με κέντρο την αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος, παρά την πενιχρή συνδρομή της Πολιτείας δεν το έβαλε κάτω.
Οργάνωσε από μηδενική βάση ένα διαδημοτικό μοντέλο πρόληψης που στηρίζεται στην άμεση επιτήρηση – επέμβαση επί 24ώρου βάσεως και δίνει μαζί με τους εθελοντές τη μάχη κάθε καλοκαίρι. Μόνο το γεγονός ότι σχεδόν κάθε μήνα προλαμβάνονται στο ξεκίνημά τους σχεδόν δέκα φωτιές αποτελεί την στατιστική επιβεβαίωση.
Τώρα το μοντέλο αυτό, εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά από τον ίδιο τον υπουργό. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει ήδη συναντηθεί το τελευταίο δεκαήμερο με τον κ. Στεργίου – Καψάλη, ο οποίος για άλλη μια φορά πρότεινε το μοντέλο του ΣΠΑΠ να αποτελέσει τη βάση για την οργάνωση ενός συστήματος πρόληψης στη χώρα και σε πρώτη φάση στο Λεκανοπέδιο.
Μάλιστα, κατέθεσε και πρόταση για ενεργοποίηση και συνεργασία στην κατεύθυνση, αυτή όλων των αυτοδιοικητικών συνδέσμων στην Αττική (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, ΣΥΝΠΑ, ΑΣΔΑ) με αρμοδιότητα ο καθένας αντίστοιχα την πρόληψη της Πεντέλης, του Υμηττού, της Πάρνηθας και του Ποικίλου Όρους (Αιγάλεω).
Ενδιαφέρον για το μοντέλο του ΣΠΑΠ επέδειξε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πεντέλης, καθώς αυτή την περίοδο επεξεργάζεται παρέμβαση της ΚΕΔΚΕ στο θέμα της πυροπροστασίας. Ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή σε επίπεδο Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης από επιστήμονες στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και η πρώτη συνάντηση- συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.
Για να μην ξεχνιόμαστε
Το Πεντελικό δεν έχει καθαριστεί την τελευταία δεκαετία και τα ξερά χόρτα δίπλα στους αστικούς και δασικούς δρόμους ισοδυναμούν με βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να πάρουν φωτιά από ένα τυχαίο πέταμα τσιγάρου. Το ίδιο και τα νεκρά δένδρα και όσα πεύκα έχουν προσβληθεί από τη βαμβακίαση. Οι δασικοί δρόμοι παραμένουν στο σύνολό τους ασυντήρητοι, γεμάτοι από παγίδες για τα οχήματα.
Οι εξαγγελίες περί απόλυτης ετοιμότητας στο ενδεχόμενο της φωτιάς που άλλωστε δεν αποδείχτηκαν και πολύ αξιόπιστες στην περίπτωση της Πάρνηθας και του Υμηττού, ανατρέπονται από τους αριθμούς. Περίπου μισό ευρώ ανά στρέμμα δάσους διατίθεται για πυρασφάλεια, όπως είχε αποκαλύψει η «Α».
Ο αντιπυρικός σχεδιασμός του βουνού με τις πενιχρές πιστώσεις και την κρατική εμμονή στη φιλοσοφία της καταστολής αντί της πρόληψης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Την κατάσταση διασώζουν η «τρέλα» του προέδρου του ΣΠΑΠ και των δεκάδων εθελοντών, που ξημεροβραδιάζονται στα δάση.
Αναγεννιέται από τις στάχτες του
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πεντελικό ακροβατεί ανάμεσα στη θλίψη για τα χιλιάδες στρέμματα που έγιναν στάχτη τα προηγούμενα χρόνια και την αισιοδοξία που προκαλεί η αναγεννητική δύναμη της φύσης. Οι άλλοτε δασώδεις και τώρα απογυμνωμένες πλαγιές έχουν αρχίσει να πρασινίζουν εκ νέου από τα μικρά πευκάκια που είτε φυτεύτηκαν με τεχνητή αναδάσωση είτε ξεπήδησαν μόνα τους στη θέση των καμένων.
Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν θα προλάβουν τα μικρά δενδράκια να γίνουν κανονικά πεύκα κι όχι μόνο λόγω των πυρκαγιών αλλά και της συνεχιζόμενης τσιμεντοποίησης από τους καταπατητές. Η περίπτωση του Κοκκιναρά αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.
Η Πολιτεία θα πρέπει εδώ και τώρα να προστατεύσει τη φυσική συνέχεια του βουνού. Να προστατεύσει τα μικρά δένδρα που με πολύ κόπο έχουν φυτευτεί, στηρίζοντας την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.