Ορατούς κινδύνους καταστροφής του δασικού πλούτου του Λεκανοπεδίου -με πρώτα στη λίστα τα δάση της Πεντέλης- κατέγραφε επίσημη έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περιβάλλον, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση διαβιβαζόταν την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωναν (την άνοιξη) ότι είναι πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση κάθε πύρινης απειλής.
Η ειρωνεία είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήριζε ως «καλά προστατευμένη» την Πάρνηθα και προειδοποιούσε για κινδύνους, εκτός από την Πεντέλη, στον Υμηττό, στο Ποικίλο Όρος (Αιγάλεω), στα Γεράνεια και στα όρη Λαυρεωτικής και Μαλακάσας. Επιπλέον, κατέγραφε δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, απουσία σχεδίων πρόληψης δασικών καταστροφών και αποκατάστασης ζημιών, επικίνδυνες ελλείψεις στον συντονισμό υπηρεσιών και υπουργείων και σημαντική υστέρηση σε μηχανισμούς και υποδομές.
Μεταξύ άλλων η έκθεση παραδέχεται ότι εκ μέρους του κράτους υπάρχει «σημαντική υστέρηση σε μηχανισμούς, σχέδια και υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης πληγεισών περιοχών… Προβληματικός συντονισμός μεταξύ συναρμόδιων διοικητικών δομών για την αντιμετώπιση κινδύνων… Περιορισμένη εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αποφυγής ατυχηματικών περιστατικών… Μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου… Ελλείψεις σε υποδομές και απουσία ενιαίου συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας, πρόληψης και συντονισμού της επέμβασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών…».
Ουσιαστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την επίσημη έκθεση για την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων την περίοδο 2007-2013, αποκαλύπτει το «μπάχαλο» και παραδέχεται ότι οι κρατικές υπηρεσίες πρόληψης και δασοπυρόσβεσης βρίσκονταν σε πλήρη διάλυση. Πρόκειται, στην ουσία, για τα αναλυτικά σχέδια κατανομής περίπου 6 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά -και ενώ η δασοπροστασία καταγράφεται ως μεγάλη απειλή- σχεδόν «απέχει» από τη «μοιρασιά» των κονδυλίων. Στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το «περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη», τα κονδύλια προστασίας από πυρκαγιές δεν φτάνουν ούτε στα 40 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει στα 2,25 δισ. ευρώ. Και η μικρή αυτή δαπάνη αφορά μόνο σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αφού οι υπόλοιπες (περιλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) λόγω υψηλού περιφερειακού εισοδήματος δεν δικαιούνται ενισχύσεις.