Στη λήψη μέτρων υπέρ της προστασίας και ανάδειξης των ρεμάτων της πόλης αλλά και πάταξης των κάθε λογής αυθαιρέτων, προχωρά ο Δήμος Μελισσίων.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως περιγράφεται στην εισήγηση του δημάρχου, αλλά και της Επιτροπής Πολεοδομικών Ρυθμίσεων, η οποία και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι:
– να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα,
n να υλοποιηθεί μια πολιτική προστασίας των ρεμάτων από πολεοδομικές παραβάσεις και καταπατήσεις, καθώς και
– να συνταχθούν αξιόπιστες μελέτες για τη διαμόρφωσή τους με πόρους από το Δ' ΚΠΣ.
Στην κατεύθυνση αυτή:
– θα εκπονηθεί ενιαία μελέτη για το σύνολο των ρεμάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
– θα υπάρξει τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου της ρεματιάς
– θα ελεγχθεί η οικοδομική δραστηριότητα
– θα γίνει περαιτέρω μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην παραρεμάτια περιοχή,
– θα θεσπιστούν αυστηρά πρόστιμα για τη ρίψη μπάζων και λυμάτων
– θα ληφθούν από τη δημοτική αρχή πρωτοβουλίες για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης, όπως προβλέπεται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μανώλης Γραφάκος έκανε λόγο «για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της νέας δημοτικής αρχής. Η σημερινή εικόνα στα ρέματα δεν ικανοποιεί κανένα. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε μια τάξη και σε αυτό», τόνισε, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την Επιτροπή Πολεοδομικών Ρυθμίσεων και τον πρόεδρο της κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο.
Σημειώνεται ότι από τη δέσμη των ρηξικέλευθων μέτρων που είχε ομόφωνα επεξεργαστεί και καταθέσει η Επιτροπή και είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Α», δεν συμπεριελήφθη η πρόταση για αναστολή των έργων που πραγματοποιούνται, σε περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις σκοπιμότητας, προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για το θέμα η Επιτροπή στην εισήγησή της τόνιζε χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με το εκτελούμενο έργο "παρεμβάσεις περιβαλλοντικής διευθέτησης ρέματος Μελισσίων και παραρεμάτιων περιοχών", τονίζεται ότι από την αξιολόγηση των σχεδίων προέκυψαν σοβαρές παρατηρήσεις για τη σκοπιμότητα τμημάτων του έργου, καθώς και η αποσπασματικότητα και η ασυνέχεια των παρεμβάσεων. Ειδικά για τα έργα διαμόρφωσης κλειστών διατομών (έστω και σε μικρό μήκος), την οδογέφυρα της οδού Περικλεούς, τη διακοπή της συνέχειας του πεζόδρομου στην Αγ. Μαρίνα, την απουσία κυκλοφοριακών παρεμβάσεων (πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης στο πρόσωπο του ρέματος) αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός στα μέλη της επιτροπής. Διατυπώθηκαν αμφιβολίες για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των έργων (πράξεις αναλογισμού, επίλυση ιδιοκτησιακών προβλημάτων, αποδόσεις σε κοινή χρήση τμημάτων των παραρεμάτιων δομημένων οικοπέδων…)».