Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Πεντέλη η κυβερνητική τροπολογία, με την υπογραφή των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, που έδινε συγχωροχάρτι στα αυθαίρετα με αναστολή προσφυγών και κατεδαφίσεων. Και μπορεί η ρύθμιση να αποσύρθηκε με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο εφησυχασμός δεν υπάρχει, καθώς η υπόθεση δείχνει «σικέ παιχνίδι». Στόχος να σταλεί προεκλογικό μήνυμα στους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ότι η κυβέρνηση προωθεί την αναστολή των κατεδαφίσεων, αλλά επειδή αντιδρά η αντιπολίτευση αναγκάζεται να υποχωρήσει. Οπότε; «Ψηφίστε μας για να το υλοποιήσουμε μετά τις εκλογές».
Αντίστοιχο παιχνίδι φαίνεται ότι «παίζεται» και με δύο άλλα κρίσιμα νομοσχέδια για τον αιγιαλό και με την απόδοση σε ιδιώτες καταπατημένων εκτάσεων, τα οποία αν και έχουν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, προαναγγέλλεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή μετά την κάλπη. Την καλοστημένη «θεατρική παράσταση» επιβεβαιώνει η στάση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος, παρά το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιεργούνταν εντός της κυβέρνησης για την επίμαχη τροπολογία, εμφανίστηκε στη Βουλή χωρίς να «ψέξει» τους δύο υπουργούς. Αντιθέτως, επέκρινε την αντιπολίτευση που δεν συναινεί στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος «για να διώξουμε τους καταπατητές», αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θέτει ως χρονικό όριο τις αεροφωτογραφίες του 1945 για τον χαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Ουσιαστικά, και αυτό είναι το χειρότερο, η κυβέρνηση επιχειρεί με την εξαγγελία να μετατρέψει σε μαζικό κίνημα κατά του υφιστάμενου άρθρου 24 του Συντάγματος τη «μεμονωμένη» προσπάθεια πολιτών να αποδείξουν ότι η έκταση που διεκδικούν δεν ανήκει σε δάσος ή δημόσια δασική έκταση. Την επισήμανση έκαναν οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). «Επιβραβεύουν αυτούς που τολμούν να παρανομούν», επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους και θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επισημαίνοντας ότι στην ουσία καλύπτουν όσους καταπατούν δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις ή αλλάζουν τη χρήση ιδιωτικών δασικών εκτάσεων για οικονομική εκμετάλλευση.
Τι έλεγε η ρύθμιση
H ρύθμιση προέβλεπε ότι αναστέλλονται οι προσφυγές στα δικαστήρια και το ΣτΕ, καθώς και οι κατεδαφίσεις για κάθε είδους κτίσματα (βίλες, ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής κ.ά.) μέχρι να εκπονηθούν και να επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες! Η διάταξη αφορά κυρίως σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες δασικές περιοχές, καθώς και σε ιδιώτες.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Πεντελικό και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πάνω από 30.000 αυθαίρετα, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε δασικές ζώνες. Στην ουσία, όμως, «λύνει τα χέρια» και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που μπορεί πλέον να χτίσει, αφού δεν θα διωχθεί ούτε θα κατεδαφιστεί το αυθαίρετο κτίσμα του.
Αφορμή για τη διάταξη έδωσαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (2725 και 2726/2006), με τις οποίες αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων, προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες να προσκομίσουν κυρωμένα αντίγραφα με θετική γνωμάτευση για τον αμετάκλητο χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης.
Δεν γίνεται ωστόσο λόγος για τις σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ως προκάλυμμα αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες στις ασθενέστερες τάξεις. Σημείο-κλειδί είναι η έλλειψη χρονικού περιορισμού για την αναστολή των διώξεων και των κατεδαφίσεων, αφού επαφίεται στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες ξεκίνησαν πριν από μια 25ετία, αλλά ουδέποτε επικυρώθηκαν. Πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, συντάχθηκαν δασικοί χάρτες για περίπου 7 εκατ. στέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, αλλά ουδέποτε αναρτήθηκαν ή επικυρώθηκαν. Απόδειξη της ακύρωσης αυτών των χαρτών είναι ο νέος διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για την εκπόνηση δασικών χαρτών.