Δηλώνουμε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά δεν αποχωριζόμαστε το αυτοκίνητό μας και τους ρύπους του. Είμαστε πεπεισμένοι για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, αλλά απρόθυμοι να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Απαισιόδοξοι με λίγα λόγια για το οικολογικό μέλλον της χώρας, αλλά πρόθυμοι να το ξανασκεφτούμε και ν' αλλάξουμε καταναλωτικά πρότυπα, εφόσον υπάρξουν κατάλληλα κίνητρα.
Κάπως έτσι αποτυπώνεται το μάλλον αντιφατικό περιβαλλοντικό προφίλ του Νεοέλληνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την έρευνα, ως σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα αξιολογούμε τον αφανισμό των δασών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -και μάλιστα επίκαιρο για τα Μελίσσια- αποκτά το εύρημα της δημοσκόπησης, όπου το 65,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει ένα μικρό ποσό για καθορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε ο Δήμος να συγκεντρώσει το αναγκαίο κεφάλαιο για την απόκτηση ή διαμόρφωση κάποιου ελεύθερου χώρου. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 24,7% για άτομα με υψηλή μόρφωση που θεωρούν την εισφορά νέα φορολογία. Σε κάθε περίπτωση όμως οι απαντήσεις δείχνουν ότι υπάρχει έδαφος για να οργανωθούν τοπικά δημοψηφίσματα.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το εύρημα ότι το 64,5% των ερωτηθέντων θα έλεγε «ναι» στη δημιουργία χώρου για τα σκουπίδια στον Δήμο του, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει προηγηθεί επεξεργασία και ανακύκλωση. Τέλος, ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ακράδαντα πως η ευαισθησία για το περιβάλλον ταιριάζει και συμβαδίζει με την Αριστερά., ενώ σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στον συγκεκριμένο τομέα.
Λεκανοπέδιο Aττικής: Ανοικτές πληγές, δίχως επούλωση
Κάνουλες αδιαφορίας
Διάγουμε έτος λειψυδρίας αλλά και… μακαριότητας, αφού με ύψος βροχής σε επίπεδο κοντά στο μηδέν- η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο γιατί δεν υπέβαλε εκθέσεις για τη διαχείριση των υδατικών της αποθεμάτων, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία.
Στη διπλανή αυλή
Είμαστε από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουμε ακόμα βρει αποτελεσματικές λύσεις για τα σκουπίδια.
Στα λόγια όλοι συμφωνούμε να μεταφέρουμε τη λύση στη… διπλανή «αυλή», με τα κόμματα εξουσίας να διστάζουν να αναλάβουν το κόστος και να ακολουθούν τακτική… στρουθοκαμήλου. Φανταστείτε τι θα γίνει το 2020 όταν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα παράγουμε διπλάσια απορρίμματα σε σχέση με το 1995.
Πράσινο… ανέκδοτο
Περισσότερα από 70 χιλιάδες δημόσια στρέμματα στο Λεκανοπέδιο παραμένουν αναξιοποίητα ή κινδυνεύουν από καταπατητές. Το πράσινο αντιπροσωπεύει μόλις το 2,9% της έκτασης και έχει καταλήξει να θεωρείται το πιο σύντομο… ανέκδοτο. Ήταν το χαμένο «στοίχημα» της Ολυμπιάδας και, παρά τις εξαγγελίες και τα μνημόνια, τελικά αναλογούν μόλις 2,55 τετραγωνικά πρασίνου σε κάθε κάτοικο, με αποτέλεσμα η Αθήνα να εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαϊκής λίστας
Ζει και βασιλεύει
Το νέφος είναι αιώνιο. Τριάντα χρόνια τώρα μπορεί να αλλάζει μορφή, αλλά αποδεικνύει ότι «ζει και βασιλεύει» και η αντιμετώπισή του έχει αφεθεί στο… βοριαδάκι. Νέα απειλή τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, που συνεχίζουν να «πνίγουν» το Λεκανοπέδιο.
Προεδρικό Διάταγμα
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 152 (παρ. 1, 2, 6 και 10), 154 και 160 (παρ.1 και 2), 161 (παρ.1), 248 249 και 250 του από 14.7.1999 π.δ/τος «κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας» (Δ'580), όπως τα άρθρα 248, 249 και 250 τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 5, 6 και 7 αντίστοιχα του ν.2831/2000 «τροποποίηση των διατάξεων του ν.1577/1985 ¨Γενικός οικοδομικός κανονισμός» και άλλες πολεοδομικές διατάξεις» (Λ'140).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα»(Α'98).
3. Την 87622/49994/20.12.1988 απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων «Έγκριση γενικού πολεοδομικού σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Μελισσίων (Ν. Αττικής)» (Δ΄47).
4. Τις 49/2004 και 86/2004 γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου Μελισσίων.
5. Τις 43/2004 και 142/2004 γνωμοδοτήσεις του κεντρικού συμβουλίου χωροταξίας οικισμού και περιβάλλοντος.
6. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις αυτού του διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του οικείου ΟΤΑ.
7. Την 4/2007 γνωμοδότηση του συμβουλίου της επικρατείας με πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1
Εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Μελισσίων (Ν. Αττικής) και ειδικότερα στο χώρο για την ανέγερση νοσηλευτικών ιδρυμάτων (νοσοκομείο Παπαδημητρίου), με τη δημιουργία οικοδομικού τετραγώνου (Ο.Τ. 98Γ), χώρου περίθαλψης (Ο.Τ. 98Β), κοινόχρηστων χώρων-αλσών (δάσος) και πεζοδρόμων, όπως φαίνεται στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1:1000, που θεωρήθηκε από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τοπογραφικών εφαρμογών με την 1623/2007 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα.
Άρθρο 2
Σε πρόσωπο των οικοπέδων οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας τροποποιείται το σχέδιο, με το άρθρο 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους τεσσάρων (4,00) και έξι (6,00) μέτρων, όπως φαίνεται στο διάγραμμα του ιδίου ως άνω άρθρου.
Άρθρο 3
Καθορίζονται χρήσεις και όροι και περιορισμοί δόμησης ως εξής:
α. Για το οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ. 98Γ):
Ι) επιτρέπονται χρήσεις αμιγούς κατοικίας, όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 2 του από 23.2.1987 π.δ/τος (Δ'166) και ειδικότερα: Κατοικία, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Χώροι πρόνοιας
ΙΙ) Συντελεστής δόμησης: έξι δέκατα (0,6)
ΙΙΙ) Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: τριάντα τοις εκατό (30%)
IV) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: οκτώμιση (8,50) μέτρα.
β. Για τον χώρο περίθαλψης (Ο.Τ. 98Β)
Ι) Συντελεστής δόμησης: έξι δέκατα (0,6)
ΙΙ) Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: τριάντα τοις εκατό (30%)
ΙΙΙ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: έντεκα και μισό (11,50) μέτρα.
Άρθρο 4
Στους κοινόχρηστους χώρους-άλση (δάσος), που καθορίζονται με το άρθρο 1 του παρόντος απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση, καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση για την κατασκευή έργου κοινωφελούς ή κοινόχρηστου χαρακτήρα.
Οι χώροι αυτοί διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Στους χώρους αυτούς απαγορεύονται επίσης, οι κατασκευές που προβλέπονται από το άρθρο 19 του ΓΟΚ/1985, όπως ισχύει.
Άρθρο 5
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κάρολος Παπούλιας
Ο υπουργός
Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
Γεώργιος Σουφλιάς