Στην καθιέρωση ενός νέου τέλους προχωρά η Πολιτεία, προκειμένου να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων σε ρέματα, δάση και ακτές. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ νωπές είναι ακόμα οι καταγγελίες του δημάρχου Πεντέλης και προέδρου του ΣΠAΠ Δημήτρη Στεργίου – Kαψάλη για τη μετατροπή του Πεντελικού σε απέραντη χωματερή μπάζων.
Το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που εκκρεμεί για έγκριση στο ΣτΕ, προβλέπει ότι κάθε ιδιοκτήτης οικοδομής θα υποχρεώνεται να καταβάλλει «μπαζόσημο» που θα αντιστοιχεί στο 2 τοις χιλίοις του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα αφορά στο συμβατικό ή στο πραγματικό κόστος ενός κτιρίου. Στα δημόσια έργα η επιβάρυνση θα είναι 5 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού που αφορά στα έργα εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Και στις δύο περιπτώσεις θα υποβάλλεται σχέδιο διαχείρισης μπάζων και μαζί θα καταβάλλεται το τέλος που αναλογεί, με τη μορφή εγγυητικής επιστολής που θα επιστρέφεται μετά το τέλος των εργασιών και την επικύρωση των μέτρων που ελήφθησαν.
Κρίσιμο σημείο είναι η εξεύρεση χώρων εναπόθεσης των μπάζων, τα οποία σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν σε προγράμματα αποκατάστασης λατομείων, αλλά και για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών. Σημειώνεται ότι, εκτός από χώμα, στα μπάζα εντοπίζονται και άλλα υλικά, όπως τούβλα, ξύλο, γυαλί, πλαστικό, υλικά μόνωσης, μέταλλα και κεραμικά. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών φορέων διαχείρισης των μπάζων, κατά τα πρότυπα των συστημάτων που ήδη λειτουργούν για άλλα υλικά ανακύκλωσης (αυτοκίνητα, συσκευασίες, μπαταρίες κ.ά.). Η αρχή θα γίνει από τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου έως τον Ιανουάριο του 2010 πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των μπάζων και να αξιοποιείται το 30% των υλικών.