Τα στοιχεία και οι αριθμοί συγκλονίζουν. Κάθε 26 ώρες ένας άνθρωπος χάνεται στη χώρα μας. Το 5% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα ουσιοεξάρτησης. Ένας στους δέκα μαθητές ηλικίας 14-18 χρόνων έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας. Η κοκαΐνη, τα χάπια "ecstasy" και τα συνθετικά ναρκωτικά "κυκλοφορούν" σε όλο και περισσότερους χώρους ψυχαγωγίας της νεολαίας. Οι "χρήστες του Σαββατοκύριακου" είναι χιλιάδες και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους εξαρτημένους. Το διαβόητο "εθνικό σχέδιο δράσης" για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών "αραχνιάζει" στα υπουργικά συρτάρια. Τα Κέντρα Πρόληψης παρακμάζουν, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και η πρόληψη βρίσκεται σε αφασία…
Στα Μελίσσια, κατά καιρούς έχουν καταγραφεί εικόνες "παγιδευμένων" νέων, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι τραγική.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν έχουν κρύψει την έκδηλη ανησυχία τους και προτάσσουν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση ο κ. Παναγιώτης Μούστρης είχε μιλήσει για τουλάχιστον 20 θύματα την τελευταία δεκαετία.
Η "Α" σε ανύποπτο χρόνο και προεκλογικά, σε παρέμβασή της είχε υπογραμμίσει: "…Ο φάκελος "ναρκωτικά" πρέπει να μπει με ειλικρίνεια στην "ατζέντα" της πόλης και φυσικά να μην περιοριστεί σε ευχολόγια και διαπιστώσεις. Να στήσουμε πρώτοι καρτέρι στο "λευκό θάνατο", πριν αυτός προλάβει να στήσει το δικό του…".
Με την ανάληψη της δημοτικής αρχής, ο Μανώλης Γραφάκος μαζί με τον αντιδήμαρχο Φώτη Χρυσικό εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά προκειμένου να πάρει "σάρκα και οστά" η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου πρόληψης στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων, που είχε προτείνει στο παρελθόν ο ΟΚΑΝΑ και είχε αποδεχθεί η προηγούμενη διοίκηση.
Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, ναυάγησε ελέω κρατικής χρηματοδότησης και έτσι ο Δήμος στράφηκε στη Μονάδα 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που απάντησε θετικά.
Ήδη έχει γίνει η πρώτη διερευνητική συνάντηση εργασίας και μετά το Πάσχα θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα με την προσδοκία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και οι όμοροι δήμοι.