Με την έναρξη της λειτουργίας των γραφείων κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να τα δηλώσουν, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συμβολαίου, πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό σχέδιο, ενώ θα πρέπει να συμπληρώσουν και έντυπο με τα στοιχεία τους.
Όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλουν δήλωση ακινήτου μέσα στις τακτές προθεσμίες, τιμωρούνται με πρόστιμο από 100 έως 1.500 ευρώ. Όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν, αντιμετωπίζουν προσαύξηση του «κτηματόσημου», που θα ανέρχεται από 20% έως και 75%, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης. Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα (με εξαίρεση τα γκαράζ και τις αποθήκες για τα οποία το τέλος θα είναι 20 ευρώ). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης θα κληθούν να καταβάλουν ξανά και το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (το οποίο θα επιμεριστεί στους τυχόν συνδικαιούχους) μείον 20.000 ευρώ.
Το ζήτημα, ωστόσο, που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, είναι με ποια αντικειμενική αξία θα υπολογίζεται το ένα τοις χιλίοις.
Σημειώνεται ότι η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή του Κτηματολογίου στην Ελλάδα έγινε το 1836 με διάταγμα του Όθωνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν προέκυψαν περίπου 4.000 νόμοι, διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέχρι να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου το 1995.