Πραγματοποιήθηκε και φέτος το μεγάλο, τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην Πεντέλη, από το Σάββατο 6 έως τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Το πανηγύρι πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Τριάδας, του ομώνυμου ναού στην πλατεία Πεντέλης, που γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος. Πλήθος κόσμου συνέρευσε και τις 3 ημέρες από όλη την Αττική, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο γνωστά πανηγύρια, που ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε πρωτοξεκίνησε,
Στη διοργάνωσή του βοήθησαν τόσο ο Δήμος Πεντέλης όσο και η Αστυνομία, η οποία είχε φροντίσει για τις ημέρες του πανηγυριού ν’ αλλάξει τη ροή των αυτοκινήτων, απαγορεύοντας τη διέλευση των Ι.Χ. δίπλα από την πλατεία, σηματοδοτώντας τους γύρω δρόμους με κώνους και σήματα. Παρά τα μέτρα αυτά, η… μόνη συμφόρηση που προκλήθηκε προερχόταν από τους ίδιους τους επισκέπτες, που κατά εκατοντάδες συνέρευσαν στην Πεντέλη, τόσο για να τιμήσουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όσο και για να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στους δεκάδες πάγκους των μικροπωλητών. Χαμένες δεν βγήκαν πάντως ούτε οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής, στα οποία έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεν έπεφτε καρφίτσα!».
Από τη μεγάλη γιορτή της Πεντέλης δεν θα μπορούσε να λείψει ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ), μέλη του οποίου είχαν στήσει το δικό τους περίπτερο στην πλατεία. Τα μέλη του συνδέσμου συνομίλησαν με πολλούς επισκέπτες, κέρασαν κρασί, αλλά και μοίρασαν υλικό για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια, ενημερώνοντας τον κόσμο τι πρέπει να προσέχει κατά την παραμονή του στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης.
Το ιστορικό του ναού
Δεν είναι σίγουρο πότε ακριβώς χτίστηκε η Αγία Τριάδα. Οι ειδικοί τοποθετούν την ίδρυσή της μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα. Αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Πεντέλης και βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Δήμου της Παλαιάς Πεντέλης.
Ο ναός είναι γνωστός μιας και ήταν ασκητήριο στο οποίο διέμενε ο ιδρυτής της μεταβυζαντινής Μονής Πεντέλης, μοναχός Τιμόθεος, κατά τη διάρκεια των εργασιών οικοδόμησης της Μονής. Εξάλλου, η απόσταση του ναού της Αγίας Τριάδας από τη Μονή Πεντέλης είναι μικρή, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω θεωρία.
Σήμερα ο ναός είναι ασβεστωμένος και οι επεμβάσεις και προσθήκες που έχουν γίνει δεν επιτρέπουν την εύκολη αναγνώριση των βυζαντινών στοιχείων του.
Αρχιτεκτονικά πρόκειται για έναν συνεπτυγμένο σταυροειδή ναό, στον οποίο έχει προσαρτηθεί σύγχρονος στενός νάρθηκας και πολύ αργότερα καμαροσκέπαστος εξωνάρθηκας. Εντός του ναού διασώζονται αρχαίες αγιογραφίες, σλλά δυστυχώς όχι ολόκληρος ο ζωγραφικός διάκοσμος.
Τάνια Κατσάνη