«Το νοσοκομείο πρέπει να επισκέπτονται ασθενείς οι οποίοι χρήζουν πραγματικής βοήθειας. Στόχος μας είναι οι συμβουλές υγείας, δηλαδή το πού θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος ή πώς θα υιοθετήσει υγιεινό τρόπο ζωής, να γίνεται από μονάδες όπως το Πολυϊατρείο. Αυτό είναι στόχος και του υπουργείου Υγείας και ταυτόχρονα πρόκειται για μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη. Σε αυτό το κομμάτι, της προληπτικής ιατρικής και της ενημέρωσης, θέλει να συμβάλλει η ΚΕΚΑ με όλες τις τις δυνάμεις», τονίζει η κ. Κατοίκου.
Τέλος, στον τομέα της υγείας έχουν αναπτυχθεί δράσεις που αφορούν στην αιμοδοσία, με τη συνεργασία του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» και τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος.
Άλλοι τομείς στους οποίους δρα η ΚΕΚΑ είναι αυτός της ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με όλες τις δομές στην περιοχή, με τη δημιουργία κοινωνικής λέσχης, τη σχολή γονέων και την ομάδα εφήβων.
Η ΚΕΚΑ είναι, επίσης, η δομή που λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθύνεται σε μη αυτοξυπηρετούμενους πολίτες, ΑμεΑ και ηλικιωμένους.
Το «Μελίσσι» (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για μικρά παιδιά), αλλά και το «Μελισσάκι», είναι οι δομές που προσφέρουν «δημιουργικό απόγευμα» στους λιλιπούτειους δημότες, με ποικίλες δράσεις, όπως κουκλοθέατρο, δραματοποίηση, ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφική, μπαλέτο, αθλητικές δραστηριότηες αλλά και προ-μαθητικές ασκήσεις ή διδασκαλία αγγλικών.
Η ΚΕΚΑ έχει ακόμη δημιουργήσει ομάδα εθελοντών, οι οποίοι βοηθούν τις διάφορες δράσεις της.
Κινδυνεύουν οι δομές;
Πάντως, η πρόεδρος επισημαίνει ότι όλες οι δομές και οι δράσεις της Δημοτικής Επιχείρησης δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, λόγω της μη ψήφισης των δαπανών της από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Εδώ και ένα χρόνο δεν ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί και υπάρχει αντίκτυπος. Ακόμη και αν πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων, οι λειτουργίες της ΚΕΚΑ χρειάζονται και αυτές χρήματα για να συνεχίσουν να υπάρχουν», τονίζει.
Τάνια Κατσάνη