Μια ολόκληρη γειτονιά, στην οδό Περικλέους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται στο πόδι και διαμαρτύρεται. Αιτία; Ο φόβος ότι τα σπίτια τους θα πλημμυρίσουν, αν κάποια ημέρα βρέξει για αρκετές ώρες και με ένταση.
Για πάνω από δύο χρόνια υπογράφουν επιστολές και ανακοινώσεις, τις οποίες τις απευθύνουν στο Δήμο, στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής (τα Μελίσσια δεν διαθέτουν δική τους Πολεοδομία), σε υπουργεία και όποιον άλλο αρμόδιο θεωρούν ότι μπορεί να σκύψει πάνω από το πρόβλημά τους και να το λύσει. Όπου πρόβλημα, διάβαζε «ρέμα» ή «δημοτικός αύλακας».
Ρέμα το χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι που μένουν στην περιοχή και καταγγέλλουν ανεγέρσεις αυθαιρέτων μέσα στα όριά του. Ρέμα, το οποίο σε πολλά σημεία έχει χάσει πάνω από το μισό πλάτος του, για να χτιστούν νέα σπίτια στα πρανή, ακόμη και στην κοίτη του. Κάνουν λόγο για καταπατήσεις οι οποίες θα αποβούν μοιραίες για την περιοχή, αφού, ως γνωστόν, όταν κλείνει ένα ρέμα, τα νερά αναζητούν νέα διέξοδο, με ιδιαίτερη προτίμηση τις αυλές και τα υπόγεια σπιτιών.
Με πρώτες «νίκες» έγγραφα της Πολεοδομίας, τα οποία τονίζουν ότι κάποια από τα νεοαναγειρόμενα είναι χτισμένα αυθαίρετα εντός του ρέματος, ζήτησαν με συνεχείς προτροπές τους προς τον δήμαρχο Μελισίων Μανώλη Γραφάκο να μεριμνήσει επί του θέματος, ζητώντας του ουσιαστικά να πάρει θέση και να κατεδαφίσει τα παράνομα, όπως τα θεωρούν, κτίσματα.
Στην επιστολή τους προς τον δήμαρχο, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι πρέπει να σταθείτε αρωγός στην αποκατάσταση του εύρους του ρέματος, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ισοπολιτεία και ισονομία ανάμεσα στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι παρανομούντες με τη σιωπηλή συγκατάθεση της Πολιτείας. Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι μέγιστος».
Από την πλευρά του Δήμου, υπήρξε μια πρώτη συνάντηση του δημάρχου που επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους κατοίκους. Πάντως, η επιστολή απάντησης, που στάλθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, δεν κρίνεται ιδιαίτερα επαρκής από τους περίοικους. Σε αυτήν αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για ρέμα, αλλά για αυλάκι, το οποίο δύναται να προσκυρωθεί σε ιδιοκτησία, ενώ, για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, αρμόδια είναι μόνο η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής. Ολόκληρη η απάντηση παρατίθεται εδώ:
«Σε απάντηση του υπ’ αρ. 10.120/6.08.09 υπομνήματός σας γνωρίζουμε ότι:
1. Το τμήμα εμβαδού 10 τ.μ. του δημοτικού αύλακα δεν ανήκει στο ρέμα και ήταν υποχρεωτικά προσκυρωτέο στην ιδιοκτησία Κυρίτση, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική Νομοθεσία. Η προσκύρωση πραγματοποιήθηκε δυνάμει της 113/14.05.08 απόφασης Δ.Σ., δηλαδή πολύ πριν από το συνημμένο έγγραφό σας. (7.07.09)
2. Η αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου οικοδομικών αδειών, αυθαιρέτων κατασκευών καθώς και η έκδοση και εκτέλεση αποφάσεων σχετικών με αυτά, ανήκει στην Πολεοδομία.
3. Από τα δύο έγγραφα της Πολεοδομίας που επισυνάπτονται, το ένα αναφέρεται σε εκθέσεις αυτοψίας, ενώ το άλλο είναι απόφαση επιβολής προστίμου. Και τα δύο έγγραφα αφορούν αυθαίρετες κατασκευές σε διάφορα σημεία της πόλης και από τα αναγραφόμενα σε αυτά δεν εξάγονται συμπεράσματα που μπορούν να συσχετιστούν με τις αιτιάσεις του υπομνήματός σας».
Ανεξαρτήτως της παραπάνω απάντησης, κάτοικοι ήδη έχουν σταματήσει την ανέγερση μιας από τις οικοδομές. Και, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για αύλακα ή για ρέμα, εάν τα σπίτια κινδυνεύουν από πλημμύρες, τι λύση θα προτείνει ο Δήμος;
Τάνια Κατσάνη