Στις πλαγιές του Κοκκιναρά βρέθηκαν και πάλι στις 11 Απριλίου ο ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού) και οι εθελοντές για τα φυτέψουν τα εναπομείναντα περίπου 2.500 δενδρύλλια από τις προηγούμενες μεγάλες δενδροφυτεύσεις στην περιοχή και να κάνουν το πρώτο πότισμα στα φυτεμένα.
Με αφορμή τη δράση αυτή, το κρίσιμο θέμα της φροντίδας και συντήρησης των δενδροφυτεμένων περιοχών έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, μιας και η φύτευση είναι μόνο το πρώτο βήμα της αναδάσωσης.
Το επαρκές πότισμα κατά τους θερινούς μήνες, η διατήρηση του αυλακώματος γύρω τους, για συγκράτηση του νερού, η στήριξη του κορμού τους με ειδικό δέσιμο σε βέργα εφόσον χρειαστεί, η λίπανσή τους σε φτωχά εδάφη και η προστασία τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, είναι οι επόμενες δράσεις που δίνουν νόημα και ύπαρξη στις αναδασώσεις, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο ΣΠΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος επιμένει στην εύρεση μόνιμης λύσης στο θέμα του νερού που απαιτείται για το πότισμα των πρόσφατα αναδασωμένων περιοχών.
«Υποστηρίζουμε πάντα ότι πρέπει να υπάρχει επάρκεια κι αυτάρκεια ύδατος σε τοπικό επίπεδο, στις περιοχές που δενδροφυτεύονται, λέει στην «Α» ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Με έγγραφό του, από τον Νοέμβριο του 2009 και πρόσφατο από την 1η Απριλίου 2010, ο ΣΠΑΠ ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να διερευνήσει το θέμα της διάνοιξης γεωτρήσεων και της δημιουργίας ταμιευτήρων ύδατος.
Σημειώνεται ότι για τις δύο δενδροφυτεύσεις στον Κοκκιναρά τη φυτευτική περίοδο του 2009 -φυτεύτηκαν 120.000 δενδρύλλια- μετακινούνταν καθημερινά 100.000 λίτρα νερού από τη μια και μοναδική γεώτρηση που έχει η περιοχή. «Φέτος που τα δενδρύλλια είναι τουλάχιστον διπλάσια, θα “αντέξει> η γεώτρησή μας;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, σημειώνοντας ότι πέραν του νερού θα πρέπει να υπολογιστούν καύσιμα, κόπος κι εργάτες για τουλάχιστον 200 με 300 διαδρομές βυτιοφόρων οχημάτων, τα οποία θα διέρχονται αναγκαστικά από το κέντρο της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης.
«Απαιτείται λήψη απόφασης από την κεντρική εξουσία. Το θέμα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, γιατί ειδικά για τους ταμιευτήρες θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να γίνουν οι περιβαλλοντολογικές μελέτες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ είναι καταρχήν να συμπεριληφθεί στις οικονομικές προβλέψεις του υπουργείου η χρηματοδότηση του ποτίσματος των δενδροφυτεύσεων του ΣΠΑΠ.
Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων, ο ΣΠΑΠ έχει κάνει ήδη τις κινήσεις του, ζητώντας καταρχήν από την Περιφέρεια Αττικής τη σύνταξη μελέτης για την εγκατάσταση του συστήματος ποτίσματος (υδατοδεξαμενές και σωληνώσεις).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συνδέσμου, μάλιστα, κάθε υδατοδεξαμενή που θα αγοράζεται στο εξής θα επιτρέπει και την πλήρωση ελικοπτέρων για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή 1 εκατ. λίτρα νερού αποθηκευμένα σε ανοιχτές δεξαμενές.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος έχει εξασφαλίσει για τις ανάγκες του ποτίσματος τη διάθεση πέντε βυτιοφόρων οχημάτων από τη Νομαρχία Αθηνών και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και με άλλα οχήματα.
«Η καταστροφή που έχει γίνει στο Πεντελικό δεν μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ούτε ένα σαββατοκύριακο ελεύθερο», καταλήγει ο κ. Στεργίου, καλώντας τους ενεργούς πολίτες να δώσουν το «παρών» και σ΄αυτές τις δράσεις του Συνδέσμου.
Κατερίνα Καρύγιαννη