Η ΔΕΗ συμφώνησε τελικά σε αυτό που φαινόταν αδιαπραγμάτευτο πριν από κάποιους μήνες, δηλαδή να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Νέας Πεντέλης για την απομάκρυνση των 12 πυλώνων υπερυψηλής τάσης που στην κυριολεξία «σκιάζουν» δεκάδες ιδιοκτησίες, με όλες τις προβλεπόμενες ή απρόβλεπτες συνέπειες. Έχει εκπονήσει μάλιστα τη σχετική μελέτη και δηλώνει πρόθυμη να προχωρήσει, με τις προϋποθέσεις ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αναλάβουν το κόστος του έργου, το οποίο υπολογίζεται στο 1.860.000 ευρώ και θα εξασφαλιστούν τα εδαφοτεμάχια όπου θα εγκατασταθούν οι νέοι πυλώνες.
Και τα δύο προαπαιτούμενα όμως είναι «ακανθώδη». Καταρχάς, οι κάτοικοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεδομένου ότι ο Δήμος Νέας Πεντέλης μπορεί να συμβάλει στο κόστος μόνο κατά το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ παραμένει ζητούμενο αν ο Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης θα αποδεχτεί να διευρύνει την παραπάνω συνεισφορά. Παράλληλα, η έκταση όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι πυλώνες είναι κηρυγμένη αναδασωτέα, άρα απαιτείται άρση της κήρυξής της για να προχωρήσει το έργο.
Και ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Πεντέλης, αλλά και οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τον νέο Δήμο Πεντέλης, ερίζουν για το αν και πόσο πρέπει να πληρώσουν οι κάτοικοι, οι ίδιοι οι θιγόμενοι είναι αποφασισμένοι, όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Καψάλης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της σχετικής επιτροπής των κατοίκων, να αναλάβουν ένα μέρος του συνολικού κόστους «προκειμένου να σώσουμε την υγεία και την περιουσία μας». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος μετά την καταρχήν «συμφωνία» με τη ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει όπως μας εξηγεί δύο επιπλέον στοιχεία: Η επιχείρηση αποδέχεται να συμβάλει στο κόστος με το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει ένα οικόπεδο, όπου είναι σήμερα εγκαταστημένος ένας πυλώνας, με στόχο να εξασφαλιστεί ένα επιπλέον κονδύλι.
Για το κρίσιμο θέμα της άρσης της κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης -έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα στο δασαρχείο- εκτιμά ότι αυτή είναι εφικτή, αν και θα απαιτηθεί, όπως υποστηρίζει, έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι ακόμα και αν αύριο το πρωί εξασφαλίζονταν τα αναγκαία εδαφοτεμάχια, αλλά και τα χρήματα για το έργο, η ΔΕΗ θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Κατερίνα Καρύγιαννη