Ανάστατοι είναι δεκάδες ιδιοκτήτες στην Πεντέλη καθώς η κήρυξη των αναδασωτέων μετά την πυρκαγιά του 2009 (ΦΕΚ 35, Φεβρουάριος 2010) φαίνεται ότι ορίζει ως αναδασωτέες εκτάσεις νόμιμες ιδιοκτησίες εκτός Σχεδίου, υπό ένταξη ιδιοκτησίες και πιθανόν ιδιοκτησίες εντός Σχεδίου.
Το θέμα ανακινήθηκε αιφνιδιαστικά όταν Σπύρος Χρυσίνας, κάτοικος Αγίας Τριάδας Πεντέλης, βρέθηκε στο δασαρχείο Πεντέλης για προσωπική του υπόθεση, όπου του δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η ιδιοκτησία του έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση με το παραπάνω ΦΕΚ και ότι αν ήθελε να αντικρούσει την υπηρεσία, θα έπρεπε να προσκομίσει νέους χάρτες που να το αποδεικνύουν.
Λίγες μέρες αργότερα και ο Σπύρος Τσαντής, ο οποίος έχει στην ίδια περιοχή της Αγίας Τριάδας εντός Σχεδίου ιδιοκτησία με νόμιμη άδεια από το ’50, βρέθηκε αντιμέτωπος με το εξής ζήτημα: οι υπηρεσίες δεν επιτρέπουν στην κόρη του να χτίσει σε οικόπεδο εντός της ιδιοκτησίας, το οποίο της έχει εκχωρηθεί με τη νόμιμη διαδικασία της γονικής παροχής. Η ιδιοκτησία Τσαντή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση και προφανώς δεν συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις που προβλέπει το παραπάνω ΦΕΚ. Η οικογένεια Τσαντή υποχρεώθηκε, με βάση τις νέες εξελίξεις, να προχωρήσει στην κατάρτιση νέων τοπογραφικών διαγραμμάτων, τα οποία θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν είναι αναστρέψιμο αυτό που έχει αποτυπωθεί στους χάρτες του δασαρχείου που συνοδεύουν την κήρυξη των αναδασωτέων.
Ο αναβρασμός που επικρατεί στην πεντελιώτικη κοινωνία ήταν έκδηλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, στις 5 Οκτωβρίου, όπου αρκετοί κάτοικοι από την Αγία Τριάδα αλλά και την Καλλιθέα -όπου υπάρχουν εντός αλλά και πολλές εκτός Σχεδίου ιδιοκτησίες- έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη σχετική συζήτηση, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα και κυρίως την αγωνία τους, ζητώντας άμεση ενημέρωση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Ελένης Μπαζίγου – Φωτοπούλου: «Να ενημερωθούμε όλοι όσοι έχουμε πιθανόν πρόβλημα, όχι μόνο να μας στέλνουν προεκλογικά φυλλάδια».
Διαβεβαιώσεις και εγρήγορση
Η συζήτηση όμως που έγινε μετά τη σχετική εισήγηση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δήμητρας Καπράλου δεν ήταν διαφωτιστική. Η διοίκηση του Δήμου, δια στόματος του δημοτικού συμβούλου Κώστα Μωραΐτη, αφού απουσίαζε ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, επανέλαβε ότι στηρίζει την πλήρη απαλλαγή του οικιστικού ιστού από την κήρυξη αναδασωτέων και ότι προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον αντίποδα η μείζων μειοψηφία, δια στόματος Δήμητρας Καπράλου, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αύγουστος Μαρούλης και Βλάσσης Σιώμος (πρόεδρος του Σώματος), πρότειναν επαγρύπνηση και άμεση δράση, καθώς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πεντέλης βρίσκεται στη διαδικασία επικαιροποίησης από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα και των επίμαχων χαρτών που συνοδεύουν την τελευταία κήρυξη αναδασωτέων.
Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα πρόταση για σύσταση ανοιχτής ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πεντέλης, στην οποία θα συμμετέχουν νομικοί, τοπογράφος, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες, προκειμένου να διερευνηθούν τα «γκρίζα» σημεία του ΦΕΚ 35 και να προβλεφθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις από την ενσωμάτωση των δασικών χαρτών που το συνοδεύουν στο ΓΠΣ, το οποίο βρίσκεται στη φάση της επικαιροποίησης. Μέχρι την ώρα βέβαια που γράφονταν αυτές οι γραμμές η επιτροπή δεν είχε αναλάβει δράση, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετρά μάλλον αντίστροφα για αρκετούς ιδιοκτήτες στην Πεντέλη.
Κατερίνα Καρύγιαννη