Η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του βουνού, αποτελεί μιας από τις προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον ενώ πολύ σημαντική ήταν και η παράμετρος που έθεσε ο δασολόγος κ. Σπαθής για την ανάγκη κατάρτισης μιας διαχειριστικής μελέτης, μιας και η πιο πρόσφατη που υπάρχει για Πεντελικό χρονολογείται, όπως είπε, από τη δεκαετία του ’40.
Με έκπληξη και απορία ακούσαμε άλλους ομιλητές να κάνουν λόγο για σειρά εξειδικευμένων μελετών, ακόμα και για διαχειριστική μελέτη, οι οποίες «θάφτηκαν» στα συρτάρια των αρμοδίων ή πετάχτηκαν στην κυριολεξία στα σκουπίδια.
Στο επίκεντρο αρκετών τοποθετήσεων βρέθηκε η πρόταση να μπει το βουνό στην καθημερινότητα των πολιτών και να γίνουν οι πολίτες μέρος του βουνού και μαζί ασπίδα προστασίας του.
Αυτή θα λέγαμε ότι ήταν και η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των ακαδημαϊκών του πάνελ. Πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης κάλεσε τους πολίτες να μην περιμένουν τίποτα από την Πολιτεία, αλλά να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν σε σχέση με το Πεντελικό.
Οι προοπτικές
Τα πιθανά σενάρια είναι τρία κατά τον κ. Πετράκη: οι πολίτες να επιλέξουν τον αποκλεισμό του βουνού, δηλαδή κανενός είδους ανθρώπινη παρέμβαση, να επιλέξουν μια ήπια παρέμβαση που θα επιτρέπει πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες ή μια βίαιη παρέμβαση με ξενοδοχειακές μονάδες. Ο ίδιος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας ήπιας παρέμβασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συμπερασματική τοποθέτηση του κ. Ζιώμα ο οποίος τόνισε ότι δεν τον συγκινεί καθόλου η ιδέα ενός δάσους «μουσείου», απροσπέλαστου από τον κόσμο. «Η φύση είναι να τη χαιρόμαστε και όχι να τη δείχνουμε. Οι περιφράξεις και οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση και συνήθως επιφέρουν χειρότερα αποτελέσματα», σημείωσε.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης και να σταματήσει η οποιαδήποτε ανοικοδόμηση στο βουνό για οποιαδήποτε χρήση (κοινωφελή ή μη). «Αν σταματήσει η ανοικοδόμηση για 20 χρόνια, την άλλη μέρα θα εκλείψει ο κίνδυνος της φωτιάς», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Ή θα πάρουμε γενναίες αποφάσεις ή αλλιώς μετά από δέκα χρόνια θα συζητάμε τα ίδια πράγματα».
Ο κ. Κορρές στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση που έγινε από αρκετούς συμμετέχοντες στη συζήτηση ότι υπάρχουν ήδη αξιόλογες μελέτες για όλα τα θέματα που αφορούν στο βουνό. «Να συγκεντρωθούν οι μελέτες που αναφέρθηκε προηγουμένως ότι έχουν γίνει. Να ενημερωθούν γιατί κάποιοι παράμετροι μπορεί να έχουν αλλάξει και να αξιολογηθούν», σημείωσε.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο υποψήφιος δήμαρχος του νέου Δήμου Πεντέλης «προσγείωσε» το θέμα σε αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν από την επόμενη διοίκηση του νέου Δήμου.
Ειδική υπηρεσία για το βουνό
Η θέση που εξέφρασε ο κ. Γραφάκος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι το Πεντελικό προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που προβλέπει, όπως είπε, πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τα όρια του οικιστικού ιστού και για τα όρια των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για το Πεντελικό Όρος, της οποίας θα προΐσταται ένας εκ των πέντε αντιδημάρχων, που θα έχει την τεχνική υποστήριξη τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό του βουνού, ο κ. Γραφάκος επιφυλάχθηκε να πει ότι όταν αναπτυχθούν οι δράσεις που προβλέπει το Π.Δ., τότε σε συνεργασία με την Πολιτεία είναι εφικτό να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό.
Για το τέλος κρατήσαμε τον προβληματισμό -ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης Μπάμπη Παπαναγιώτου:
Πόσοι άραγε από τους χιλιάδες επισκέπτες της Ακρόπολης δεν θα έρχονταν μέχρι την Πεντέλη για να επισκεφθούν το αρχαίο λατομείο που από τα σπλάχνα του βγήκαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και μετά να περπατήσουν στο δάσος, να παίξουν, να φάνε, να κάνουν ποδήλατο;
Προφανώς πολλοί. Είναι όμως εφικτό το παραπάνω σενάριο; «Σ΄ αυτόν τον τόπο δεν γίνονται πράγματα, γιατί λείπει ο σεβασμός και οι άνθρωποι με όραμα και πολιτική βούληση να το εφαρμόσουν», σχολίασε ο κ. Παπαπαναγιώτου.
Κατερίνα Καρύγιαννη