Η σημασία άμεσης και συντονισμένης δράσης για τη διαφύλαξη του Πεντελικού, κρίσιμη παράμετρος για όλο το Λεκανοπέδιο, αναδείχθηκε σε συζήτηση στα Μελίσσια που διοργάνωσε η κίνηση Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία και στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου του Πεντελικού οργανώθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ.
Στην κατάμεστη -ελπίζουμε όχι μόνο λόγω εκλογών- αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου της Νέας Πεντέλης, τέθηκαν επί τάπητος από τους Ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στο πάνελ αλλά και από απλούς πολίτες μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν στο βουνό και ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και την ανάδειξή του.
Να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση συμμετείχαν ο Μανώλης Κορρές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και συγγραφέας του βιβλίου «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα», ο Μιχάλης Πετράκης, αντιπρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής έρευνας και αειφόρου ανάπτυξης και ο Γιάννης Ζιώμας, περιβαλλοντολόγος, καθηγητής ΕΜΠ στο Χημικών Μηχανικών. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου.
Οι ακαδημαϊκοί
Ο καθηγητής Μανώλης Κορρές αναφέρθηκε αναλυτικά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του Πεντελικού Όρους και τις μεταβολές που υπέστη τόσο από γεωλογικά αίτια, όσο και από την λατομική εκμετάλλευση, που πολλές φορές αποδείχθηκε, όπως είπε, αλόγιστη.
Μίλησε επίσης για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στις φλέβες των πετρωμάτων του βουνού οι πυρκαγιές που το έχουν κατά καιρούς έχουν πλήξει. Έκανε όμως και συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην ανάδειξη του «δρόμου του μαρμάρου», καθώς και τη στεγανοποίηση τμημάτων των παλαιών λατομείων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υδαταποθήκες, τόσο για την πυροπροστασία, όσο και για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Παράλληλα πρότεινε τον ανασχεδιασμό του οδικού δικτύου και την αξιοποίηση των παλιών γρανών ως ζωνών πυρασφάλειας.
Ο κ. Πετράκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στις οικολογικές επιπτώσεις που επιφέρει στο Πεντελικό βουνό η κλιματική αλλαγή, η μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η αλλαγή αυτή είναι δυνατόν μελλοντικά να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών ή να επηρεάσει προς το χειρότερο την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας πρότεινε την πιο λογισμένη χρήση των φυσικών πόρων και υποστήριξε ότι πρέπει η ανθρώπινη παρέμβαση να μετριαστεί και να επιλεγεί ώστε να επιτραπεί στο οικοσύστημα να αναπαραχθεί και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση με το φυσικό του τρόπο.
Την ανάγκη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξή του προς όφελος του ανθρώπου, τόνισε μεταξύ άλλων ο περιβαλλοντολόγος Γιάννης Ζιώμας. Προτείνοντας ένα πλαίσιο δράσης για τη διαχείριση των ζητημάτων του βουνού, τόνισε ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες στο Πεντελικό Όρος, θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα τη σκέψη ότι το βουνό αποτελεί μία συνολική οικολογική οντότητα και για το λόγο αυτό χρειάζεται συνεργασία όλων των τοπικών κοινωνιών που άπτονται του βουνού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι το Πεντελικό Όρος είναι μία υπόθεση που αφορά όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Το ακροατήριο
Οι πολίτες που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια επέκτειναν το πλαίσιο της συζήτησης, ρίχνοντας στο τραπέζι προβληματισμούς αλλά και συγκεκριμένες λύσεις.
Μεταξύ των σημαντικών που ακούστηκαν ξεχωρίσαμε τον προβληματισμό κάποιων εκ των πολιτών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βουνού, δεδομένου ότι χιλιάδες στρέμματα φέρονται να ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Εκκλησία. «Όσο το βουνό δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα θα καίγεται συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο τοπογράφος Δημήτρης Λάσντας. Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό στήριξαν και άλλοι ομιλητές, εκφράζοντας την προσδοκία ότι με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου δίνεται μια ευκαιρία να επιλυθεί οριστικά το θέμα.