Θετικές είναι οι εξελίξεις για τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών στο βουνό της Πεντέλης ως προς τις προσπάθειες αποτροπής των επιχειρηματικών επιδιώξεων της Εκκλησίας και του κράτους, δια μέσου του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Πρόσφατα υπήρξε η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπέρ του αιτήματος της επιτροπής για κατάργηση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου που θεωρείται ότι «ανοίγουν δρόμο» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη 13 Μαρτίου και αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στη «φαρέτρα» της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία ήδη έχει προβεί σε σειρά ενεργειών και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να απαλειφθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις (άρθρο 4 παρ. 5 και άρθρο 5 παρ. 4 του νομοσχεδίου).
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Μανώλης Γραφάκος και Βλάσης Σιώμος (Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ), Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου (ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ), Αντώνης Φειδοπιάστης (ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ) και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λεωνίδας Λάζος και Βασίλης Λάζος, ως Συντονιστική Επιτροπή, κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να αποτρέψουν και πάλι τα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, εκφράζοντας την απορία τους για το γεγονός ότι «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ουσιαστικά το Δημόσιο απεμπολεί υπέρ της Εκκλησίας τις ιδιοκτησιακές απαιτήσεις του στο βουνό, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο», όπως ανέφεραν.
Παράλληλα, εκτίμησαν ότι η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στον τομέα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων, για τις οποίες εγείρει δικαιώματα η Ιερά Μονή Πεντέλης. Σε αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλαν ότι θα ζητηθεί επίσημα από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλο να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή για την εφαρμογή του νόμου 1811 του 1988, που παραμένει ανεφάρμοστος. Σύμφωνα με αυτόν και ως «αντάλλαγμα» για την υπαγωγή των ιερωμένων στο Δημόσιο, τα μοναστήρια ήταν υποχρεωμένα να παραιτηθούν των όποιων διεκδικήσεών τους σε άλλες εκτάσεις, περιοριζόμενες στα 500 στρέμματα περιμετρικά από αυτές (σ.σ. επί του πιεστηρίου πληροφορηθήκαμε ότι η σχετική επιστολή προς τον γ.γ. ήδη εστάλη. Λεπτομέρειες σε προσεχή ρεπορτάζ της καθημερινής «Α»).
Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση κατά της διοίκησης του Δημήτρη Στεργίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη μέχρι σήμερα στάση της, βάζει πλάτη στα σχέδια της Εκκλησίας και του κράτους».
Κινητικότητα και αντιδράσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο
Η Συντονιστική Επιτροπή είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Όπως ανέφεραν σε σχετική τους ανακοίνωση, «ο κ. Κουβέλης έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής και δήλωσε ότι θα συμβάλει στην απάλειψη από το νομοσχέδιο των διατάξεων που θα μπορούσαν μελλοντικά να επιτρέψουν την Εκκλησία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό ή στη σαφή διευκρίνησή τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, σύμφωνα με τη Συντονιστική, και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των άλλων δύο κομμάτων της κυβέρνησης, του κ. Θανάση Μπούρα από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και του κ. Βαγγέλη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή δήλωσαν ότι τα κόμματά τους θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Για το θέμα υπήρξε και κοινή δήλωση των βουλευτών Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Απόστολου Αλεξόπουλου ως μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αφού αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα του Πεντελικού είναι κύρια ιδιοκτησιακό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό, επομένως η εν λόγω επένδυση θα έχει τραγικές συνέπειες», οι τρεις βουλευτές καταλήγουν ως εξής: «Η υπόθεση του Πεντελικού είναι υπόθεση όλης της Αττικής. Τα σχέδια περαιτέρω κακοποίησης του βουνού μάς βρίσκουν αντίθετους. Η Πεντέλη πρέπει να γίνει πάλι πράσινη και να προχωρήσει η αναδάσωση των καμένων περιοχών της, ώστε να επιτελέσει τον σημαντικό ρόλο της, μαζί με τους άλλους ορεινούς όγκους της Αττικής, που είναι η προστασία του μικροκλίματος του Λεκανοπεδίου, καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ