Τα προβλήματα με την έλλειψη επαρκών χώρων σε σημεία των πεζοδρομίων ή για την παράνομη κατάληψή τους από ιδιώτες εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας που απασχολούν τον Δήμο Πεντέλης. Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα μας είχε ασχοληθεί ξανά με το συγκεκριμένο θέμα, μετά από καταγγελίες κατοίκων σε περιοχή των Μελισσίων για περιορισμό του μήκους πεζοδρομίου σε δρόμο με έντονη κυκλοφορία, προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί κάδοι απορριμμάτων. Προς τιμή της, η δημοτική αρχή αντέδρασε αμέσως και διόρθωσε το πρόβλημα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όμως όπως φαίνεται και παρακάτω, έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της.
Αφορμή για τον πρόλογο αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε στην «Α» η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες που καταγράφουν παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου σε συγκεκριμένα σημεία των οδών Παπάγου και Γράμμου.
Η επιστολή έχει ήδη αποσταλεί και στον Δήμο Πεντέλης, ενώ έχει κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, την Περιφέρεια Αττικής και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και αναφέρει αναλυτικά τα παρακάτω:
«Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την παράνομη κατάληψη του πεζοδρομίου από το τέλος του αριθμού της Παπάγου 56 και σε όλο το μήκος που καταλαμβάνει το No 23 της οδού Γράμμου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως θα παρατηρήσετε και στις συνημμένες φωτογραφίες, σε όλο το μήκος και το πλάτος του πεζοδρομίου υπάρχουν δένδρα και θάμνοι, με αποτέλεσμα η προσπέλασή του να είναι αδύνατη από τους πεζούς και τα ΑΜΕΑ.
Η οδός Γράμμου αποτελεί τη συνέχεια της οδού Παπάγου, με πυκνή και ταχεία κυκλοφορία, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της Λεωφόρου Δημοκρατίας διοχετεύεται μέσα από αυτή με κατεύθυνση την Κηφισιά.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διέλευση των πεζών και των ΑΜΕΑ να γίνεται μέσω του οδοστρώματος, με προφανείς τους κινδύνους για ενδεχόμενο ατύχημα. Επί πλέον στα 25 μέτρα πριν από το No 23 της οδού υπάρχει στροφή και η ορατότης είναι ανύπαρκτη.
Έτσι θεωρούμε αναγκαία και άμεση την παρέμβασή σας για την αποκατάσταση του αυτονόητου, δηλαδή την ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών και των αμαξιδίων των ΑΜΕΑ.
Το άρθρο 367 του κτιριοδομικού κανονισμού αναφέρει:
1. Τα πεζοδρόμια των κοινοχρήστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών και η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στις τεχνικές προδιαγραφές αναφέρεται:
10.4 Σε όλα τα πεζοδρόμια επιβάλλεται η διαμόρφωση ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών ελάχιστου πλάτους 1.20 m που να είναι ελεύθερη από κάθε είδους εμπόδια για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία.
10.6 Σε περίπτωση υφιστάμενου πεζοδρομίου με πλάτος μικρότερο από 1,50 m, η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών πρέπει να καταλαμβάνει όλο το πεζοδρόμιο».
Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα με τα περιορισμένα οδοστρώματα αποτελούν συχνό φαινόμενο στην πόλη (και όχι μόνο σε αυτή) και η δημοτική αρχή καλείται για μια ακόμη φορά να επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά για την επίλυσή τους».