Τις αντιρρήσεις της σχετικά με τη νέα οδηγία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας που ορίζει ότι η αποχώρηση των ανήλικων μαθητών πρέπει να γίνεται από ενήλικο πρόσωπο που ορίζει ο γονέας/κηδεμόνας των μαθητών, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Πεντέλης.
Αναλυτικά, η Ένωση Γονέων αναφέρει τα εξής:
«Μεγάλη αναστάτωση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, για ακόμη μία φορά, έχει προκληθεί από έγγραφο που εστάλη στους διευθυντές όλων των Δημοτικών σχολείων της Β’ Αθήνας από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μπαμπαρούτση.
Αφού μειώθηκαν κατά εκατοντάδες τα τμήματα και οι θέσεις εκπαιδευτικών «σαρδελοποιώντας» τα παιδιά σε τμήματα 25+ μαθητών, αποφάσισαν να λύσουν και το «πρόβλημα» να φεύγει ένα παιδί από το σχολείο με το μεγαλύτερο αδελφό του ή τους φίλους του!
Ενημέρωσε λοιπόν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας τους διευθυντές ότι ‘’με τη λήξη των μαθημάτων, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, η αποχώρηση των ανήλικων μαθητών γίνεται από ενήλικο πρόσωπο που ορίζει ο γονέας/κηδεμόνας των μαθητών’’, βασίζοντας μάλιστα αυτή την ‘’οδηγία’’ σε άρθρα και νόμους σχετικά με την …ανηλικότητα (!) καθώς δεν υπάρχει καμία διάταξη, εγκύκλιος, νόμος κλπ που να καθορίζει ότι τα παιδιά σχολάνε από το σχολείο με συνοδεία!
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:
1. Τα παιδιά πάνε και φεύγουν από το σχολείο μόνα τους, με τους γονείς ή τους φίλους τους, με ευθύνη όμως των γονέων τους. Δεν υπάρχει κανένας νόμος, διάταξη κλπ. που να λέει κάτι διαφορετικό. ‘Εξω από την πόρτα του σχολείου δεν έχει καμία ευθύνη ο διευθυντής ή ο δάσκαλος.
2. Ο δάσκαλος δεν είναι αστυνόμος για να κάνει έλεγχο στοιχείων ποιος άφησε ή πήρε ένα παιδί (άλλωστε ούτε οι γονείς ρωτάνε ποιος έχει εφημερία στην είσοδο – έξοδο), ή για να κρατάει ένα παιδί μέσα στο σχολείο ενώ αυτό έχει σχολάσει. Αν μάλιστα το πράξει, πέραν από τον κανονισμό παραβαίνει και το νόμο.
3. Τα σχολεία δεν είναι φυλακές. Οι πόρτες κλείνουν για να μην μπαίνουν εξωσχολικοί, όχι για να κρατάνε τα παιδιά μέσα. Φυσικά, για την απουσία ή την «κοπάνα» ενός μαθητή εντός ωραρίου, το σχολείο ενημερώνει τον γονέα.
4. Στα πλαίσια καλής πίστης και εκατέρωθεν αποδοχής, είθισται χωρίς να προβλέπεται, τα μικρότερα παιδιά (Α’, Β’ τάξης κλπ) να αποχωρούν από διαφορετική έξοδο και με επίβλεψη δασκάλων για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι όμως υποχρεωμένοι και αν κάτι πάει λάθος είναι ευθύνη του γονέα.
5. Είθισται επίσης να ζητείται από γονείς μια γραπτή δήλωση ότι ο μαθητής/μαθήτρια θα αποχωρεί μόνος του ή με το τάδε πρόσωπο κλπ. Αυτό δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο, ούτε τρόπος μεταβίβασης ευθύνης ή επιμέλειας. Είναι μια άτυπη συνεργασία για διευκόλυνση κυρίως των γονέων και είναι προαιρετικό.
6. Πέρα από παράτυπο ή και παράνομο, το να μην επιτρέπει το σχολείο στο μαθητή να αποχωρήσει με την λήξη του ωραρίου (εκτός κι αν έρθει κάποιος ενήλικας να τον πάρει), είναι άδικο καθώς σε άλλες περιφέρειες της Αττικής και της Ελλάδας δεν ζητήθηκε, αλλά κυρίως είναι οξύμωρο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τους επίσης ανήλικους μαθητές της Β’ Λυκείου που καλούνται να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, αλλά τους απαγορεύεται να περπατήσουν μόνοι τους από το σχολείο μέχρι το σπίτι!
Προτείνουμε στους γονείς να μην υποκύπτουν σε απαιτήσεις χωρίς τεκμηρίωση και σε αυθαίρετη νομοθέτηση – νομολόγηση. Μπορούν να μην συμπληρώσουν κανένα προαιρετικό έντυπο φέτος και απλά να περιμένουν να αποχωρήσουν τα παιδιά από το σχολείο όπως όπως αποχωρούσαν πάντα. Οποιαδήποτε αναγκαστική παρακράτηση μαθητών στο χώρο του σχολείου είναι παράνομη (αρ. 325 Π.Κ.) με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Κυρίως όμως περιμένουμε από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρότερα ζητήματα που συντρέχουν εντός του χώρου και του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου!
Πχ. Είναι όλες οι αίθουσες επαρκείς, ασφαλείς και κατάλληλες για τον αριθμό των μαθητών- ειδικά μετά τις επιτακτικές Αυγουστιάτικες συγχωνεύσεις τμημάτων; Αναλογούν 2 τμ. εμβαδόν ανά μαθητή όπως επιτάσσει ο νόμος (Αντιπυρικός και Αντισεισμικός Κανονισμός);