Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Δήμος Πεντέλης 2024: Η Φάρμα των Παιδιών μας» η Ένωση Γονέων εγκαλεί τη δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου για το γεγονός ότι σε σχετική σύσκεψη φέρεται να ζήτησε από τα μέλη της να περιφρουρήσουν τους αύλειους χώρους των 7 δημοσίων σχολείων που παραμένουν ανοικτά κατά την θερινή περίοδο.
Η Ένωση Γονέων στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζει τι προβλέπεται σχετικά με την επιτήρηση των σχολικών κτηρίων με κάμερες αλλά και drones και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Οργουελικό σενάριο μυθοπλασίας θα μπορούσε να είναι, αν δεν το είχαμε ακούσει με τα ίδια μας τα αυτιά, στη σύσκεψη που μας κάλεσε την Παρασκευή 5/7/2024, η δήμαρχος Πεντέλης κ. Κοσμοπούλου.
Σύλλογοι Γονέων και Διευθυντές σχολείων, στα οποία πρόκειται να ανοίξουν τα προαύλια για να παίζουν τα παιδιά (όπως άλλωστε και προηγούμενα καλοκαίρια), κληθήκαμε για σχετική ενημέρωση – σύσκεψη στο Δημαρχείο Πεντέλης. Αφού μας ενημέρωσαν με ικανοποίηση για να μην ανησυχούμε (sic) ότι τα προαύλια θα επιτηρούνται και θα προστατεύονται με κάμερες και εναέρια μέσα – drone που έχουν και μεγάφωνο, μικρόφωνο, σειρήνα (μάλλον εννοούν ότι τα drone της πυρασφάλειας θα αναλάβουν και αστυνόμευση!), μας ζήτησαν από τους Συλλόγους Γονέων και τους Διευθυντές να αναλάβουμε ρόλο επιτηρητή – φύλακα στα προαύλια για την ασφάλεια …των κτηρίων!
‘’Θέλω η Ένωση Γονέων να ζητήσετε από τους Συλλόγους να κάνουν επιτήρηση στα ανοιχτά προαύλια για να μην γίνουν ζημιές’’, μας είπε με έμφαση η δήμαρχος και συνέχισε χαρακτηριστικά: ‘’εμένα με νοιάζει πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των κτηρίων’’!
‘’Κακώς, κ. δήμαρχε’’ απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ‘’θα έπρεπε να σας νοιάζει πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των παιδιών. Ως πρώτη δημότης, είστε και πρώτη γονέας’’.
Κληθήκαμε σε μια σύσκεψη με θέμα τα ανοιχτά προαύλια για τα παιδιά, όχι την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων. Είμαστε Σύλλογοι Γονέων και όχι Σύλλογοι κτηρίων.
Ο ρόλος, ο σκοπός και τα μέσα δράσης και υποστήριξης των παιδιών μας, προβλέπονται από την νομοθεσία και τα καταστατικά μας. Δεν μπορούμε, και να θέλαμε, ως Σύλλογοι Γονέων να αναλάβουμε καθήκοντα και υποχρεώσεις άλλων.
Η συντήρηση και φύλαξη των σχολικών κτηρίων είναι υποχρέωση του Δήμου απέναντι σε γονείς και παιδιά και όχι το αντίστροφο!
Η ‘Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, ενισχύουμε και υποστηρίζουμε συστηματικά την σχολική και κοινωνική ζωή των παιδιών μας, διεκδικώντας συχνά αυτονόητες συνθήκες και παροχές, διοργανώνοντας εξωσχολικές δραστηριότητες, πολιτιστικές δράσεις, γιορτές, ομιλίες, ημερίδες κ.α., φτάνοντας δυστυχώς κάποιες φορές να υποκαθιστούμε βασικές λειτουργίες των σχολείων, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι το Κράτος και ο Δήμος να παρέχουν, όπως η αγορά αναλωσίμων ή εξοπλισμού ακόμα και η παροχή …ανεμιστήρων για να δώσουν οι μαθήτριες και μαθητές μας Πανελλήνιες σε ανθρώπινες συνθήκες, όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες στο Λύκειο Μελισσίων! Τους κακομαθαίνουμε φαίνεται, αν και είναι …μεγάλα παιδιά πια!
Ο Δήμος έχει τα μέσα και τους πόρους, υπαλλήλους, συνεργαζόμενους φορείς και εταιρίες, κλιμάκια εθελοντών (όπου μετέχουν και γονείς φυσικά), με τα οποία μπορεί και οφείλει να προφυλάσσει και να συντηρεί τα σχολεία, όπως και όλα τα δημοτικά κτήρια.
Αν θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερο κόσμο, θα πρέπει να κάνει προσλήψεις και συμβάσεις. ‘Ίσως ακόμα και μια ανακοίνωση – κάλεσμα – κινητοποίηση σε δημότες (γονείς ή μη) να ενισχύσουν το εθελοντικό κλιμάκιο πολιτικής προστασίας, ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να υποστηριχθεί το δύσκολο έργο της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας όλου του Δήμου μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, πρόχειρα και κυρίως με λογική ‘’ατομικής ευθύνης’’.
Συνοπτικά:
1. Η μη δυνατότητα των Συλλόγων Γονέων να αναλάβουν περιφρούρηση σχολικών κτηρίων, δεν απαγορεύει φυσικά σε κανένα γονέα που επιθυμεί να το κάνει. Όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί στο γραφείο Δημάρχου και να δηλώσει την διαθεσιμότητα του.
2. Η επιτήρηση από τον Σεπτέμβριο των σχολικών κτηρίων με κάμερες, που αναφέρθηκε από την δήμαρχο στη σύσκεψη, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα από μόνο του και είμαστε στη διάθεση της δημάρχου, κ. Κοσμοπούλου, για να το εξετάσουμε αναλυτικά και να υλοποιηθεί με βάση τη νομιμότητα, τις εγκυκλίους και τις διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων. Ενδεικτικά, όπως αναφέραμε και προχθές, επιτρέπονται κάμερες για ώρες ΕΚΤΟΣ λειτουργίας του σχολείου, στην περίφραξη, εισόδους κλπ. και όχι σε εσωτερικούς χώρους, με το καταγραφικό να βρίσκεται στο γραφείο του διευθυντή.
3. Η εναέρια επιτήρηση με drone προαυλίων όπου παίζουν παιδιά, αν δεν ήταν παράνομο, θα ήταν εφιαλτικό. Τα drone της πυρασφάλειας, η εταιρία και οι χειριστές της έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές οδηγίες, προδιαγραφές και συντεταγμένες όπου μπορούν να κινούνται, να εποπτεύουν και να καταγράφουν. Ελπίζουμε να πρόκειται για παρανόηση, αν και ακούμε ήδη για παράπονα δημοτών για εναέριες ‘’ενοχλήσεις’’.
4. Το σημαντικότερο όμως είναι η γενικότερη αντίληψη που έχουμε σαν Δήμος για τα παιδιά. Τα δικά μας παιδιά. Θεωρούμε πραγματικά ότι ικανοποιώντας ένα αυτονόητο αίτημα (που ήδη λειτουργεί χωρίς πρόβλημα τα τελευταία χρόνια), να ανοίξουμε κάποια σχολικά προαύλια το καλοκαίρι για να παίζουν τα παιδιά, αυτό που πρέπει πρώτα να σκεφτούμε είναι ότι τα παιδιά μας είναι βάνδαλοι και το πρώτο που θέλουν να κάνουν είναι να σπάσουν το σχολείο τους; Αυτό πιστεύουμε για τα παιδιά μας; Αν αυτό έχουμε καταφέρει με τα παιδιά μας, τότε το πρόβλημα είναι δικό μας. Τα στατιστικά φυσικά λένε κάτι άλλο: Τα φωτισμένα, με παιδιά που παίζουν σχολικά προαύλια, δεν έχουν ζημιές. Αυτές, όταν γίνονται, γίνονται μετά. Αφού κλείσει το προαύλιο και φύγουν τα παιδιά.
Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος των παιδιών. Αν νομίζουμε ότι δεν το αγαπάνε αρκετά, αυτό οφείλεται σε εμάς που δεν τους το διδάξαμε αρκετά.
Δεν θα το καταφέρουμε αν τα αντιμετωπίσουμε ως πιθανούς βανδάλους. Ίσως το καταφέρουμε αν τα αντιμετωπίσουμε ως πιθανούς υπερασπιστές. Έτσι, υπερασπιζόμαστε και τα ίδια τα παιδιά. Και τότε υπάρχει ελπίδα…»