Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης, με θέμα την κατάργηση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου το βράδυ με «πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές
Από τους καλεσμένους συμμετείχαν οι :
–Ελευθερία Παλούση, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ, μέλος ΔΣ ΕΛΕΣΥΠ
–Ευγενία Κατσίγιαννη, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ, μέλος ΔΣ ΕΛΕΣΥΠ
–Βαγγέλης Θεολογής, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ
–Νίκος Μαρκολέφας, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ
–Θεόδωρος Σταμκόπουλος, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ
–Πάνος Πετρόπουλος, εκπαιδευτικός πρώην ΣΕΠ, τέως Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
–Χαράλαμπος Λόντος, μαθηματικός, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής
–Βασίλης Μπούρας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, γενικός γραμματέας Αν. Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)
–Βασίλης Κουλούρης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων Λυκείου Μελισσίων
–Τατιάνα Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Πεντέλης
«Σκιώδης η κατάσταση γύρω από τον ΣΕΠ»
Το συντονισμό ανέλαβε ο Κώστας Χριστόπουλος, τέως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης. Ο κ. Χριστόπουλος ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη σημερινή «σκιώδη κατάσταση γύρω από τον ΣΕΠ», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι το μάθημα «εν τέλει κατέληξε να μην πραγματοποιείται στις μέρες μας».
Στο διάλογο που ακολούθησε, η Ελευθερία Παλούση αρχικά, στα πλαίσια μιας αναδρομής για το θέμα, έκανε λόγο για την, δια προσφάτου νόμου, κατάργηση των εκπαιδευτικών Συμβουλευτικού Προσανατολισμού. Αναφέρθηκε επίσης και σε μελλοντικές δράσεις που έχουν μεν ανακοινωθεί, αλλά για τις οποίες δεν υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση δε.
Η Ευγενία Κατσίγιαννη κατέθεσε, εκ πείρας, τη σταδιακή αποδυνάμωση του θεσμού, και τους κομμένους δεσμούς με το υπουργείο «για μια υπηρεσία μάλιστα που βοηθούσε τους μαθητές και πέραν του προσανατολισμού, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανοίγονται συχνά περισσότερο και από ότι στην οικογένεια τους» όπως είπε. «Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι η κατάργηση έγινε χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα ακόμα και οι γονείς με προγραμματισμένα ραντεβού να το μάθουν τελευταία στιγμή και να μείνουν χωρίς εναλλακτική» τόνισε.
Ο Νίκος Μαρκολέφας, εξέφρασε την άποψη πως ο θεσμός όχι μόνο δεν ήταν παρωχημένος, αλλά η απήχησή του ήταν «ευρεία και σαρωτική», ενώ η αιφνίδια διακοπή του άφησε και μη υλοποιημένα ραντεβού. Ο κ. Θεολογής αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ύπαρξης του θεσμού καθώς και στα οφέλη του, επισημαίνοντας το κενό που πλέον δημιουργείται.
Στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Σταμκόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης του ΣΕΠ στην Εκπαίδευση. Τόνισε την σε ορισμένα σημεία ταύτιση με τους ιδιώτες σύμβουλους καθώς και τις κοινές τους δράσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την προσφορά του θεσμού σε επίπεδο αυτογνωσίας και λήψης αποφάσεων στους μαθητές. Παράλληλα, έφερε το παράδειγμα εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών με τη μορφή όμως εταιρικής υπευθυνότητας, ως δωρεάν προσφορά σε μια περιοχή η οποία είναι επιβαρυμένη από τη λειτουργία τους πχ. ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.
Ο Βασίλης Μπούρας στάθηκε στο συνεχές έξοδο που συνοδεύει τους γονείς, από τις πρώτες κιόλας τάξεις της Εκπαίδευσης, για πράγματα που έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, τη στιγμή που «ουσιώδεις παροχές όπως ο ΣΕΠ κόβονται και μάλιστα απότομα».
O Χαράλαμπος Λόντος έκανε λόγο για τον ιδιωτικό τομέα που «καλείται» να αναπληρώσει την απουσία του δημοσίου και δυστυχώς προς το τέλος της σχολικής χρονιάς. Αναφέρθηκε επίσης «στις εκθέσεις Πισσαρίδη και Κοντιάδη (σελ 125 & 126), περί της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ όπου αυτό που βλέπουμε είναι μια αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και ευθυνών χωρίς όμως την αντίστοιχη μεταφορά και πόρων», όπως είπε.
Ο Πάνος Πετρόπουλος επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του την έκρηξη των ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα, οι οποίες μάλιστα παρέχουν υπηρεσίες έναντι αδράς αμοιβής, 30-50 ευρώ ανά συνεδρία και 100 ευρώ για συμπλήρωση μηχανογραφικού. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει και την απόγνωση των παιδιών καθώς δεν ξέρουν που να αποταθούν.
ΣΕΠ Λυκείων Πεντέλης σε ιδιώτη: Για «ζήτημα νομιμότητας» έκανε λόγο ο Κ. Χριστόπουλος
Ο κ. Χριστόπουλος εκεί επεσήμανε ότι η απόφαση του Δήμου Πεντέλης για ανάθεση σε ιδιώτη συνεδριών, διαδικτυακών, «σταδιοδρομίας» προβλέπει 165 ευρώ ανά συνεδρία. Πέραν φυσικά των ζητημάτων νομιμότητας για τέτοια ανάθεση αντί για λειτουργία από το Δήμο «κέντρου κατάρτισης και επιμόρφωσης» όπως αναφέρει η νομοθεσία.
Επαινώντας τον ΣΕΠ, η Τατιάνα Αναγνωστοπούλου, κατέθεσε τη δική της θετικότατη εμπειρία από την επαφή με το σχολικό Σύμβουλο ΣΕΠ, καθώς και τη λύπη της για τη διακοπή του θεσμού. Έθεσε επίσης και το θέμα εμπιστοσύνης προς τον ιδιώτη σύμβουλο («ποιες οι κατευθύνσεις του;» αναρωτήθηκε).
Ο κ. Θεολογής και ο κ. Μαρκολέφας ανέφεραν ότι το τελευταίο έτος έχουν υλοποιήσει περισσότερες από 250 και 500 ώρες συνεδρίας αντίστοιχα, καταδεικνύοντας τόσο την αναγκαιότητα όσο και την αποδοχή του θεσμού από γονείς και μαθητές.
«Συγκρίνοντας με τις μόλις 200 περίπου ώρες που προβλέπει η ανάθεση του Δήμου Πεντέλης ανά έτος για όλους τους μαθητές, προκύπτει ότι ούτε καν πρόκειται για ουσιαστική αναπλήρωση», σχολίασε ο κ. Χριστόπουλος.
Ο κ. Κουλούρης δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα μεταβατικό στάδιο («τρομερή βιασύνη» είπε), ενώ επίσης δεν υπάρχει πιστοποιημένος ιδιωτικός οργανισμός για να αντικαταστήσει τον δημόσιο, που απεσύρθη άνευ δημόσιας διαβούλευσης . Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι στον Δήμο Πεντέλης στον οποίο κατοικεί, πέρα από την απουσία αντιδημάρχου Παιδείας, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά και ελλείψεις.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με ενδιαφέρον και ανέδειξε την προσφορά του ΣΕΠ και την αναγκαιότητα ύπαρξής του στο ελληνικό σχολείο. Κλείνοντας, ο κ. Χριστόπουλος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τα όσα διαφωτιστικά κατέθεσαν στη διαδικτυακή συνάντηση και το χρόνο που διέθεσαν.
Την ημερίδα, που είχε συνολική διάρκεια δυο περίπου ώρες μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης στο facebook https://www.facebook.com/syllogos.goneon.krystalleio/ .