Με ένα εορταστικό πολιτιστικό τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση πλαισιώθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Μελισσίων από τις 15 μέχρι τις 17 Μαΐου. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία του δημάρχου Μελισσίων, Μανώλη Γραφάκου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κου Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων και χορευτικών και χορωδιακών τμημάτων τους, εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών που καλλιέργησαν την ιδέα και στήριξαν τα πρώτα βήματα της συλλογής εκθεμάτων, και πλήθος δημοτών που πρόσφεραν ή θα προσφέρουν και που στηρίζουν ολόθερμα αυτή την προσπάθεια, τελέσθηκαν, με επισημότητα, τα εγκαίνια στο κτήριο της οδού 17 Νοέμβρη 10, όπου στεγάζεται το Μουσείο, σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο.
Τον αγιασμό τέλεσε ο πατέρας Θεόδωρος, από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτισμικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μελισσίων (ΠΟ.ΛΑ.Σ.Μ.), το έργο του οποίου στηρίζει σε όλη του την πορεία.
Ιστορική στιγμή
Στη μεγάλη σημασία της ίδρυσης του Μουσείου αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΟ.ΛΑ.Σ.Μ., Γιώτα Λαμπίρη Καλυβιώτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Αυτή η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Μελίσσια. γιατί εδώ, στην πόλη μας, εγκαινιάζουμε την ίδρυση ενός Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου μας, την ώρα που ελάχιστοι Δήμοι στην Αθήνα μπορούν να υπερηφανεύονται για ανάλογα επιτεύγματα.
Με το γεγονός αυτό, τιμούμε την παράδοση, προβάλλουμε τον ιστορικό και λαογραφικό πολιτισμό μας, διατηρούμε την ανθρωπιά μας, συνειδητοποιούμε τις ρίζες μας και τη δύναμή τους, ενδυναμώνουμε τη συλλογική μνήμη, που είναι το θεμέλιο κάθε δημιουργίας, καλλιεργούμε την αισθητική μας, αντιστεκόμαστε στο εφήμερο και επίπλαστο και αναζητούμε το γνήσιο, το χρήσιμο, το εξελίξιμο και παιδευτικό.
Βρίσκω ακόμη πιο σημαντικό το ότι βρισκόμαστε όλες και όλοι σήμερα εδώ, γιατί δημιουργούμε κάτι κοινό, κάτι δικό μας, μέσα από τη συνείδησή μας, μέσα από τα σπίτια μας και τα σπίτια των γονιών μας και των παιδιών μας, μέσα από την παιδεία μας.
Ιδρύουμε ένα Μουσείο, που μας ενώνει ως πολίτες, ως Μελισσιώτες, ως Έλληνες, ως ανθρώπους. Και αισιοδοξούμε, και φιλοδοξούμε ότι μπορούμε να εδραιώσουμε πολλές παρόμοιες διεργασίες στον Δήμο μας. Το θεωρούμε εφικτό. Άλλωστε, στοχεύουμε να γίνει ο χώρος του Μουσείου μας ένα ανοιχτό πολιτισμικό εργαστήρι, μέσα από παραγωγικές δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται κάθε χρόνο, όπως η διδασκαλία ύφανσης, κεντήματος, καλαθοπλεκτικής, λαϊκής χαρακτικής κ.ά.
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο και τους φίλους του, ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που συνοδοιπορήσατε μαζί μας γι’ αυτόν το σκοπό. Από τον δήμαρχο της πόλης μας, κ. Μανώλη Γραφάκο, που με θέρμη στήριξε την προσπάθειά μας και παραχώρησε το συγκεκριμένο χώρο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους συμπολίτες μας και τους φορείς της πόλης μας, που συμμετείχαν ενεργά, μέχρι τους αγαπημένους μου μαθητές, που με το νεανικό ζήλο και τον ενθουσιασμό τους, στήριξαν την ιδέα και την προσπάθεια αυτή κατά τα τελευταία επτά χρόνια.
Σήμερα, μπορούμε όλοι και πρέπει να υποσχεθούμε ότι δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να αποκτήσει το Μουσείο μας, δική του στέγη, με πλούσια και ιδιαίτερης αξίας εκθέματα, για να αντιστρατεύεται την επικράτηση της ύλης, διεκδικώντας το μερίδιο της παιδείας που ανήκει σε εμάς και τους νέους μας».
Δέσμευση για ιδιόκτητο κτήριο
Ο δήμαρχος, χαιρετίζοντας την ίδρυση του Μουσείου των Μελισσίων, αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του έργου για τους νέους και το μέλλον της παράδοσης, δεσμεύθηκε για τη στήριξη της ολοκλήρωσης του επιτεύγματος αυτού εκ μέρους της δημοτικής αρχής, και υποσχέθηκε ότι η απόκτηση ιδιόκτητου χώρου για το μουσείο είναι θέμα χρόνου.
Η ξενάγηση, που ακολούθησε στους χώρους του Μουσείου, ενθουσίασε και συγκίνησε τους επισκέπτες, γιατί τα εκθέματα ήταν πλούσια και ποικίλα και πολλοί υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν πολλά νέα εκθέματα.
Στη συνέχεια, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, οι Μελισσιώτες απήλαυσαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, τους οποίους παρουσίασαν χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων των Μελισσίων.
Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα Μελίσσια όλοι οι σύλλογοι είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν στο χορό της παράδοσης, με την αφορμή της ίδρυσης και των εγκαινίων του Μουσείου του Δήμου Μελισσίων.
Ακολούθησαν δημοτικοί χοροί και τραγούδια, από την αρκαδική ορχήστρα του Σταύρου Σιακωτού που ξεσήκωσε τον κόσμο. Επίσης, σε όλους τους παρισταμένους προσφέρθηκαν εξαιρετικά εδέσματα και κρασί, και κληρώθηκαν έξι ακουαρέλες του καλλιτεχνικού συμβούλου του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, Μενέλαου Ζησόπουλου, και ένας πίνακας με παραδοσιακή φορεσιά, προσφορά του ζωγράφου, Βασίλη Βλεσσίδη.
Ο λαϊκός ζωγράφος, Βασίλης Βλεσσίδης, συμμετείχε στον τριήμερο εορτασμό, με έκθεση έργων του, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, με θέμα «Παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα» και ενθουσίασε όσους την επισκέφθηκαν για τον πλούτο του θέματος και τη λαϊκή τεχνοτροπία του.