Η ιστορία των Κυκλαδιτών της Νέας Πεντέλης είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη των λατόμων της περιοχής. Τι λένε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ οι άνθρωποι που δίνουν όραμα και ζωή στον ιστορικό αυτό σύλλογο.
Κι αυτό γιατί στην πλειοψηφία τους οι λατόμοι, που από τη δεκαετία του ’50 κυρίως δούλεψαν στην Πεντέλη, ήταν πρωτίστως Κυκλαδίτες, Παριανοί, αλλά και Τήνιοι.
Προσωπικές ιστορίες Παριανών, Τήνιων, Σαντορινιών και μαζί Καρπάθιων και άλλων, που δεν έχουν σχέση με τις Κυκλάδες, διαφυλάσσονται ως συλλογική πια παρακαταθήκη -με τα όποια τα διαθέσιμα μέσα και με πολύ μεράκι- από τον Σύλλογο Κυκλαδιτών Νέας Πεντέλης.
Από τον Ιούλιο του 2002, που απέκτησε το καταστατικό του, ο σύλλογος υπάρχει ως ένα ζωντανό και δυναμικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας.
Η σφραγίδα του έχει μπει ανεξίτηλα στη γιορτή της Σαρδέλας, κάθε Ιούνιο, που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Πεντελιωτών ως ευκαιρία για γλέντι, υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Η χορευτική ομάδα του συλλόγου «σέρνει» συνήθως τους χορούς, που κρατούν ως το πρωί. Μέχρι 150 κιλά σαρδέλας καταναλώνονται εκείνη τη μέρα, μας λέει ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Ασπρούλης. «Και παρά τους δύσκολους καιρούς, επιμένουμε να προσφέρουμε το φαγητό και το κρασί δωρεάν. Έχουμε πολλούς φίλους που αγαπάνε τον σύλλογο και μας στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν. Κι έτσι αντέχουμε, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μια έστω και μικρή επιχορήγηση από το κράτος ή από τον Δήμο», σημειώνει.
Η σφραγίδα των Κυκλαδιτών έχει μπει και στο αντάμωμα των λατόμων, τον Οκτώβριο στον Αη Γιάννη, όπου γίνεται η καθιερωμένη πια γιορτή της Φασολάδας. Αλλά και στο πανηγύρι του Αγίου Σύλλα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, με τη δική τους φροντίδα.
«Ακόμα ο σύλλογος δεν έχει γραφεία, αλλά ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα να οργανώσουμε τις δραστηριότητές μας. Και πάντα όλοι οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου και τα μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων είναι δίπλα μας σε ό,τι τους χρειαστούμε», λέει ο κ. Ασπρούλης.