Παρά τη σημαντική δράση του, το οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ στον Δήμο Πεντέλης δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, λόγω των μεγάλων περικοπών στη χρηματοδότησή του. Πλέον η συντήρησή του επαφίεται στις προσπάθειες των εθελοντών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Καραογλάνογλου
Ουσιαστική είναι η προσφορά του οικοτροφείου της ΕΠΑΨΥ-«στην άκρη της πόλης», στον Δήμο Πεντέλης, το οποίο ιδρύθηκε το 2000, με στόχο την αποασυλοποίηση ηλικιωμένων που προέρχονται από ψυχιατρικές κλινικές.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται 15 ένοικοι, στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και ψυχίατρο, ο οποίος συνεργάζεται με το οικοτροφείο και το επισκέπτεται κάθε 15 ημέρες, προκειμένου να καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή για τους ενοίκους.
Όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη του κέντρου Καλομοίρα Μάρκου, με την οποία συνομίλησε η «Α», σημαντικό ρόλο στη θετική εξέλιξη της ψυχικής υγείας των ενοίκων διαδραματίζει και το γεγονός ότι δεν είναι αποκλεισμένοι μέσα στο οικοτροφείο, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της κοινότητας. Έτσι, υπό την επίβλεψη του προσωπικού της δομής, επισκέπτονται συχνά την Κοινωνική Λέσχη που βρίσκεται στα Μελίσσια, αλλά και το Κέντρο Ημέρας, που αποτελεί κομμάτι της ΕΠΑΨΥ, όπου συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.
Πέρα όμως από τη δημιουργική απασχόληση που προσφέρει το οικοτροφείο στους ενοίκους, στόχος του είναι και η επαγγελματική τους αποκατάσταση στο πλαίσιο που αυτό είναι εφικτό, αφού η μεγάλη τους ηλικία αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανασταλτικό παράγοντα για κάτι τέτοιο. Έτσι, λοιπόν, όπως μας πληροφόρησε ο κοινωνικός λειτουργός του κέντρου Δημήτρης Γαλάνης, ένας από τους ενοίκους έχει βρει εργασία μέσω του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης ΚΟΙ.ΣΠΕ «Ηλιοτρόπιο», ο οποίος δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον ένας ακόμη από τους ασθενείς της δομής βρίσκεται στην ευτυχή θέση να εργάζεται σε ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ως βοηθός.
Δυστυχώς, παρόλη την ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό του οικοτροφείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ατόμων, δεν υπάρχει επαρκής οικονομική στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Όπως τόνισε η Κ. Μάρκου, η υποχρηματοδότηση της δομής, που καταβάλλει ενοίκιο για τη στέγασή της, είναι και το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας, το οποίο και χρηματοδοτεί αυτές τις δομές, καθόριζε έναν αριθμό 25 ατόμων που θα εργάζονταν στην καθεμία. Όμως, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, πλέον στο οικοτροφείο απασχολούνται μόλις 15 εργαζόμενοι, ύστερα από τη μείωση προσωπικού που επιβλήθηκε, ενώ ακόμα ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη θέρμανσης, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Το κενό αυτό η ΕΠΑΨΥ προσπαθεί, όλο και πιο οργανωμένα τον τελευταίο καιρό, να το καλύψει με την ανάπτυξη ενός δικτύου εθελοντών οι οποίοι, ανάλογα με τα προσόντα τους, κατανέμονται στις διάφορες δραστηριότητες της δομής. Παράλληλα, η κοινότητα συνεισφέρει στο οικοτροφείο με την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και χρημάτων, ενώ πολύτιμη έχει υπάρξει και η συνεργασία πολλών εταιρειών που προσφέρουν δωρεάν διάφορα προϊόντα, καθώς και του κοινωνικού παντοπωλείου, με το οποίο υπάρχει άμεση συνεργασία.
Πάντως, το πρόβλημα παραμένει και όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του κέντρου, «αν η χρηματοδότηση μειωθεί ακόμα περισσότερο, τότε θα πάψουν τα οικοτροφεία να αποτελούν χώρους κοινωνικής επανένταξης των ασθενών και θα μετατραπούν σε μικρά άσυλα μέσα στην πόλη».