Σε δημόσια διαβούλευση έως και την Δευτέρα 10 Μαρτίου έθεσε ο Κλάδος Αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το προσχέδιο της πρότασης για την Ολοκληρωμένη Δέσμη Μέτρων που αφορά στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.ΔΣΑ) και υποβάλλεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, βάσει της νομοθεσίας (παρ. 2 του άρθρου 12Β του νόμου 4001/2011).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην δημόσια διαβούλευση θα συμμετάσχουν οι 14 ΦοΔΣΑ της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση των κρίσιμων έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ), συμβάλλοντας στην επίτευξη των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, προς μία κοινωνία κυκλικής οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων.
Το προσχέδιο συνοδεύεται από ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των ΦοΔΣΑ. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΦοΔΣΑ και προτείνονται μέτρα για την αναβάθμισή τους.
Η ανάλυση στηρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς παρέμβασης που περιλαμβάνουν την διοικητική, διαχειριστική και επιχειρησιακή επάρκεια, την τεχνική επάρκεια και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, ενώ καλύπτουν το σύνολο της ορθής λειτουργίας των φορέων.
Με σκοπό οι ΦοΔΣΑ να μετεξελιχθούν σταδιακά σε ισχυρούς φορείς, προσεγγίζοντας την
«ιδανική» λειτουργία τους, εισάγεται στο παρόν η έννοια του «ιδεατού» ΦοΔΣΑ, ως σημείο
αναφοράς για τους φορείς στη διαδικασία βελτίωσης της λειτουργίας τους. Βάση αυτού του
προτύπου, αναλύονται οι προτεινόμενες στρατηγικές και τα μέτρα. Οι προτεινόμενες δράσεις
στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι ΦοΔΣΑ θα βελτιωθούν περαιτέρω ώστε να διαθέτουν τα
μέσα, την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις
απαιτήσεις μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.
Σκοπός της διαβούλευσης είναι, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία της ΡΑΑΕΥ, να διαμορφωθεί ένα κοινό έγγραφο αναφοράς με μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους και να συμβάλει στο μέλλον στην ευκολότερη αξιολόγηση των ΦοΔΣΑ. Η ανάλυση στηρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς