Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο σκύλος μας εξαρτάται από εμάς και αποτελούμε για εκείνον ολόκληρο τον κόσμο! Εφόσον, λοιπόν, πέφτει επάνω μας όλο το βάρος της ανατροφής και καλοζωίας του, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι, όχι μόνο καλύπτουμε τις πρωτογενείς του ανάγκες, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται εκείνος, ώστε να ζει αρμονικά, ισορροπημένα και να είναι ευτυχισμένος. Καμιά φορά βέβαια μπορεί εν αγνοία μας να κάνουμε παραλείψεις, που έχουν ως αποτέλεσμα ανάρμοστες συμπεριφορές & μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Με αυτό κατά νου, ας προσεγγίσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους που συνθέτουν τη χαρούμενη και υγιή ζωή ενός σκύλου, εξετάζοντάς τις αναλυτικά στο παρόν άρθρο και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν.
Διαβάστε: Δίνονται για υιοθεσία η Ρέμη και η Gray
Διατροφή
Ως πρωτογενής ανάγκη, η σίτιση δεν θα μπορούσε πάρα να είναι η πρώτη προτεραιότητα που θα εξετάσουμε. Είναι βέβαιο πως όλοι μας διασφαλίζουμε καθημερινά ότι οι σκύλοι μας θα έχουν επαρκή τροφή και άφθονο καθαρό νερό. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής, σχετικά με το είδος και την ποσότητα που θα πρέπει να τρώει; Κάθε φυλή σκύλου έχει άλλες διατροφικές ανάγκες και χρειάζεται διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών στην τροφή του. Η τροφή, δε, θα πρέπει να ζυγίζεται καθημερινά ώστε να ελέγχεται η παρεχόμενη ποσότητα και να μην έχουμε τα φαινόμενα παχυσαρκίας που είναι τόσο συχνά στα σκυλιά και μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους.
Όσο για την τάση μας να μοιραζόμαστε με τους τετράποδους φίλους μας ό,τι βρίσκεται στο τραπέζι μας, θα πω μόνο ότι έχουμε υπάρξει ένοχοι όλοι μας! Όμως η δική μας τροφή είτε δεν είναι ωφέλιμη, είτε μπορεί να προκαλέσει μέχρι και προβλήματα υγείας. Επομένως, ας επιλέξουμε να εκφράσουμε εναλλακτικά την αγάπη μας, είτε με χάδια ή είτε με ειδικά σνακ για σκύλους (και αυτά ακόμη σε περιορισμένη ποσότητα πάντα) και ας αφήσουμε καλύτερα το μπιφτέκι και το παγωτό ολόκληρα για εμάς. Η τροφή που επιλέγουμε, ας είναι όσο πιο «premium» μας επιτρέπει η τσέπη μας, ενώ παράλληλα είναι καλό να προέρχεται από καλές πηγές πρωτεΐνης (όπως είναι το ατόφιο κρέας και όχι τα παραπροϊόντα του) και να είναι παράλληλα χαμηλή σε σιτηρά.
Ρωτήστε, ενημερωθείτε και διαβάστε ετικέτες πριν αποφασίσετε και να θυμάστε: κάθε σκύλος είναι μοναδικός και την τροφή που ταιριάζει στον δικό μας, θα μας τη δείξει τελικά ο ίδιος!
Παρασκευή Ευσταθίου: Χημικός Μηχανικός PhD, Εκπαιδεύτρια σκύλων
Δείτε: Ας μιλήσουμε για τα ζώα.