Το όραμα και τα πρώτα δείγματα γραφής από τον διεθνή «κόμβο» αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη, που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, σε συνεργασία με την εταιρεία Ernst &Young (ΕΥ), παρουσιάζει στην «Αμαρυσία» ο Δρ. Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής – Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» και επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η σπουδαία αυτή σύμπραξη ΕΚΕΦΕ και ΕΥ ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με αντικείμενο την πρωτογενή έρευνα στην «ευφυή» ανάλυση κειμένων, δηλαδή την κατανόηση του περιεχομένου των εγγράφων από τον υπολογιστή, ώστε να εντοπίζονται χρήσιμες πληροφορίες. Η διεθνούς εμβέλειας επένδυση εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας μπορεί να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας ακόμη και Έλληνες επιστήμονες, που φιλοδοξούν να εργαστούν στο μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας, στους πρόποδες του Υμηττού.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παλιούρα στην «Α»
– Έχετε τα πρώτα δείγματα γραφής από το ξεκίνημα του Κέντρου Αριστείας;
Στόχος είναι να δομηθεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές ερευνητικές ομάδες στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη. Ένα σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη διεθνώς. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά ξεκινήσαμε με δυναμικά και ταυτόχρονα προσεκτικά βήματα. Έχει ήδη δομηθεί η αρχική ομάδα και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα.
– Σε ποιο ερευνητικό πεδίο θα κινηθεί αυτή η πρωτοβουλία και τι αποτελέσματα διεκδικεί να αποφέρει;
Η πρωτοβουλία αυτή κινείται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα στον τομέα που ασχολείται με την ευφυή ανάλυση εγγράφων, δηλαδή με την κατανόηση του περιεχομένου των εγγράφων από τον υπολογιστή. H ευφυής ανάλυση εγγράφων είναι ένας τομέας που το εργαστήριό μας στον Δημόκριτο γνωρίζει καλά, καθώς την τελευταία εικοσαετία έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με την ανάλυση κειμένου με διάφορες μορφές και για διάφορους στόχους. Με τη νέα αυτή ομάδα στοχεύουμε στη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών για την ανάλυση μεγάλων όγκων επιχειρηματικών εγγράφων. Δηλαδή, σε τεχνολογίες υπολογιστών που μπορούν να επεξεργαστούν σε ελάχιστο χρόνο, πολλές χιλιάδες εγγράφων και να εξάγουν από εκεί χρήσιμη πληροφορία.
– Για τι οικονομικού ύψους επένδυση μιλάμε; Είναι η σπουδαιότερη για εσάς δράση του «Δημόκριτου» έως τώρα;
Σε βάθος πενταετίας, η επένδυση μπορεί να ανέλθει σε 5.000.000 ευρώ. Εξαιτίας της φύσης της χρηματοδότησής της, αποτελεί μια ιδιαίτερη συνεργασία στρατηγικής σημασίας. Γενικότερα, ο «Δημόκριτος» τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον χώρο της καινοτομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εργαλείο για αυτό αποτελεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος».
– Έχει προχωρήσει η στελέχωση της νέας αυτής δομής; Προσελκύει Έλληνες (ή) και ξένους επιστήμονες;
Το Κέντρο έχει ήδη στελεχωθεί με αξιόλογους ερευνητές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της καριέρας τους. Υπάρχουν τόσο έμπειροι, όσο και νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, όλοι με μεγάλη όρεξη για καινοτομία. Στη διαδικασία επιλογής τους εξετάστηκαν αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Η ομάδα θα συνεχίσει να στελεχώνεται με νέα άτομα, με στόχο να φτάσει τα 40 μέλη σε βάθος τριετίας.
Διαβάστε επίσης: Με σύγχρονα «όπλα» στη μάχη κατά του κορωνοϊού ο «Δημόκριτος»