«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης. Και αν αποσυνθέσεις το καλό τραγούδι, θα απομείνουν μια μελωδική φωνή, ένα πιάνο και το άδολο χειροκρότημα του κοινού θα μπορούσαμε να προσθέσουμε με αφορμή την μια και μοναδική εμφάνιση της Φωτεινής Δάρρα στο Half Note την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου (ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου – για όσους πιστεύουν στην γιορτή των ερωτευμένων). Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη βραδιά στην ιστορική μουσική σκηνή του Μετς, στην οποία θα ακουστούν μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών με ερμηνείες που ξαφνιάζουν ,συγκινούν και ψυχαγωγούν, η Φωτεινή Δάρρα μιλάει στην Αμαρυσία για την μέχρι τώρα πορεία της, τις συνεργασίες που την σημάδεψαν, και για έννοιες και λέξεις όπως «έρωτας», «επιτυχία» και «μητρότητα».
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε την μουσική παράσταση που θα δούμε στο Half Note στις 14 Φεβρουαρίου «Έρωτας… όπως τότε»;
Η βραδιά είναι μια μουσική διαδρομή στο χώρο και το χρόνο με μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια ελληνικά και ξένα από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Σκέφτηκα πως ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει τον έρωτα να τραγουδιέται όπως ήταν παλιά, «…όπως τότε». Με ένα πιάνο – φωνή με ρομαντισμό, με πάθος, ευγένεια, στυλ.
Ποια τραγούδια θα ακούσουμε εκείνη τη βραδιά;
Ανοίξαμε τη νέα χρονιά στο Ηalf Note με την παράσταση αυτή και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε αλλά και συγκινηθήκαμε από τον τρόπο που ο κόσμος την αγκάλιασε. Αφορμή ήταν η διασκευή του παλιού τραγουδιού του ‘30 του Κώστα Καπνίση και του Γιώργου Οικονομίδη με τίτλο «Γελάς» που κάναμε πριν λίγο καιρό. «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», « So in love», «Cancao do mar», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Φεύγα», «Σ’ αγαπώ», «Σταγόνα σταγόνα», «Αγάπη που ‘γινες», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα παίξουμε στις 14 Φεβρουαρίου.
Τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή σας ο έρωτας; Αποτελεί για εσάς κινητήριο δύναμη ή ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που λειτουργούν πιο πολύ με την λογική;
Δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς συναίσθημα και δεν θα το ήθελα. Για μένα ο άνθρωπος που δεν αφήνεται έστω και μια φορά στη ζωή του στον έρωτα, στην αγάπη και όλα τα αληθινά συναισθήματα είναι δυστυχισμένος.
Σπουδάσατε μουσική στο Εθνικό Ωδείο και υποκριτική στη σχολή Θεοδοσιάδη. Παρ’ όλα αυτά, έχετε δηλώσει πως αυτό που ονειρευόσασταν όταν ήσασταν μικρή ήταν να γίνετε αρχαιολόγος. Μπορείτε να μας περιγράψετε πως έγινε η διαδρομή «αρχαιολογικό – υποκριτική – μουσική»;
Έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο Παιδαγωγικό στη Θεσσαλονίκη, όμως κάτω από τα βιβλία μου, ήταν θεατρικά βιβλία. Το θέατρο με είχε συνεπάρει. Όπως άλλωστε και η αρχαιολογία. Αυτά τα δύο είχαν ένα κοινό μυστήριο για μένα. Το θέατρο το αγάπησα μέσα από την επαφή μου με τα αρχαία κείμενα των τραγωδιών.
Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας , Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος… Κατά κοινή ομολογία, έχετε συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα συνθετών στην χώρα. Τι κρατάτε από την κάθε συνεργασία;
Καθένας τους μου έμαθε κάτι ξεχωριστό και όλοι μαζί μου επιβεβαίωσαν αυτό που μου έλεγε η Βίκυ Μοσχολιού: «Κανείς δεν μπορεί να σου διδάξει καλύτερα ένα τραγούδι από αυτόν που το έγραψε». Αισθάνομαι αληθινά πολύ τυχερή που τους γνώρισα και με έμαθαν να λέω τα τραγούδια τους, ταξιδεύοντάς με στον κόσμο της δημιουργίας τους.
Σήμερα που η δισκογραφία έχει καταρρεύσει, έχει γίνει πιο δύσκολο να αναδειχτούν όμορφα τραγούδια. Αλήθεια, γράφονται σήμερα όμορφα τραγούδια και πως μπορεί να τα ανακαλύψει κάποιος;
Σίγουρα γράφονται καλά τραγούδια, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν στο φως. Τα τελευταία αρκετά χρόνια ζήσαμε την επανάληψη των ίδιων μουσικών μοτίβων με την δικαιολογία «αυτά αρέσουν στον κόσμο» ώσπου ήρθε σήμερα η εποχή να διαψευστεί αυτή η άποψη. Μια σειρά από διασκευές παλιότερων τραγουδιών σε παγκόσμια κλίμακα, έρχονται να αποδείξουν πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου προτιμά να επιστρέψει σε παλιά μουσικά μονοπάτια, παρά να ακούει διαρκώς εύπεπτα σουξέ.
Τι σημαίνει για εσάς η λέξη «επιτυχία» και κατά πόσο θεωρείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο;
Επιτυχία σημαίνει να έχεις πετύχει σε αυτό που εσύ ο ίδιος έθεσες σαν στόχο. Μόνο τότε είσαι ευτυχισμένος. Δεν υπάρχει πιο δυστυχής από εκείνον που πέτυχε κάτι που δεν ήθελε. Εγώ νιώθω χαρούμενη με όλα τα τραγούδια που έχω πει μέσα στα χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι από το μουσικό μου παρελθόν που θα ήθελα να αποτινάξω. Ταυτόχρονα επιτυχία για μένα είναι ότι μετά από κάθε μου προσπάθεια, επιτυχημένη ή μη, έχω ανθρώπους που με αγαπούν και με περιμένουν να μοιραστώ μαζί τους όσα νιώθω.
Ως ηθοποιός έχετε πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και «Όρνιθες». Ως τραγουδίστρια, έχετε συμπράξει με την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, έχετε ερμηνεύσει το εισαγωγικό θέμα στην τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ενώ μετράτε δεκάδες εμφανίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ στο πλάι καταξιωμένων μουσικών. Ποιο απ΄ όλα αυτά θεωρείτε το μεγαλύτερο «πετράδι στο καλλιτεχνικό σας στέμμα»;
Δεν με εκφράζει καθόλου η μοναρχία και προφανώς δεν αισθάνομαι εστεμμένη. Όλα αυτά που είπατε είναι για μένα στιγμές που θα κρατώ για πάντα στη μνήμη μου ως μοναδικές και θα τις ενώνω με τις επόμενες που έρχονται.
Με τον σύζυγό σας, Γιώργο Παπαχριστούδη, έχετε μια κόρη, την Ρωξάνη που είναι σήμερα 6 ετών. Πόσο άλλαξε η ζωή σας από τη γέννησή της και μετά; Για παράδειγμα, έχετε πει περισσότερα επαγγελματικά «όχι» για χάρη της οικογένειάς σας;
Από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο η μικρή, άλλαξαν οι προτεραιότητες και οι αξίες έγιναν πιο δυνατές. Δεν ξέρω αν είπα περισσότερα όχι, πάντως κάθε μου απόφαση την περιλαμβάνει ως το βασικότερο κριτήριο. Το σίγουρο είναι πως θέλω να είναι ευτυχισμένη και αυτό είναι πάνω από όλα.
Τι ονειρεύεστε για το επαγγελματικό σας μέλλον ;
Ονειρεύομαι να συνεχίσω την πορεία μου έτσι όπως την ξεκίνησα, να λέω τραγούδια που αγαπώ, να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι μαζί τους αληθινά συναισθήματα.
Εάν η κόρη σας, μεγαλώνοντας, σας εκφράσει την επιθυμία να γίνει τραγουδίστρια τι θα της λέγατε;
Ό, τι κι αν μου πει εγώ θέλω να είμαι εκεί για να τη συμβουλέψω, να χαρώ με τη χαρά της και να την βοηθήσω σε όποια πιθανή απογοήτευση. Ξέρω πως αν αποφασίσει να γίνει καλλιτέχνης θα περάσει δύσκολα. Αν όμως έχει γεννηθεί καλλιτέχνης, τότε δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένη αν δεν γίνει κιόλας.
Ποια φράση αποτελεί το μότο της ζωής σας;
«Μες στο ολικό ποσόν δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά με αρκεί». Από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Πρόσθεσις».
«Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ιδεολόγος, όχι μικροπολιτικός»
Ασχολείστε με τα κοινά;
Ασχολούμαι ναι. Δεν θα μπορούσα να είμαι αμέτοχη.
Κατά πόσο ένας καλλιτέχνης οφείλει να είναι πολιτικοποιημένος και σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία του;
Ο καλλιτέχνης είναι φτιαγμένος για να βιώνει κάθε τι που συμβαίνει στην κοινωνία και να το μοιράζεται με τον κόσμο μέσα από τον συμβολισμό της τέχνης του. Ο συμβολισμός αυτός όμως δεν πρέπει ποτέ να καταρριφθεί. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ιδεολόγος, όχι μικροπολιτικός.
INFO
Η Φωτεινή Δάρρα στο Half Note την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019
HALF NOTE JAZZ CLUB, Τριβωνιανού 17, Μετς, www.halfnote.gr
Ώρα έναρξης: 21:30
Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β΄ Ζώνη), 25 ευρώ (Α΄ Ζώνη)
Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310