Ομιλία με θέμα «Tα Μικρόβια και ο Άνθρωπος» από τους καθηγητές Νίκο Λεγάκη και Στέλιο Χατζηπαναγιώτου, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).
Δύο αξιόλογοι επιστήμονες, ο ομότιμος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Λεγάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, επιχειρούν να μας γνωρίσουν με τον κόσμο των μικροβίων. Έναν κόσμο που, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει γύρω μας, επάνω μας και μέσα μας, δεν γνωρίζουμε και πολλά για αυτόν.
Πρόεδρος και συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κύριος Δημήτριος Τριχόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας και της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής του Βελγίου.
Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία κυκλοφορίας του βιβλίου τους «Τα μικρόβια και ο άνθρωπος».Το βιβλίο, χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή και κυρίως κατανοητή, προσεγγίζει την έννοια των μικροβίων από όλες τις μεριές, μιας και δεν υπάρχουν μόνο τα παθογόνα, που γνωρίζουμε, αλλά και τα «καλά» μικρόβια, τα οποία είναι κατά πολύ περισσότερα από τα πρώτα και χωρίς τα οποία δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας.
Οι δυο συγγραφείς, οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα, καταφέρνοντας να «μπει» ο ένας στο μυαλό του άλλου, την ημέρα αυτή θα σταθούν στα κυριότερα σημεία του βιβλίου και θα συνομιλήσουν με το κοινό, ώστε να βοηθήσουν όλους εκείνους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μικρόβια να ενημερωθούν τόσο για τα καλά όσο και για τα παθογόνα μικρόβια, καθώς επίσης για το «δίδυμο» δημόσια υγεία-πρόληψη, τονίζοντας ότι η γνώση βοηθάει στην υγειονομική «θωράκιση» του κάθε ανθρώπου, του κάθε σπιτιού χωριστά αλλά και όλης της χώρας.
Ξεκινώντας από αυτό που ο θεμελιωτής της Μικροβιολογίας Louis Pasteur συνήθιζε να λέει, ότι η ζωή στον άνθρωπο είναι μικροβιακή – La vie c’ est bacterienne – θα τονιστεί η καθοριστική σημασία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για την εξέλιξη και τη διατήρηση της υγείας του. Σημειώνεται σχετικά ότι ο αριθμός των ωφέλιμων μικροβίων που φυσιολογικά έχει ο κάθε άνθρωπος είναι 10 φορές περισσότερος από τον αριθμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στα «κακά» μικρόβια, στις λοιμώξεις που προκαλούν και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και στην προφύλαξη από αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λοιμώξεις αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμη και σήμερα, τα μικρόβια, διατηρώντας το πλεονέκτημα του «απροσδόκητου» και του «αναπάντεχου» μάς οδηγούν συχνά σε αδιέξοδες καταστάσεις, προκαλώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.