Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 τιμάται και από το περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, με ένα τεύχος (283, Μαρτίου 2021) αφιερωμένο αποκλειστικά στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Τα περιεχόμενα:
1. Τα άτακτα στρατιωτικά σώματα των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821: Ο Παναγιώτης Κακαλέτρης εστιάζει στα άτακτα στρατιωτικά σώματα, τα οποία αποτέλεσαν το στρατιωτικό δυναμικό του ξεσηκωμένου Γένους, την εξέλιξή τους, την οργάνωση, τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παρουσίαζαν.
2. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Ελληνική Επανάσταση: Σκιαγραφείται από τον Εμμανουήλ Πέπονα. Η αρχική του σταδιοδρομία στα Επτάνησα, η μετάβασή του στη Ρωσία, η ανάδειξή του σε σημαίνον στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και η άφιξή του στην Ελλάδα.
3. Η Μπαρούτη της Λευτεριάς – Η παρασκευή πυρίτιδας για τις ανάγκες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821: Ο Θ. Δημόπουλος αναφέρεται στους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας και άλλων περιοχών.
4. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι και η επίδρασή τους στην Ελληνική Επανάσταση – Η γαλλική συνεισφορά στο 1821: Περιγράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος.
5. Η προσφορά των Θρακών στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας: Ο Γεώργιος Λόης στο άρθρο του για τις επαναστατικές κινήσεις στη Θράκη αναφέρεται στις προσπάθειες των κατοίκων να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τον Εθνικό Αγώνα, που, ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να είναι τόσο επιτυχείς όσο η Επανάσταση στην Πελοπόννησο.
6. Η απόβαση του Ιμπραήμ στη Μεσσηνία (1825): Ο Ιωάννης Αριστείδου περιγράφει την απόβασή του στην Πελοπόννησο, τις πρώτες επιχειρήσεις του, την αντίδραση των Ελλήνων.
7. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο Δημήτριος Λυριντζής επιχειρεί μια συγκριτική μελέτη των ικανοτήτων τους και τη συνεργασία που είχαν στο πεδίο των επιχειρήσεων.
8. Τα «άρματα» του 1821: Ο Νικόλαος Νικόλτσιος επιχειρεί μια παρουσίαση των καριοφυλιών, πιστολιών, σπαθιών και άλλων όπλων των Ελλήνων.
INFO
Εκδόσεις: Γκοβόστη
Σελίδες: 96
Τιμή: 4,00 ευρώ