Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου Βαμβακάρη για τη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940.
Αυτή την οκταετία, με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος ανατρέπει με τα τραγούδια του όλο το κατεστημένο, βάζοντας τα θεμέλια του ρεμπέτικου, εκτυλίσσεται το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
Το «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» αναπλάθει, με κινηματογραφική ενάργεια, εικόνα την εικόνα, μια ολόκληρη εποχή στον Πειραιά του μεσοπολέμου, τότε που οι πρόσφυγες ζούσαν εκεί σε παράγκες και το ρεμπέτικο ήταν στην παρανομία…
Το πάθος του Βαμβακάρη για τη Ζιγκοάλα, σκληρό, τρυφερό, αντιφατικό, έως θανάσιμο, περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς. Αντλεί απ’ αυτό και γράφει: «Με πίκρες και με βάσανα με προίκισε η φύση».
Από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει σιγά σιγά τη δόξα: παρότι Καθολικός το θρήσκευμα και μεγαλωμένος με το Ave Maria και την Πράξη Συντριβής, είναι αυτός που ξανα-ανακαλύπτει τους βυζαντινούς δρόμους μέσα από ένα μουσικό όργανο δυσφημισμένο και κυνηγημένο απ’ την αστυνομία, και εκφράζει το περιθώριο της μετα-προσφυγικής Αθήνας, αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Συμμετέχει στην πρώτη ορχήστρα με μπουζούκια, την «Ξακουστή Τετράδα του Πειραιώς», με τον Γιώργο Μπάτη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Ανέστη Δελιά, και γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση.
Είναι συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής, τη φτώχεια, τη στείρα παράδοση, τον καθωσπρεπισμό, την αστυνομία, τη γυναίκα του που τον προδίδει, τη δικτατορία Μεταξά – σχεδόν με όλους, κι ενώ πλησιάζει, σαν αναπότρεπτο ρεφρέν, ο πόλεμος.
Ο Μάρκος, σ’ αυτά τα οχτώ χρόνια, εξελίσσεται, υποφέρει, πάσχει στη σχέση του με την έξοχη αλλά και εξοντωτική, θεά και λάμια Ζιγκοάλα, συγκρούεται, ανεβαίνει, αναζητεί, δημιουργεί, δοξάζεται, νικά, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα επιδεινώνονται.
Ο συγγραφέας ζει στη Θεσσαλονίκη κι εργάζεται στην εφημερίδα «Μακεδονία». Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), «Τάμαριξ», «Χίλια Δέντρα», «Πανσέληνος» (τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο «European Awοrds Newspapersdesign, 2000») και «Επιλογές» της Κυριακάτικης «Μακεδονίας».
Το βιβλίο του «Η Στενωπός των Υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το «Επί ψύλλου κεμάμενος» με το Βραβείο «Διαβάζω» 2004.Τα μυθιστορήματά του «Γερνάω επιτυχώς» και «Ουζερί Τσιτσάνης», ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Βιβλία του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
(Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα / Σελίδες:434 / Τιμή:20.00 ευρώ)