«Οι µεταξοσκώληκες έκλαιγαν. Άδειασαν όλα τα δάκρυά τους πάνω στις παλάµες της. Από τη στιγµή που γεννήθηκε κουβαλούσε µέσα της τη νοσταλγική υποµονή και την αγριότητα που ξετρέλαινε τον Βάκχο όταν έκοβε τις µεγάλες ρώγες του σταφυλιού για να τις πάει στο πατητήρι. Έπιασε τα πιο ώριµα σταφύλια του αµπελώνα όπου είχε πέσει ο φθινοπωρινός πόνος. Τα δάχτυλά της φυλακίστηκαν µέσα σ’ ένα άσπλαχνο σκοτάδι. Το χρώµα που είχε ο φλοιός του σπόρου κύλησε µε κόκκινες στάλες…».
Το Σεπτέμβριο του 1955 βίαια γεγονότα ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη.
Εξαγριωμένοι και, όπως αποδείχτηκε, κατευθυνόμενοι Τούρκοι εθνικιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων των αλλοθρήσκων, τα κατέστρεψαν ολοσχερώς και τα λεηλάτησαν χωρίς κανέναν οίκτο.
Φυσικά, η επίσημη τουρκική Ιστορία αποσιώπησε το γεγονός, που χαράχτηκε, όμως, ανεξίτηλα στη μνήμη όσων το έζησαν.
Ο συγγραφέας, τολμά να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης.
Ο Γιλμάζ Καρακογιουνλού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Απριλίου του 1936. Σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Συνέχισε τις σπουδές του στο University of Michigan USA (Diploma of Communication), στη Βοστόνη στο Macber of Sterling Institution (Diploma of Effective Management), στο University of Georgia USA (Master of Business Administration) και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στον τομέα Πολιτικά και Οικονομικά της Ιστορίας.
Εργάστηκε σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις ως διευθύνων σύμβουλος.
Σήμερα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Διετέλεσε βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας.
Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια. Επίσης, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.
Μεταξύ άλλων, το μυθιστόρημα «Salkin Hanimin Tanelari» απέσπασε το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος Yunus Nadi το 1990.
Το μυθιστόρημά του «Üç Aliler Divani» τιμήθηκε επίσης με το Α΄ βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών το 1991.
Τέλος, το «Güz Sancisi» (με τον ελληνικό τίτλο «Πληγές του Φθινοπώρου») έλαβε το Α΄ βραβείο της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων το 1992.
Η ομότιτλη ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα και έχει επίκεντρο τον έρωτα ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας, έχει ήδη απασχολήσει πλήθος άρθρων και εκπομπών στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα, όπου παίχτηκε το φθινόπωρο που μας πέρασε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
(Έκδοση Α.Α. Λιβάνη/Μετάφραση: Δρ. Λιάνα Μυστακίδου/Αθήνα 2009/Σειρά: Ξένη λογοτεχνία/Σελίδες: 355/Τιμή: 17,99 ευρώ)