«Βελτιώσεις» και συνθηματολογικός ριζοσπαστισμός είναι σκέτη απάτη.
Ή θα εξαλειφθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα και οι διαπλεκόμενοι μαζί του «στύλοι της ανομίας», ή οριστικοποιείται η εξάλειψη του Ελληνισμού από τη σκηνή της Ιστορίας.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το μαχαίρι στο κόκαλο. Δεν αρκεί να φύγουν τα πρόσωπα. Για να λειτουργήσει η ζωή πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι θεσμοί.
Ποιός μπορεί να τολμήσει την καισαρική τομή; Η ανάκαμψη από τη συντελεσμένη καταστροφή της πολιτικής-κρατικής υπόστασης των Ελλήνων δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Αλλά γι’ αυτό είναι και πρόκληση για πολιτικά αναστήματα με γερή ραχοκοκαλιά: Θέλει έκτακτο ταλέντο πολιτικό, λάμπουσα ανιδιοτέλεια, και τόλμη θυσιαστική το όραμα — τόλμη για ζωτικές διακινδυνεύσεις. Θέλει το «φιλί της ζωής» η χώρα: επιστράτευση της ποιότητας, των αρίστων του κοινωνικού σώματος.
* * *
Το νέο βιβλίο με ομολογουμένως αιχμηρή κριτική του Χρήστου Γιανναρά, από τις εκδόσεις IANOS είναι πλέον γεγονός και ο Γιανναράς δεν χαρίζεται σε κανέναν. Και σε αυτό του το βιβλίο ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο παρεμβαίνει στην πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική και πολιτιστική επικαιρότητα, και την μετατρέπει σε διαρκή. Ισχύουσα στο διηνεκές, επίκαιρη και στο αύριο και στο μεθαύριο, εφόσον εμείς δεν αλλάζουμε νοοτροπία.
Το βιβλίο «Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή» είναι μια συλλογή των άρθρων του στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ υπάρχουν και τρία «κομμάτια» του που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
* * *
Ο Χρήστος Γιανναράς είναι σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι (Σορβόνη). Διδάκτωρ φιλοσοφίας της Faculte des lettres et sciences humaines του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.
Ήταν διευθυντής του περιοδικού σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967. Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια: Παρίσι, Γενεύη, Λωζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης. Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.
(Εκδόσεις: IANOS / Συγγραφέας: Χρήστος Γιανναράς / Αριθμός σελίδων: 336 / Τιμή: 17,00 ευρώ)