Όταν ο Heidegger αφηγείται το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1962 στο κείμενο Διαμονές, ενδιαφέρουσα –όσο και αινιγματική– είναι η επιδίωξή του να προσεγγίσει τα τοπία με φιλοσοφικό τρόπο. Ποιες σκέψεις τού προκάλεσαν οι αρχαιότητες αλλά και οι ίδιοι οι τόποι: ο Ψηλορείτης, η πεδιάδα της Νεμέας, η κοιλάδα του Πλειστού, ο βράχος του Σουνίου, το Αρχιπέλαγος; Πώς κατορθώνει να συνδυάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αγάλματα μεταξύ τους και με το τοπίο και όλα αυτά με τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Αισχύλο, τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα;
Ο Heidegger περνά με δεξιοτεχνία από την περιγραφή στη φιλοσοφική ανάλυση, από τον θαυμασμό στον στοχασμό, σ’ ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον φιλόσοφο όταν δουλεύει στο εργαστήρι των εννοιών – ένα εργαστήρι που δεν μπορεί παρά να είναι ο ίδιος ο κόσμος.
O Martin Heidegger (1889-1976) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Μαθητής του πατέρα της φαινομενολογίας, Husserl, ο Heidegger θεωρείται ο θεμελιωτής του υπαρξισμού. Ξεκινώντας από το κορυφαίο πλατωνικό ερώτημα «τι εννοούμε όταν λέμε ον;» προσπάθησε να εξετάσει την έννοια του όντος, προσδιορίζοντας κατ’ αρχήν την ανθρώπινη ύπαρξη, το υποκείμενο που καλείται να κατανοήσει αυτήν την έννοια. Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Marburg και του Freiburg. Οι παραδόσεις του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1975 και αριθμούν εξήντα τόμους.
Εκδόσεις: ΚΡΙΤΙΚΗ / Συγγραφέας: Martin Heidegger / Σελίδες: 112 / Τιμή: 9 ευρώ