Νέοι τίτλοι κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Γκοβόστη με περιεχόμενο γύρω από την Ελληνική ποίηση, τη ξένη κλασσική λογοτεχνία και τη σύγχρονη Ελληνική πεζογραφία. Επίσης, κυκλοφόρησε και το τεύχος 25 του τριμηνιαίου περιοδικού «Τα ποιητικά» όπως πάντα με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη γύρω από την Ελληνική ποίηση (σελίδες 32 – τιμή 5,00 ευρώ).
«Των Αγίων Πάντων» του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου (Ελλ. Ποίηση)
«(…) Η γραφή του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου αποδεικνύεται έμπειρη και εύστοχη. Παρά τη γλωσσική αυτοσυγκράτηση –οι πιο ερεθιστικές σκηνές αποδίδονται με έντεχνες περιφράσεις– η ένταση του εφηβικού αισθησιασμού μεταδίδεται και στον κορεσμένο ακόμη αναγνώστη. Την ένταση των αισθησιακών συγκινήσεων συνδαυλίζουν και παροξύνουν ο φόβος, η ντροπή και η αμηχανία του παιδιού που μυείται στο σεξ μέσα σε μάλλον αφύσικες συνθήκες. Ο αισθησιασμός εξάλλου είναι διάχυτος, απλώνεται σε όλη τη συνοικία, και δένει αντιστικτικά με το κλίμα της φοβίας και της τρομοκρατίας που μαζί με τη μιζέρια και το ακατάσχετο κουτσομπολιό δεσπόζουν στο μικρόκοσμο τον οποίο ορίζει η αφήγηση.
Γι’ αυτή την αντιστικτική συνύφανση έρωτα και θανάτου, σεξ και φόβου, απόγνωσης και ελαφρότητας, πρέπει κυρίως να πιστωθεί το αφηγηματικό εγχείρημα του Παπαγεωργίου (…)» Σπύρος Τσακνιάς, περιοδικό Η ΛΕΞΗ, 1993
Ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Έχει εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία ποίησης, έξι αφηγήματα και έξι βιβλία κριτικής και δοκιμίου. Συνδιευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό ποίησης «Τα Ποιητικά». Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ποίησης του Περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική συλλογή «Κλεμμένη ιστορία», το 2009 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου και το 2013 με το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας του περιοδικού «Διαβάζω» για το αφήγημα «Νερό».
Σελίδες: 208
Τιμή: 9,00 ευρώ
«Με τα μάτια» της Ελένης Ε. Νανοπούλου (Ελλ. Πεζογραφία)
Όσο περισσότερο χρόνο ζεις με έναν άνθρωπο τόσο πιο αθέατος παρατηρητής γίνεσαι. Το καθημερινό μου θέαμα, λοιπόν, από αθέατη θέση. Η ματιά μου το όπλο μου. Το θήραμα εύκολο. Η θέα δυσανάγνωστη.
Η Ελένη Ε. Νανοπούλου γεννήθηκε στην Ευαγγελίστρια Κορινθίας, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος και ζει με την οικογένειά της στον Πειραιά. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ονείρων δεσμός άλυτος (2013).
Σελίδες: 80
Τιμή: 5,00 ευρώ
«Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά (Ξένη κλασσική λογοτεχνία)
H προμελετημένη καταδίκη ενός αθώου, του λοχαγού Nτρέυφους, από το γαλλικό στρατοδικείο, έφερε σε αντιπαράθεση τους οπαδούς της Aλήθειας και τις δυνάμεις του Σκότους. Tις τελευταίες αντιπροσώπευαν στη Γαλλία του περασμένου αιώνα ο υπουργός δικαιοσύνης και οι επικεφαλής του στρατού. Oχυρωμένοι πίσω από τους θώκους τους έμοιαζαν άτρωτοι. Όμως, ο Eμίλ Zολά ρίχτηκε στον αγώνα της Aλήθειας μ’ όλες του τις δυνάμεις. Mε κίνδυνο μάλιστα να θυσιάσει την ήδη φτασμένη καριέρα του εξακόντισε με την πένα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή KATHΓOPΩ. Eίχε συγκεντρώσει με τόσο σθένος και τόση επιμονή ατράνταχτα στοιχεία, που παρά τους λιθοβολισμούς του επίσημου κράτους και του όχλου, η Aλήθεια και η Δικαιοσύνη θριάμβευσαν. Δυστυχώς χρειάστηκε καιρός γι’ αυτό.
Σελίδες:176
Τιμή: 10,40 ευρώ
«Οι χωριάτες» του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ (Ξένη κλασσική λογοτεχνία)
«Σκοπός αυτού του βιβλίου, που η φριχτή αλήθεια του θα υπάρχει όσον καιρό η Κοινωνία θα επιμένει να θεωρεί τη φιλανθρωπία αρχή, αντί να την παίρνει για ατύχημα, είναι να δείξει ανάγλυφα τις κύριες μορφές ενός λαού ξεχασμένου από τόσες συγγραφικές πέννες που κυνηγάνε τα καινούργια θέματα. Σ’ έναν καιρό που ο Λαός κληρονομεί όλους τους ευγενείς της Βασιλείας, ίσως αυτή η λήθη να ναι φρόνηση. Πόσα ποιήματα δε γραφτήκανε για τους εγκληματίες, με πόση στοργή δεν σκύψανε πάνω από τους δήμιους, σχεδόν θεοποιήσανε τον προλετάριο!… Οι αιρετικοί συγκινηθήκανε και όλα τα συγγραφικά τους όργανα φωνάζουνε: Εργαζόμενοι, ξεσηκωθείτε!, όπως παλιά φωνάζανε στην τρίτη τάξη: Ξεσηκώσου! Κανένας βέβαια απ’ αυτούς τους Ηρόστρατους δεν είχε το κουράγιο να πάει στην ύπαιθρο, να μελετήσει τις αιώνιες συνωμοσίες εκείνων που ακόμη τους λέμε αδύνατους, ενάντια σ’ όσους θαρρούν πως είναι δυνατοί, των χωρικών ενάντια στους πλούσιους…» (Από επιστολή του Ντε Μπαλζάκ προς τον φίλο του, Β. Gauvault)